Bez slavenības statusa. Atskats uz Maka Demarko koncertu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Trešdienas, 17. oktobra, vakarā, klausītāju pārpildītā koncertzālē "Palladium Rīga" koncertēja dzīvespriecīgais kanādiešu delveris – dziesminieks Maks Demarko (Mac Demarco) ar grupu. Vakara ievadā uzstājās mūziķis Aldous RH.

Šķiet, pats fakts, ka rakstu Maka Demarko koncerta apskatu, ir pretruna, jo mūziķu kolektīvs uz skatuves darīja gandrīz visu, kas ierasti raksturotu neprofesionālu koncertu, bet tur jau tas “suns” jeb joks ir apslēpts!

Diezgan tipiska situācija ­­– mulsuma pauze pēc asprātīga joka, kuru publika nesaprata. Šis nebija tas gadījums. Lielākā daļa Maka Demarko klausītāju gados bija ļoti jauna un brīnišķīgi pārvaldīja angļu valodu.

Šajā vakarā klātesošie dziedāja līdzi ne vien piedziedājumos, bet arī dziesmu pantiņus, un dziesmu starplaikos atjokoja mūziķim.

Un tieši publikas reakcija bija kā impulss mūziķiem tālākas sarunas attīstībai. Tas viss radīja dabisku, patīkamu atmosfēru – kā starp draugiem.

Kaut arī Maka Demarko performance brīžiem – starp dziesmām – šķita īpaši nenopietna, patiesībā mēs klausījāmies erudītu, daudzpusīgi talantīgu mūziķu dauzīšanos. Līdzīgi kā Maks, arī viņa grupas biedri ir multiinstrumentālisti, kas “vieglu roku” ceļo no viena stila uz citu – havajiešu pops, psihodēliskais roks, soulmūzika, džezs, dūmmetāls – nosauc stilu, un mūziķi tev to nospēlēs! Tas vēlreiz atgādināja par to, cik neiespējami un, iespējams, pat bezjēdzīgi mūsdienās ir klasificēt mūziku un mūziķus.

Īpaši mūziķus! Ar saasinātu uzmanību mēs sekojam līdzi viņu ikdienas gaitām, katru joku uztverot kā nopietnu paziņojumu un tā tālāk. Maka Demarko koncertā no mūziķu mutēm bagātīgi bira arī joki “zem jostas vietas”, sarkastiski pasmīnot par sabiedrības tendenci piešķirt ikdienai – cilvēkiem, notikumiem un lietām – pārspīlētu svarīgumu un kulta statusu.  

Viena no spilgtākajām “vakara naglām” – bundzinieka Džo dziedātais “Red Hot Chilli Peppers” slavenais hits “Under the Bridge” izklausījās tik ļoti griezīgi un briesmīgi, ka kļuva stilīgi, un pēc tam radīto izjūtu apliecināja viņa “sērfošana” klausītāju pastiepto roku jūrā.  

Tomēr vienā brīdī koncerts piedzīvoja enerģijas izsīkumu – pauzes kļuva pārāk garas.  Cik daudz var jokot un smieties?  Saguruši bija gan mūziķi, gan klausītāji, un  papildu dziesmas šajā vakarā publika tā arī nepieprasīja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti