Blūza svētki pārceļas uz Rīgu un maina formātu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ikgadējie Blūza svētki, kas līdz šim notika Siguldā, maina formātu un pārceļas uz Rīgu. Tagad jau ierastais festivāls kļūs par koncertsēriju "Blūza svētki iesaka", kuras pirmais pasākums notiks 1.aprīlī plkst. 21 klubā "Nabaklab". Tas būs veltīts drīzumā Itālijā notiekošajam Eiropas blūza konkursam "European Blues Challenge" un tajā uzstāsies Latvijas pārstāvis "Johnny B Beast" un Igaunijas pārstāvis Tanels Padars ar savu grupu.

"European Blues Challenge" ir gadskārtējs pasākums, ko dažādās Eiropas pilsētās rīko Eiropas Blūza asociācija. Tā ir bezpeļņas organizācija, kas apvieno visus Eiropas blūza festivālus, ierakstu kompānijas, aģentūras un sabiedriskās organizācijas - kopumā vairāk nekā 200 biedrus no 24 valstīm. 2014.gadā "European Blues Challenge" notika Rīgā. Nākamais konkurss notiks 8. un 9.aprīlī Toritā di Sienā Toskānas reģionā Itālijā.

Latvijas pārstāvis konkursā Johnny B Beast ir viena cilvēka orķestris, kurš pamatā spēlē no šaha dēlīša paša izgatavotu ģitāru, piespēlējot arī perkusijas un izmantojot dažādus netipiskus priekšmetus oriģinālākai ģitāras spēlēšanai, piemēram, šotu glāzīti un alkoholisko dzērienu blašķi. Johnny B Beast radītā noskaņa uzrunā pašus blūza pamatus mīlošus melomānus, jo ir visnotaļ vienkārša un brīžiem pat naiva, bet ļoti aizraujoša. Viņa mūzikas esence labi nolasāma videoklipā "Hold On", kur Johnny B Beast dzirdams arī dziedam.

Ikdienā Džonijs zināms kā televīzijas žurnālists Jānis Zvērs, taču viņš apzināti cenšas nejaukt kopā šīs divas pasaules. Blūzmeņa karjeru viņš uzsāka 2012.gadā, pirms tam iemēģinājis roku pat metālmūzikā. Džonijs daudz uzstājas vietējos un ārvalstu festivālos un krogos, arvien vairāk noslīpējot savu skatuvisko priekšnesumu, kas pārvērties jau par izteiktu performances mākslu. Pērn Johnny B Beast laida klajā debijas albumu "Wild Boars and Trains".

"Tanel Padar Blues Band" ir 2001.gadā Eirovīzijas dziesmu konkursā kopā ar Deivu Bentonu uzvarējušā blondā vīrieša Tanela Padara grupa, tikai mūsdienās Tanels jau sen vairs nav saldi dziedošs popmūzikas izpildītājs, bet gan roka rūdījumu guvis blūzmenis, kurš nu gatavs nest Igaunijai uzvaru arī tā dēvētajā blūza Eirovīzijā jeb "European Blues Challenge". Šogad Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess viņam pasniedza valsts goda apbalvojumu - Baltās Zvaigznes ordeni.

Tanela tagadējā grupa dibināta 2012.gadā kā vienreizējs draugu projekts, taču nu jau kļuvusi par pastāvīgu vienību. Igaunijā "Tanel Padar Blues Band" tiek uzskatīta par tā saukto supergrupu, jo tajā sanākuši kopā vairāki zināmi mūziķi. Grupas taustiņnieks Ulo Kriguls ir viens no atzītākajiem jaunajiem kaimiņvalsts klasiskās mūzikas komponistiem, ģitārists Rauls Ukareda ir viens no labākajiem igauņu blūza ģitāristiem, kā arī organizē starptautisko festivālu "Augustibluus", basists Argo Tomels ir pieprasītākais Igaunijas tradicionālā blūza meistars, bet bundzinieks Kristjans Kallass spēlē arī populārākajā igauņu indie roka grupā "Ewert and the Two Dragons". Viņa aizņemtības dēļ bungas "Tanel Padar Blues Band" mēdz uzspēlēt arī citi sitaminstrumentu spēles profesionāļi, piemēram, somu džeza multiinstrumentālists Peteri Hasa. Grupa ir neiztrūkstošs Igaunijas festivālu hedlainers un daudz koncertē arī citās Eiropas valstīs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti