Baroka mūzikas dienas Rēzeknē svinēs desmit gadu jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Baroka mūzikas dienas Rēzeknē ir čellistes Ilzes Grudules izlolots festivāls, kas jau tradicionāli norisināsies septembrī un šogad svinēs 10 gadu jubileju. Tieši tikpat gadu aprit arī viņas vadītajam "Kesselberg Ensemble", kurā apvienojušies latviešu mūziķi, kuri izskolojušies Bāzelē

"Kesselberg" latviski nozīmē "Katlakalns", iespējams, tieši šeit apbedīts komponists Johans Gotfrīds Mītelis - Johana Sebastiana  Baha pēdējais skolnieks un pēdējais cilvēks, kurš bijis kopā ar Bahu un mūža otro pusi pavadījis Bišumuižā, kas savulaik tika uzskatīta par daļu no Katlakalna.

Par godu Rēzeknes Baroka mūzikas dienu desmitajai jubilejai 13.septembrī Latgales vēstniecībā "Gors" pirmuzvedumu piedzīvos Johana Gotfrīda Mītela personībai veltīta opera "Māja Mītelam", kas top, sadarbojoties Latvijas un Šveicas mūziķiem. Opera tiek veidota kā multimediāls uzvedums, kurā Mītela mūzika kontrapunktiski savīsies ar Baha mūziku, mūsdienu oriģinālmūziku un latviešu tautas mūziku.

Intervijā "Klasikai" Ilze Grudule atklāj, ka šī gada Baroka dienu sarūpēšana sākusies jau februārī. Šobrīd, līdzās vasaras atpūtai dzimtās Latgales laukos, Ilze Grudule ar domubiedriem spraigi strādā pie divkāršās jubilejas organizēšanas.

Viņa uzsver - "Kesselberg Ensemble" un Baroka dienas Rēzeknē ir divi nesaraujami elementi, jo ideja par abiem radusies pavisam konkrētā brīdī pirms desmit gadiem, kad Ilze Grudule iniciējusi Rīgas un Bāzeles augstskolu kopprojektu - koncertu, kurā mūziķi atskaņojuši Johana Sebastiana Baha un Johana Gotfrīda Mīteļa mūziku.

"Toreiz, sēžot koncertā Rīgas Svētā Jāņa baznīcā, brīdī, kad skanēja Mīteļa korāļprelūdija, mani pārņēma ļoti skaidra ideja. Prātoju, cik Mīteļa mūzika ir daiļa, trausla, tā ir tāda vērtība! Vēl nezināju, kas īsti dzims, un tikai tagad saprotu - tieši tas bija brīdis, kad radās doma gan par Baroka mūzikas dienām, gan "Kesselberg Ensemble"," atceras Ilze Grudule.

Čelliste uzsver, ka desmit gadu laikā kopā ar "Kesselberg Ensemble" Mīteļa mūzikas popularizēšanai un "reanimēšanai" paveikts daudz, tostarp ierakstīts dubultalbums ar Mīteļa mūziku. 

"Mītelis man ir ļoti mīļš. Jo vairāk spēlēju viņa mūziku, jo vairāk redzu tajā esošo smalkumu un iepazīstu neaizsargāto cilvēku, kurš to rakstījis. Tad aizdomājos par to, kā tas ir, ja tavu mūziku publika nepieņem ar aplausiem," saka Ilze Grudule.

Čelliste Ilze Grudule dzimusi Rēzeknē, bet pēc maģistra grāda iegūšanas Latvijas Mūzikas akadēmijā (1998) nopietni apguvusi senās mūzikas studijas gan Senās mūzikas centrā Ženēvā ("Centre de Musique Ancienne de Genéve"), gan "Schola Cantorum Basiliensis" Bāzelē, kur jau vairākus gadus rit viņas pašas radošā darbība.

Desmitās Baroka mūzikas dienas Rēzeknē norisināsies no 8. līdz 14.septembrim. Festivālā laikā izskanēs vairāki koncerti, notiks izstādes, lekcijas un meistarklases baroka mūzikas vēsturē un dziedāšanā.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti