Pa ceļam ar Klasiku

Tu jau zini Kur! jeb "Sansusī" ver vaļā Rīgas māju!

Pa ceļam ar Klasiku

Aleksandra Line aicina svinēt Džeza dienu un ielūdz uz debijas albuma atvēršanu

Kontrabasists Gunārs Upatnieks: Ar savu dzīvi un profesiju esmu ļoti apmierināts

«Berlīnes filharmoniķu» kontrabasists Gunārs Upatnieks: Ir svarīgi nezaudēt ideālismu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

"Iemesls, lai atgrieztos dzimtenē, nekad nav jāmeklē, bet šoreiz tas patiesi ir īpašs – 27.aprīlī muzicēšu kopā ar saviem senajiem draugiem, domubiedriem un skatuves partneriem – klavieru kvartetu RIX. Īpaši liels prieks būs atkal uzstāties mūsu Mūzikas akadēmijā,” intervijā Latvijas Radio 3 "Klasika" atklāj pasaulslavenā orķestra "Berlīnes filharmoniķi" kontrabasists Gunārs Upatnieks.

Tomēr Latvijā Gunārs Upatnieks nav ieradies tikai koncerta dēļ. Būdams meistarklašu vadītājs gan Amsterdamas, gan Londonas mūzikas augstskolās, Latvijā viņš to šobrīd dara pirmoreiz. "Cerams, ka tā kļūs par veiksmīgu tradīciju – strādāt un motivēt jaunos censoņus,” saka mūziķis un stāsta, ka uz meistarklasēm nāk ne tikai Mūzikas akadēmijas studenti, bet arī audzēkņi no Dārziņskolas un citām skolām. "Interese ir liela – jaunie mūziķi sēž, klausās arī citu skolēnu interpretācijas, skatās, kādas ir tehniskās problēmas. Līmeņi ir visdažādākie. Daudzi, var redzēt, mācījušies laba pedagoga vadībā, kurš, izrādās, ir mans tēvs Einārs Upatnieks – tāpēc vēl jo lielāka motivācija palīdzēt,” ar smaidu sejā atklāj Upatnieks, kurš pats kontrabasa spēlei pievērsies trīspadsmit gadu vecumā.

Jau pusotru gadu viņš ir arī kontrabasa spēles pasniedzējs Hansa Eislera augstskolā Berlīnē. "Berlīne ir miljonu pilsēta ar neskaitāmiem orķestriem, tāpēc apjoms ir cits, tāpat atlase. Augstskolā esam pieci pedagogi. Lai iestātos augstskolā, uz iestājeksāmeniem sabrauc ļoti daudz cilvēku no dažādām pasaules valstīm. Pabeidz gan tikai daži. Bet to ir grūti salīdzināt ar situāciju Latvijā, kur skolēnu apjoms objektīvu iemeslu dēļ ir mazāks visās specialitātēs. Šobrīd man ir četri studenti – viena meitene no Spānijas un trīs puiši – no Korejas, Serbijas un Polijas. Visi ļoti centīgi, jo redz, kāda ir konkurence, un saprot, kas jādara, lai sasniegtu mērķus.”

Paša Upatnieka veiksmīgā karjera apliecina: ir vērts pievērsties mūzikai profesionālā līmenī!

"Roku uz sirds liekot,  varu teikt, ka ar savu dzīvi un profesiju esmu ļoti apmierināts. Man visa pietiek, un to redz arī jaunie mūziķi – ja esi labs savas jomas speciālists, dzīvē ar šo profesiju vari justies apmierināts."

"Berlīnes filharmoniķos" Upatniekam rit jau septītā sezona – savulaik no 18 mūziķiem, kas pretendēja uz kontrabasista vietu šajā prestižajā orķestrī, priekšroka tika dota tieši talantīgajam latvietim. "Joprojām esmu tikpat lielā sajūsmā kā pirmajā dienā…

"Nekad nezaudēt ideālismu!" – šādu veltījumu 2003. gadā man ierakstīja Pēteris Vasks, uzdāvinot sava darba "Bass Trip" partitūru.

Tiešām - ir svarīgi nekad nezaudēt ideālismu! Toreiz vēl biju students. Šo opusu esmu spēlējis daudzos koncertos, un tas skanēs arī šoreiz. Tas ir ļoti iemīļots, publikas labi uzņemts.”

 

Jūnija sākumā kopā ar "Berlīnes filharmoniķiem" Gunārs Upatnieks dosies plašā Eiropas tūrē – tā būs beidzamā koncertturneja šībrīža galvenā diriģenta sera Saimona Retla vadībā.

"16. jūnijā spēlēsim viņam pārsteiguma koncertu – tā būs viņa pēdējā darbdiena galvenā diriģenta statusā,” stāsta Gunārs Upatnieks, kurš ir sajūsmā par jaunievēlēto orķestra šefu – diriģentu Kirilu Petrenko, kurš "Berlīnes filharmoniķu" vadību oficiāli pārņems augustā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti