Rīta Panorāma

Lasām Latvijā"- trešā izrāde "Robinsons Krūziņš" Latvijas Nacionālajā bibliotēkā

Rīta Panorāma

"Pirmās palīdzības ABC". Pareiza sānu poza

Mūzikas un mākslas festivāls "Vivat Curlandia!"

Bauskā notiks otrais hercogu Ketleru laika mūzikas un mākslas festivāls «Vivat Curlandia!»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

15. un 16. jūlijā jau otro gadu Bauskas pilī, rātsnamā un Bauskas Sv. Gara baznīcā notiks Kurzemes-Zemgales hercogu Ketleru laika mūzikas un mākslas festivāls "Vivat Curlandia!”. Festivāla laikā izskanēs viduslaiku un renesanses mūzika, ko atskaņos mūziķi no Latvijas, Lietuvas, Spānijas, Austrijas, Itālijas un Francijas. Apmeklētājiem būs iespēja arī vērot senāko līdz mūsdienām saglabājušos Džulio Kačīni operu “Eiridīke”.

Bauskas festivāla „Vivat Curlandia!” programma norisināsies tās muzikālajam saturam vēsturiski atbilstošā vidē, ar senās mūzikas atskaņošanu ar vēsturiskiem instrumentiem, tērpiem, koncertu norises vietām un gaisotni tajās – lai mūsdienu aizņemtais cilvēks dabiskāk iejustos senatnes vērtību pasaulē un baudītu to.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Festivālu organizē Latvijā zinošākais senās mūzikas pētnieks un mūziķis Māris Kupčs sadarbībā ar Bauskas pils muzeju un Bauskas Kultūras centru. Divu dienu laikā notiks 10 dažādi muzikāli pasākumi, kas priecēs ikvienu, kam ir interese par viduslaiku, renesanses un agrīnā baroka laika mūziku, mākslu un tērpiem.

Dalību festivālā apstiprinājuši viduslaiku mūzikas ansamblis "Eloqventia" no Spānijas, senās mūzikas ansamblis „Chiaroscuro” no Lietuvas, starptautiski atzītais senās mūzikas ansamblis „Neymann Ensemble”, kurā ir dalībnieki no Latvijas, Austrijas un Itālijas, seno deju grupa "Galms", arfiste un retorikas, vēsturisko žestu speciāliste Katerina Antonenko, klavesīnists Ernests Neimanis, Ilze Grēvele (soprāns), Agnese Kanniņa-Liepiņa, Laura Šarova (baroka vijoles), Anatolijs Grindenko (viola da gamba), Māris Kupčs (mākslinieciskais vadītājs) un Valmieras Drāmas teātra aktieris Ivo Martinsons.

Īpaši izceļams ir Parīzes viduslaiku institūta „Centre de musique médiévale de Paris” leģendārais viduslaiku mūzikas ansamblis „Alla francesca”, kurš sniegs savu pirmo koncertu Latvijā, noslēdzot festivāla desmit koncertu maratonu 16. jūlija vakarā.

Festivāla atklāšana notiks sestdienas, 15. jūlija, pēcpusdienā pie Bauskas pils vārtiem ar teatrālu uzvedumu, kas būs interesants arī ģimenēm ar bērniem, bet tās pašas dienas vakarā Bauskas kultūras centrā notiks pirmatskaņojums Latvijā - 1600. gadā sarakstītā Džulio Kačīni opera “Eiridīke”. Operas sižeta pamatā ir grieķu mitoloģijas leģendārais stāsts par mūziķi Orfeju, kurš devies uz pazemes valstību, lai glābtu savu mīļoto sievu Eiridīki, kuru nāvīgi sakodusi čūska. Rīgas Senās mūzikas centrs un festivāls "Vivat Curlandia!" ir kļuvuši par „European Opera Academy” vēsturisko operu uzvedumu centru, tādēļ operas iestudējumā būs iespēja dzirdēt perspektīvākos Eiropas jaunās paaudzes speciālistus.

Tiem, kuriem tuvāka deja, svētdien, 16. jūlijā, būs iespēja vērot seno deju grupas „Galms” koncertprogrammu “Festa vita” jeb “Dzīves svinēšana”, kas balstīta uz Džona Pleiforda grāmatas “Angļu deju meistars” (The English Dancing Master) izdevumu, kas pirmo reizi izdots 1651.gadā.

Par festivāla norises vietu ir izvēlēta Bauska, jo Kurzemes hercogu Ketleru Zemgalē celtās pilis bija pirmās, kas Latvijas teritorijā reprezentēja ziemeļu renesanses laicīgās arhitektūras un profesionālās mākslas izpausmes, kuras līdzi atnesa renesanses laikmeta Eiropas domāšanu, kultūru un mākslas dīgļus, kas neapšaubāmi ietekmēja kultūras procesu attīstību ne tikai Zemgalē.

Savukārt mūsdienās Bauskas pils ir vienīgais renesanses un manierisma perioda laicīgās arhitektūras mantojums, ko 17. - 18. gs. kari nespēja iznīcināt pilnībā un kas materiāli pārstāv minēto periodu Latvijas kultūras vēsturē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti