Kultūras ziņas

Latvijas Mākslas akadēmijas atbalsts Ukrainai

Kultūras ziņas

Vai ieviestie atvieglojumi veicinās kultūras patēriņu?

Bosanovas ritmi bigbenda skanējumā

Bosanovas ritmi bigbenda skanējumā piepilda Spīķeru koncertzāli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ticot, ka mūzikai piemīt dziedinošs spēks, vakar Spīķeru koncertzālē izskanēja koncerts bosanovas noskaņās – programmā, kas bija pasaules pirmatskaņojums, Latvijas Radio bigbends izpildīja brazīliešu mūzikas leģendas Antonio Karlosa Žobima skaņdarbus, kurus aranžējis zviedru komponists Matss Holmkvists.

"Tas ir pats mazākais, ko mēs varam mēģināt darīt šajā traģēdijā, kas pārņēmusi pasauli…" – tā, skanot Ukrainas valsts himnai, teica Latvijas Radio bigbenda mākslinieciskais vadītājs Kārlis Vanags. Viņa draudzība ar vienu no redzamākajām personībām Zviedrijas mūsdienu mūzikā Matsu Holmkvistu aizsākusies jau 2008. gadā. Šajā tikšanās reizē koncertā skanēja skaņdarbi no topošā albuma "Veltījums Žobimam", kurā par "bosanovas tēvu" dēvētā Antonio Karlosa Žobima meistardarbi aranžēti ar tikai Holmkvistam raksturīgo stilistisko pieskārienu.

"Man ļoti patīk viņa izvēlētais ceļš, ka viņš saglabājis bosanovas būtības skanējumu, trauslumu, kas tajā visā ir, bet spējis to apvienot ar savu aranžēšanas pieeju – tas attiecas gan uz instrumentu salikumiem, uz pieeju harmonijai, reharmonizācijai un arī, protams, eksperimentiem," norādīja Kārlis Vanags.

Matss Holmkvists, komentējot bosanovas žanra fenomenu, sacīja: "Man tas ir absolūts miers, gandrīz meditācija. Otra lieta ir brīnišķīgās melodijas un harmonijas. Žobims bija ģēnijs, viņš ir zināmākais bosanovas komponists. Citi nav tik pazīstami. Bosanova – tas ir Žobims."

"Ir ārkārtīgi patīkami pie mums redzēt tik augstas klases aranžētāju, orķestra vadītāju, un man ir īpašs prieks klausīties bigbendu pastāvīgā tālākā attīstībā, jo ar katru reizi pilnīgi jūtams, ka līmenis aug, it īpaši es domāju – šinī koncertā bija ļoti daudz solo," par programmu izteicās Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas džeza katedras vadītājs Indriķis Veitners.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti