Kultūras rondo

Liepājas simfoniskā orķestra mūziķi aicina uz festivālu "Rimbenieks"

Kultūras rondo

Kino veidotāju pieredze kopprojektos ar citu valstu kino studijām

Šīs vasaras festivāla "Sansusī" raksturīgākās iezīmes

Bez mākslīgām barjerām starp klausītāju un mūziķi. Nedēļas nogalē notiks festivāls «Sansusī»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Mūziķu "kautiņi" un latviešu skaņražu pirmatskaņojumi – lūk, divi pavedieni par gaidāmo kamermūzikas festivālu "Sansusī". No 12. līdz 14. augustam Aknīstes pusē sabrauks kopumā 130 mākslinieku no tuvienes un tālienes, lai festivāla viesiem dāvātu 25 klausāmus un skatāmus piedzīvojumus. 

"Sansusī" programma līdz pat festivāla sākumam paliek noslēpums. Zināms vien tik daudz, ka būs ierastais mūzikas un citu mākslu notikumu kopums. Kāds tas ir – to Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" atgādina viens no pasākuma organizatoriem, saukts arī par "festivāla rokām", Uldis Trapencieris: "Formāts ir līdzīgs katru gadu. Mums mainās mākslinieki, mainās kompozīcijas, ko viņi spēlē, bet ideja – ka atklāšanas vakarā ir atklāšanas koncerts, sestdienā no rīta ir izrādes, pēc tam ir 21. gadsimts mūzikā, tad ir lielāki koncerti, pa nakti ir "kautiņi" un 20 minūšu diskotēka, un tagad, vēl dziļākā naktī, ir pāris ārpusprogrammas pasākumi, tad rītausmas koncerts svētdien no rīta, un svētdien pa dienu ir pēdējie atvadīšanās koncerti – nemainās." Festivālā būšot arī latviešu komponistu pirmatskaņojumi un arī kāds daudzgalvains kolektīvs. 

Taujāts par festivāla apmeklējumu, Trapencieris skaidro, ka "Sansusī" netirgo vairāk par tūkstoti biļešu, un tas tāpēc, lai viesi vēl varētu sastapties: "Mums likās, ka virs tā skaitļa cilvēki sāks nesatikties. 

Jo tagad tu atbrauc, tas ir maziņš festivāls, un cilvēki nepaskrien viens otram garām, viņi var viens otru satikt, veidot jaunas draudzības, pazīšanās." 

Apmeklētāju pulkā trešdaļa ir tādu ļaužu, kuri notikumu apmeklē regulāri, vēl ir tādi, kuri ir bijuši arī pērn vai vismaz reizi pēdējos trīs gados, un visubeidzot – tādi, kuri uz festivālu ierodas pirmoreiz. Vai esi starp vieniem, otriem vai trešajiem, festivāla rīkotāji tevi – savu klausītāju – tur lielā vērtē. "Tas, ko mēs gribam darīt un darām, ir būt godīgi pret skatītāju, neuzlikt mākslīgas barjeras, kas norobežo mūziku no klausītāja," uzsver viens no "Sansusī" veidotājiem.

Festivālā ne tikai klausītāji tuvinās mūziķiem, bet arī mūziķi – viņiem. 

Mākslinieki, kuri reiz piedalījušies mūziķu "kautiņos", ir gandarīti, ka publikai varējuši atklāties daudz tuvāki, saprotamāki, atklāj Uldis Trapencieris: "Klausītājs ierauga mūziķi citādā gaismā – viņi spēlē akadēmisku mūziku, bet viņi to spēlē starp jokiem." 

Jāpiebilst, ka šogad "Sansusī" mūziķu "kautiņi", kuros ikreiz "spēkojas" divi profesionāļi (katrs pārvalda citu instrumentu), izvērsti trīs mēnešu garumā – kā īsts turnīrs. Žūrijas un klausītāju vērtējumam pakļauta virtuozo mūziķu skatuves klātbūtne un asprātība.

Pirms festivāla atklāšanas var paspēt uz pēdējo no trim koncertvakariem pie ugunskura – 10. augustā, pulksten 21.00 Susējā, "Sansusī" mākslinieku rezidenču centrā uzstāsies pianists Ēvalds Lazarevičs un vijolniece Markēta Fraņkova no Čehijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti