Egils Siliņš un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris koncertēs Rīgas Domā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

"Rīgas festivāla" ietvaros ceturtdien, 15. Jūnijā, Rīgas Domā uzstāsies izcilais latviešu dziedātājs Egils Siliņš un Latvijas Nacionālo simfoniskais orķestris (LNSO) diriģenta Māra Sirmā vadībā. Cerības un ticības tēma mūzikā izskanēs Pētera Vaska skaņdarbos Viatore un Credo, kā arī gruzīnu komponista Gijas Kančeli apjomīgajā kompozīcijā Don’t Grieve, informē "Latvijas Koncertu" sabiedrisko attiecību speciāliste Rinta Bružēvica.

Koncertā skanēs Pētera Vaska stīgu orķestrim rakstītais Viatore - stāsts par ceļinieku un mūžību un gaismu apliecinošā orķestra partitūra Credo. Abas kompozīcijas ir veltītas pasaulslavenajam igauņu komponistam Arvo Pertam.

"Dzīvot mūzikā, mīlot mūziku vairāk par visu, būt klāt savas mūzikas atskaņojumos un sajust, ka tā kaut nedaudz, bet rada pasaulē vairāk prieka - tā ir ļoti skaista dzīve. Tāpēc es rakstu mūziku - lai darītu pasauli labāku," saka Vasks, starptautiski pazīstamākais latviešu komponists.

Savukārt Gija Kančeli galvenokārt pazīstams kā "lielo audeklu" meistars - viņa daiļrades kontā rodamas septiņas simfonijas, virkne programmatisku opusu simfoniskajam orķestrim, izvērsti vokāli – instrumentāli darbi, arī opera, mūzika kino un teātrim, kā arī kamermūzikas opusi. 

Kompozīciju Don’t Grieve baritonam un simfoniskajam orķestrim Kančeli pabeidza sešas dienas pirms 11. septembra traģēdijas ASV un līdz ar tā pēdējiem vārdiem, kas likti arī darba nosaukumā, aicina neskumt un nesērot.

Rīgas Domā šī partitūra skanēs izcilā latviešu dziedātāja Egila Siliņa un diriģenta Māra Sirmā vadītā LNSO lasījumā. Šo pašu mūziķu sniegumā Kančeli lieldarbs ne vien Latvijā, bet visā Eiropā pirmoreiz izskanēja 2010. gada 4. septembrī - 13. starptautiskā garīgās mūzikas festivāla noslēgumā, kas vienlaikus bija arī Gijas Kančeli 75. jubilejas autorkoncerts, piebilst Bružēvica.

Jau ziņots, ka "Rīgas festivāls" notiek no 7. līdz 21.jūnijam. Precīza festivāla programma pieejama mājas lapā www.rigasfestivals.lv.

"Rīgas festivālu" atbalsta Rīgas Dome un Valsts kultūrkapitāla fonds.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti