Bērnu operas svētki Tērvetē sola brīnumainus piedzīvojumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

12.jūlijā Tērvetes dabas parkā norisināsies Bērnu operas svētki. Operas izrāžu norisei izraudzīta Anneles pļava, kas cieši saistās ar tērvetnieces rakstnieces Annas Brigaderes bērnības sajūtām un atmiņām.

Kā "Neatliekamajā sarunā" stāsta svētku producente Ieva Šteinberga, ideja par Bērnu operas svētkiem dzima jau 2003.gadā, kad Tērvetē pirmo reizi notika Mazie operas svētki. Tie risinājās arī 2004.gadā, un kopumā toreiz tika izrādītas 11 bērnu operas un iestudējumi. Diemžēl nākamajos gados finanšu trūkuma dēļ skaistā ideja pārtrūka.

"Par spīti tam tērvetnieki visu šo laiku ir neatlaidīgi cīnījušies, un nu, pateicoties Tērvetes meža izglītības centra neatlaidībai, svētki atdzimst jaunā veidolā. Ar citu nosaukumu visu sākam no jauna," stāsta Ieva Šteinberga.

Bērnu operas svētku producente uzsver - ir vērts aizbraukt uz Tērveti, lai apskatītu, kā laika gaitā izaudzis Tērvetes dabas parks: "Salīdzinot ar to, kā šeit izskatījās pirms 15 vai 20 gadiem, viss ir mainījies. Šobrīd parks salīdzināms ar jebkuru Eiropas līmeņa parku - ikviens būs pārsteigts par tā kvalitāti un pieejamību. Ne velti tas atzīts par ģimenēm draudzīgāko vietu Latvijā un ieguvis Eiropas izcilākā tūristu galamērķa titulu."

Bērnu operas svētki Tērvetē sāksies plkst. 13 ar Engelberta Humperdinga pasaku operu "Ansītis un Grietiņa". Izrādi, kurā netrūkst brīnumu, rotaļu, saulainu krāsu un gaišuma, savulaik veidojis režisors inscenētājs Arnolds Liniņš, bet atjaunojumu veidojis režisors Uģis Brikmanis.

Savukārt plkst. 19 neaizmirstamu noskaņu radīs Annas Brigaderes pasaku luga "Lolitas brīnumputns", ko operas veidolā iemūžinājis Jānis Kalniņš. Rakstnieces daiļdarbi allaž sagādā lielu māksliniecisko baudījumu, vienlaikus rosinot nopietnas pārdomas par cilvēka dzīves uzdevumu, savas personības sūtību, par dzīves jēgu. Iestudējuma režisors - Guntis Gailītis, bet titullomā būs jaunā operdziedātāja Jolanta Strikaite.

"Mūsu varoņi dodas dzīves lokos meklēt katrs savu Brīnumputnu. No senatnes uz mūsdienām, tālāk Lolitas brīnumvalstī - visu sapņu zemē, un atgriežas atpakaļ savā sākotnē, guvuši pieredzi un dzīves mācības. Visi darbi tiek izvērtēti - labie tiek atšķirti no sliktajiem. Ir gūta jauna dzīves skola un mēs zinām, kur doties tālāk," saka režisors Guntis Gailītis.

Abās izrādēs piedalīsies arī jaunie baleta mākslinieki no Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas.

Operas izrādes būs skatāmas Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas operstudijas "Figaro" priekšnesumā, un kopā ar solistiem muzicēs Jaunais Rīgas kamerorķestris, kuru diriģēs abu pieminēto kolektīvu vadītājs un iedvesmotājs Viesturs Gailis. Horeogrāfiju veidojušas Tamāra Ēķe un Regīna Kaupuža, scenogrāfiju un tērpus - Nadežda Demidova un Aigars Ozoliņš.

Paralēli operas izrādēm apmeklētāji varēs izstaigāt Tērvetes dabas parka takas, kā arī no plkst. 11 līdz 17 Rūķu sētā un Pasaku mežā pie parka pasaku tēliem - Rūķu Māmiņas un Tēta, Meža mātes, Vēja mātes, Raganiņas un Sīkstuļa - piedalīties skaņu spēlē "Atrodi mūziku mežā". Ja paveiksies, varēs sastapt arī Meža muzikantus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti