Nošu atslēga

"Man patīk sacerēt ko neparastu" - „Salves” ģitārists, skaņradis Egils Pētersons

Nošu atslēga

Skatuves un dzīves jubileja bigbenda "Sigulda"solistam Raimondam Eizenšmitam

"Esmu dumpinieks akadēmiskajā vidē" - dziedātājs Nauris Indzeris ("5.Šlaka")

Baritons Nauris Indzeris: Esmu dumpinieks akadēmiskajā vidē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

"Man patīk savādāk. Kāpēc ne? Man nepatīk, ka cilvēki kaut ko dara inerti vai kaut ko dara darīšanas pēc, piemēram, grupa spēlē, bet tur nekāda enerģija nenāk laukā. Runājot par mani, es nezinu, no kurienes man tā enerģija," stāsta baritons Nauris Indzeris. 15. maijā Ogres novada Kultūras centrā būs iespēja apmeklēt Operetes teātra koncertprogrammu "Mīlestības mūzika", kur piedalīsies arī Nauris Indzeris.

Koncerta īpašā viešņa būs Kijivas Nacionālā akadēmiskā operetes teātra soliste Mariana Bodnara. Koncertā uzstāsies arī latviešu dziedātāji, kuru vidū būs Sonora Vaice, Anta Jankovska, Dainis Skutelis, kā arī jau iepriekš minētais Nauris Indzeris, baritons ar plašu ampluā. Deviņdesmito gadu vidū viņu reti kurš uzrunāja vārdā, jo deju mūzikas grupā "5. šlaka" solists bija pazīstams ar pseidonīmu Lielais Zābaks.

Dziedātājs piedalījies vairākās Latvijas Nacionālā operas un baleta izrādēs, taču jau krietnu laiku ir viens no aktīvākajiem solistiem atjaunotajā Operetes teātrī. Naura Indzera duetu partnere bijusi Anta Jankovska, bet visbiežāk Sonora Vaice, kas atveidoja galveno lomu multimediālajā monooperā "Cilvēka balss. Telefons" – par šo darbu, kurā piedalās arī Nauris Indzeris, saņemts augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā – "Lielā mūzikas balva 2021" kategorijā "Gada uzvedums". 

Nauris Indzeris mācījies Gulbenes Mūzikas skolas zēnu kora klasē, bet ceļš pēc mācību stundām biežāk aizvijās uz vietējo Pionieru namu, kur darbojās vokāli instrumentālais ansamblis "Helios". Tajā Nauris Indzeris muzicēja kopā ar savu "5. šlakas" cīņubiedru Aldi Zaļūksni, pazīstamu ar segvārdu DJ Midis, kā arī Ralfu Rubeni – vēlāko projekta "Tranzīts" līderi.

"Mācījos laikam 7. klasē. Tur bija kaut kādi instrumenti, "kosmiska" basģitāra, elektriskās ērģeles.

Paši mācījāmies – galvenais bija mūsu entuziasms un degsme pierādīt citiem, ka latviešu estrādes "dīķis" ir sastāvējies," par savu muzikālās karjeras sākumu stāsta baritons Nauris Indzeris.

Indzeru ģimenē, kā norāda dziedātājs, visiem esot bijušas labas balsis. Nauris Indzeris sevi sauc par trešo tēva dēlu:

"Nezinu, kurā es esmu atsities. Bija divi gudri, trešais Nauris, mākslinieks." 

Naura Indzera pirmie dzīves gadu desmiti aizritējuši dažādās Latvijas vietās – Gulbenē, Rankā, Skrīveros. Puisim gribējās darīt ko radošu, tādēļ viņš iesaistījās Zigurda Ķestera, kas ir aktiera Ģirta Ķestera tēvs, vadītajā teātra pulciņā. Dziedāt Nauris Indzeris sācis zēnu vokālajā ansamblī, ko vadīja skolotājs Ilmārs Lāzo.

"Sapratu, ka varu nodziedāt augstāk, labāk, skaļāk.

Un pēc vidusskolas gāju uz Rīgu, Operetes teātra jauno aktieru kursu teātra darbības pašās beigās, kad jau rubļi – ''repšiki'' – mainījās uz latiem. Man pat iedeva lomu – biju Karuseļa vīrs, pieteicu ainas izrādē "Latvijas karalis"," atceras Nauris Indzeris.

1995. gadā deju mūzikas grupa "5. šlaka" debitēja ar albumu "Esmu savādāks". Dziedātājs savulaik aizrāvies ar dzejas rakstīšanu, tādēļ arī ir vārdu autors grupas "5. šlaka" dziesmām. Starp citu, arī grupas "Tranzīts" repertuārā bija dažas dziesmas ar Naura Indzera dzeju, savukārt grupas nosaukumu Ralfs Rubenis paņēma no Naura Indzera dziesmas "Tranzīts".  

"Man patīk savādāk. Kāpēc ne? Man nepatīk, ka cilvēki kaut ko dara inerti vai kaut ko dara darīšanas pēc, piemēram, grupa spēlē, bet tur nekāda enerģija nenāk laukā. Runājot par mani, es nezinu, no kurienes man tā enerģija," stāsta Nauris Indzeris.

Viņš tika uzņemts Jāzepa Mediņa Mūzikas koledžas Vokālajā nodaļā, mācījās pie Lailas Grietēnas. Akadēmiskajā vidē šāds puisis ar pseidonīmu Lielais Zābaks bijusi patiesi interesanta parādība.

"Viss bija kā jau krievu laikos, viss tāds apņurcīts, tik pareizs.

Man tajā laikā gribējās spridzināt, ne jau tiešā nozīmē. Likās, ka sanāk kaut kas foršs.

Bet sākumā mēs spēlējām riktīgu pankroku, tās dziesmas ir ierakstītas. Tur ir labas dziesmas, nu tur ir kaut kas baigi labs," norāda Indzeris.

Daļēji grupas "5. šlaka" debija deju mūzikas jomā uzskatāma par nejaušību jeb kā joks – Madonas festivālā "Sinepes un medus" kā balvu viņi saņēma stundu studijas laika mūzikas izdevniecībā "Balss". Pēc tam grupai piedāvāja ieskaņot pilnu programmu – puišiem pievienojās Ieva Prande jeb Eva. Pirms dažiem gadiem "5. šlakas" dalībnieki sapulcējās no jauna, lai sniegtu ekskluzīvu koncertu Lejasciemā.

"Kad izdevām pēdējo albumu "Aeroplāns", sapratu, ka daļa no tā, ko gribēju teikt, ir jau pateikta. Tad jau DJ Midim parādījās citi projekti, man bija vairāk jāmācās," Nauris Indzeris stāsta par to, kāpēc grupas darbība tika pārtraukta.

Dziedātājs pašlaik jau vairākus gadus strādā par jauniešu kora "Balsis" vokālo pedagogu. Koris šogad svin 35. jubileju, un arī šajā jomā viņam daudz darba. Tāpat baritons velta laiku arī saviem soloprojektiem – aprīlī Nauris Indzeris sniedza solo koncertu Raunas baznīcā kopā ar ērģelnieci Ilzi Rāceni, kā arī padomā ir solo albuma izdošana kopā ar koncertmeistari Helēnu Laukmani.

"Kormeistars ir tāds skaists vārds, ar ko apzīmē profesiju. Bet es reāli skaitos kā vokālais pedagogs jeb koučs. Manā gadījumā šajā korī es skatos, lai jaunie cilvēki dzied ar savām dabīgajām balsīm, lai katra dabīgais balss tembrs veidojas, attīstās. Jauniešos ir tas maksimālisms. Es patreiz jūtos ļoti labi, esmu ļoti labā formā," atzīst Nauris Indzeris.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti