Beidzot prožektoru gaismā! Latvijas Radio bigbends sāk vēl nebijušu koncertsēriju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

8. martā ar koncertu "No The Beatles līdz Ed Sheeran" Latvijas Radio bigbends aizsāk jaunu tradīciju, kuras startu iezīmēs četru koncertu sērija Spīķeru koncertzālē. Kā uzsver bigbenda mākslinieciskais vadītājs, saksofonists Kārlis Vanags, tās mērķis – parādīt gan plašo stilistisko spektru, ko bigbends spēj realizēt, gan radošo potenciālu, kāds piemīt Latvijas Radio bigbenda mūziķiem: "Mūsu bigbendā katrs mūziķis ir spilgta personība. Katrs no mums ne tikai spēlē savu partiju, bet arī komponē un aranžē. To visu gribējās apkopot un parādīt klausītājiem."

Pirmajā koncertā skanēs visiem labi pazīstama populārā mūzika. "Mēs visi zinām, ka džeza mūzikas standarti tiek interpretēti dažnedažādos variantos, un, ja pieņemam, ka populārā mūzika ir viens no mūsdienu standartiem, tad kāpēc gan neizteikt savas domas un versijas par to? Arī citos koncertos būs dzirdami gan aranžējumi, gan kompozīcijas, gan kāds solo izgājiens," stāsta Vanags un neslēpj, ka ideja par šādu koncertciklu radusies ilgākā laika posmā:

"Visu laiku bija sajūta, ka bigbends brīžiem mazliet slēpjas kāda solista ēnā. Taču – sevišķi ārvalstu klausītājiem – ir interesanti, ko tieši mēs šeit darām un kādi ir mūziķi mūsu valstī. Ne velti sērijas nosaukums ir "Prožektoru gaismā" – tātad visus centīsimies izgaismot."

Vai  jauno tradīciju bigbends plāno turpināt, klausītājus iepriecinot ar šāda tipa koncertsērijām arī nākotnē? "Jā, noteikti būtu vēlme to turpināt,” uzsver Kārlis Vanags. "Katrs koncerts veidots ar savu koncepciju, kurai varētu būt pēctecība. Nākamā sērija varētu veidoties, ievērojot tos pašus principus, tikai pamainot saturu."

Jautāts par 8. marta koncerta koncepciju, Vanags stāsta, ka mūziķiem netika uzlikti nekādi nosacījumi – katrs varējis brīvi izvēlēties sev tīkamo dziesmu, kuru aranžēt.

Viens nosacījums gan bijis – lai mūziķiem būtu kaut kas sakāms par konkrēto skaņdarbu, kāda vīzija, ko gribētu pateikt.

Koncertā būs dzirdamas arī divas Kārļa Vanaga aranžijas, viena no tām – Eltona Džona dziesma "Your Song". "Pirmajā koncertā gribējām ietvert arī latviešu mūziku, tāpēc izskanēs arī maestro Raimonda Paula mūzika – tādā variantā, kādā klausītājs to nebūs iedomājies.

Man prieks, ka arvien vairāk bigbenda mūziķu paši izrāda savu iniciatīvu, ka gribētu kaut ko uzrakstīt, aranžēt, jo tā savā ziņā ir džeza bigbendu specifika," atzīst Vanags.

"Jebkurš jauns projekts prasa aranžēšanas, instrumentēšanas procesu. Tas, protams, ir ļoti laikietilpīgs un prasa diezgan dziļas zināšanas arī teorijā un kompozīcijā. Tāpēc ir prieks, ka arvien vairāk mūziķu to ir gatavi darīt. 8. marta koncertā mums ir vairāki aranžētāji, to vidū saksofonists Kristaps Lubovs, pianists Viktors Ritovs, kurš vairākkārt rakstījis bigbendam, ģitārists Rihards Goba, saksofonists Māris Jēkabsons, kontrabasists Jānis Rubiks. Pulks kļūst arvien kuplāks."

Vai tā ir tikai sakritība, ka šis koncerts norisināsies 8. martā, kas ir Starptautiskā sieviešu diena? "Jā un nē," saka Vanags.

"Bija jāizvēlas datumi, lai šo koncertu sēriju izkārtotu kopējā gada griezumā ar zināmu laika intervālu. Bet, protams, 8. marts savā ziņā ir datums, kad cilvēki vēlas aiziet un pabaudīt kādu koncertu."

Katrā no četriem koncertiem sadzirdēsim ko citu. "Kopumā ir četras tematiskās līnijas: viena – populārā mūzika, kas skanēs 8. martā, 5. aprīlī uz skatuves tiksimies ar ļoti talantīgo ģitāristu un komponistu Matīsu Čudaru un programmā būs mūzika, kas tikusi ieskaņota divos albumos – "Latviešu džeza svīta Nr. 1" un "Latviešu džeza svīta Nr. 2". Tie atkal ir oriģināldarbi – gan bigbenda mūziķu oriģinālmūzika, gan jauno komponistu, mūzikas profesionāļu veikums. Šeit Matīss Čudars, Rūdolfs Macats, Krists Auznieks. Trešajā koncertā bigbends uzstāsies kopā ar dziesminieku Goran Goru, un bigbenda mūziķu aranžējumos izskanēs viņa dziesmas ar Knuta Skujenieka tekstiem. Bet koncertsēriju noslēgsim ar izcilo ģitāristu Mārci Auziņu, kurš arī kādu laiku darbojies Latvijas Radio bigbendā un arī pats raksta mūziku."

"Mūsdienās bigbends ir tāds pats koncertu sastāvs kā simfoniskais orķestris vai jebkura cita instrumentu kombinācija,” skaidro Kārlis Vanags, kurš līdztekus darbam Latvijas Radio bigbendā ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas mācībspēks: "Pasniedzu divus priekšmetus – kompozīciju un aranžēšanu, un arī studentus vienmēr cenšos mudināt izmēģināt roku lielākiem sastāviem."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti