Bēthovens un robežu pārkāpšana. Aicina iepazīt komponista personību bezmaksas lekcijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

11. janvārī pulksten 18.00 Liepājas koncertzāles izveidotā "Dzintara muzikālo sarunu kluba" otro semestri ar lekciju "Bēthovens un robežu pārkāpšana" atklās Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) profesore, mākslas doktore un Bēthovena daiļrades pazinēja Lolita Fūrmane. Izglītojošais lekciju cikls mūzikas interesentiem un entuziastiem bez dalības maksas būs pieejams kā klātienē, apmeklējot tikšanās reizes "Lielā dzintara" Kamerzālē, tā tiešsaistē video konferences veidā, informēja koncertzāles pārstāvji.

Janvāra sarunas centrā būs Ludvigs van Bēthovens (1770–1827) – izcila, suverēna mūzikas personība – un viņa laikmets, kas ar saviem lielajiem satricinājumiem un mākslas kanonu maiņu uz 18. un 19. gadsimta robežas lielā mērā ietekmēja komponista personību un daiļradi.

"Apgaismības idejas un revolucionārs romantisms – šīs divas garīgās gultnes saplūst Vīnes klasiķī Bēthovenā vienā nedalāmā veselumā. Viņa varonis it kā izlaužas no profānās telpas, lai uzrunātu, vēl jo vairāk – dedzinātu, pasauli ar savu jūtīgumu un neangažēto attieksmi pret vērtībām. Varbūt tādēļ nākamās paaudzes meklēja komponistā gan titānu, gan Mozu, gan jaunā laika evaņģēlistu. Šie uzskati ir būtiski ietekmējuši arī Bēthovena mūzikas interpretāciju. Tajā pašā laikā komponista darbi, viņa lieliskās partitūras, pati skaņumākslas matērija ir tik neizsmeļama savā pilnībā, ka saviļņo mūs ikreiz no jauna," pirms gaidāmās lekcijas iepazīstināja Dr. art. Lolita Fūrmane.

JVLMA Muzikoloģijas katedras profesore Lolita Fūrmane vairāk nekā 30 gadus ilgās karjeras laikā publicējusi daudz zinātnisko publikāciju, kā arī veikusi pētījumus par renesanses perioda, Eiropas klasiskā mūzikas mantojuma, vācbaltiešu un latviešu mūzikas vēstures jautājumiem. Lolita Fūrmane absolvējusi JVLMA doktora studiju programmu, iegūstot mākslas zinātņu doktora (Dr. art.) zinātnisko grādu muzikoloģijas apakšnozarē. Viņa akadēmijā vada dažādus teorētiskos un praktiskos studiju kursus kā bakalaura, tā doktora studiju programmās. 2021. gadā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā bija skatāma izstāde "Bēthovens. Orbītas", kuras pamatā ir Fūrmanes veidotais pētījums par Bēthovena mūzikas nozīmi Latvijā dažādos laika periodos.

"Dzintara muzikālo sarunu klubs" tika atklāts aizvadītā gada septembrī. Līdz šim četrās lekcijās aptuveni 300 kluba biedri iepazinuši viduslaiku, renesanses, baroka un klasicisma laikmeta mūzikas pazīmes un nozīmīgākos komponistus, savukārt jaunajā semestrī mūzikas entuziasti aicināti uz sešām lekcijām, kas turpinās hronoloģisko stāstījumu, aizvedot izzinošā ceļojumā līdz pat modernisma un postmodernisma laikmetiem.

Lekcijas video pārraide būs pieejama tikai tiešraides brīdī, bet vēlāk skatītājiem būs pieejami lekciju konspekti. Iepriekšējo lekciju kopsavilkumi pieejami vietnē "Youtube":

  1. lekcija. Guntars Prānis: Viduslaiki;
  2. lekcija. Ilze Šarkovska-Liepiņa: Renesanse;
  3. lekcija. Andris Veismanis: Baroks;
  4. lekcija. Andris Veismanis: Klasicisms.

Informācija par pieteikšanos lekciju apmeklējumam pieejama koncertzāles mājaslapā, lai reģistrētos attālinātai dalībai video konferencē, jāaizpilda pieteikuma veidlapa.

Video tiešraide dalībniekiem bez iepriekšējas reģistrācijas būs pieejama arī koncertzāles "Lielais dzintars" sociālā tīkla "Facebook" profilā un "Youtube" kontā. Katras lekcijas norises ilgums ir aptuveni 1 stunda 30 minūtes. Dalība bez maksas.

"Dzintara muzikālo sarunu klubs"
"Dzintara muzikālo sarunu klubs"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti