Kultūra

Par Lūsēna jauno Ziemassvētku programmu un koncertiem

Kultūra

Sērijā "Satori bibliotēka" iznāk grāmata "Rainis.Cilvēks"

20. un 30. gadu Rīgas atmosfēra koncertizrādē par izcilo tenoru Marisu Vētru

«Bellaccord» orķestris aicina teatrālā ceļojumā uz Marisa Vētras laika Rīgu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Piektdien kinoteātrī „Splendid Palace” būs skatāma Dmitrija Petrenko veidotā koncertizrāde „Mariss Vētra. Rīga toreiz”. Tajā piedalīsies „Bellaccord” orķestris un aktieris un dziedātājs Juris Jope, kuri skatītājus ievedīs 20.un 30.gadu Rīgas atmosfērā. Skanēs fragmenti no izcilā tenora Marisa Vētras autobiogrāfiskās grāmatas, kā arī valši, fokstroti, tango un cita tā laika mūzika.

Koncertizrāde par Marisu Vētru ir viens no pirmajiem "Bellacord" orķestra projektiem. Orķestris izveidots nedaudz vairāk kā pirms gada, tajā pulcējušies akadēmiskās mūzikas profesionāļi, kurus vieno vēlme ik pa laikam uzspēlēt arī ko vieglāku.

Viens no iedvesmas avotiem viņiem bijis Makss Rābe ar savu "Palast Orchester" un spēju ļoti augstā līmenī izpildīt 20. un 30.gadu populāro mūziku, stāsta orķestra idejas autors un dalībnieks, klarnetists Egīls Šēfers:

"Tad es atcerējos – pag, pag, mums latviešiem arī ir tāda tradīcija! Jo toreiz – gan Mariss Vētra, gan Aleksandrs Kortāns, gan citi 30.gados slaveni mūziķi – gāja pēc operas izrādes uz "Bellacord" ierakstu studiju un iedziedāja dziesmas, ko cilvēki pēc tam spēlēja uz patafona mājās. Tās ir tās dziesmas, ar ko mūsu vecvecāki ir uzauguši. Un tās tika izpildītas nevis šlāgera kvalitātē, bet akustiski ārkārtīgi profesionāli augstvērtīgi. Mēs domājām, ka mums arī ko tādu vajag. Tā mēs šo projektu izveidojām."

"Bellacord" orķestra pirmās programmas centrā tad arī ir izcilais latviešu tenors Mariss Vētra, gan dziesmas no viņa repertuāra, gan viņa atmiņu stāsti no autobiogrāfiskās grāmatas „Rīga toreiz…”. Marisu Vētru koncertizrādē atveido Juris Jope.

Kā uzzināsim koncertstāstā, Mariss Vētra par dziedātāju tiešām kļūst, pie tam ļoti izcilu, tāpat viņš kļūst par daudzu vēsturisku notikumu aculiecinieku. Viņš piedzīvo gan konservatorijas un universitātes dibināšanu, gan Raiņa un Aspazijas atgriešanos Rīgā, gan arī citus ļoti nozīmīgus notikumus:

„Viņš ir klāt, kad Latvijas Republiku nodibina. Un viņš redz, cik tas ārkārtīgi neformāli un kautrīgi ir noticis. Interesanti to uzzināt no tāda jauna cilvēka viedokļa," turpina Šēfers.

Koncerizrāde neiztiks arī bez stāsta par pirmo mīlestību un vilšanos un, protams, šie stāsti savīsies ar mūziku - valšiem, fokstrotiem, Oskara Stroka tango un citām skaistākajām dziesmām no Marisa Vētras un "Bellacord" orķestra repertuāra.

Egīls Šēfers atzīst, ka piedalīšanās šajā projektā arī viņu pašu ļoti iepriecina un uzlādē.

"Ir ārkārtīgi smaidoša sajūta, to darot. Jo no vienas puses, kā akadēmiski izglītotam mūziķim, tā ir mazdrusciņ tāda afēra," atzīst Šēfers. "Nu, kā - es tikko spēlēju Nīlsena koncertu ar simfonisko orķestri, ārkārtīgi sarežģītu mūziku, un tagad es spēlēju vienu skaistu valsīti… Bet, ja to izdara tā garšīgi un kvalitatīvi, tad man pašam silti ap sirdi paliek, un es redzu, ka tas uzrunā arī klausītāju."

Koncertizrāde „Mariss Vētra. Rīga toreiz” būs skatāma piektdien, 18.decembrī, kinoteātrī „Splendid Palace”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti