Panorāma

Zviedrija pastiprina armijas klātbūtni Gotlandē

Panorāma

Barikāžu dalībnieki noliek ziedus, pieminot Robertu Mūrnieku

Karaliskā Mūzikas akadēmija novērtē latviešu mūziķu paveikto

Britu Karaliskā Mūzikas akadēmija novērtē latviešu mūziķu paveikto

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvija var lepoties ne ar vienu vien pasaulslavenu akadēmiskās mūzikas izpildītāju, un sevi pārliecinoši piesaka arvien jauni vārdi. Lielbritānijā nupat izdoti čellistes Margaritas Balanas un viņas brāļa vijolnieka Roberta Balanas debijas albumi, kas tapuši, abiem mūziķiem sīvā konkurencē iegūstot prestižo britu Karaliskās Mūzikas akadēmijas “Divsimtgades stipendiju”.

Karaliskā Mūzikas akadēmija, kas ir viena no prestižākajām mūzikas augstskolām pasaulē, šogad svin 200 gadu jubileju. Par godu svinībām ir izveidota īpaša “Divsimtgades stipendija”, kas tiek piešķirta tikai izcilākajiem studentiem, viņu vidū ir arī Margarita un Roberts Balanas.

“Stipendijas mērķis ir atbalstīt mūsu studijas un māksliniecisko izaugsmi, kur arī mums bija iespēja ierakstīt debijas albumus, katram savu ar “Linn” ierakstu kompāniju,” stāsta Roberts.

Pirms pusotra gada Roberts izpelnījās atzinību no sera Eltona Džona, kurš arī ir Karaliskās Mūzikas akadēmijas absolvents.

“Man studiju laikā šeit bija plānots spēlēt lielā pasākumā, ko apmeklētu Eltons Džons. Bet tas viss tika pārcelts pandēmijas dēļ, un tādēļ es uztaisīju skaņdarba “I Am Still Standing” ierakstu. Es izveidoju solo vijoles versiju un aizsūtīju Eltonam Džonam. Viņam ļoti patika, viņš arī pats to publicēja.”

Arī savā debijas albumā Roberts ir izvēlējies atskaņot mūsdienīgu mūziku.

Savukārt Margarita spēlē uz čella, ar ko gandrīz pirms 150 gadiem notika pirmatskaņojums skaņdarbam, kas nu iekļauts viņas debijas albumā.

“Mans čells izgatavots 1849. gadā. Tas arī tika izmantots, pirmatskaņojot šo Sensānsa čella koncertu 1873. gadā. Tā man likās dabiskākā izvēle albuma fokusam,” stāsta Margarita.

Pandēmijas dēļ koncertdzīve visā pasaulē ir ierobežota, tādēļ klasiskās mūzikas cienītāji abu mūziķu debijas albumus var baudīt straumēšanas platformās.

“Uz mūsu pēdējo debijas koncertu Cēsīs bija atbraukuši visi radi, radu bērni, brālēni, māsīcas, bērni, kurus mēs nebijām redzējuši jau gadiem ilgi. Izauguši... Tiešām atbalsts no ģimenes, no draugiem, no tuvākajiem cilvēkiem ir ļoti svarīgs,” secina Margarita.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti