Rīta Panorāma

Intervija ar Elitu Veidemani

Rīta Panorāma

Intervija ar Juri Rekšņu

1991.gada barikāžu atceres koncerts "Klātbūtne"

Barikāžu atceres koncertā godinās dalībnieku portretus un ģimeņu stāstus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

20.janvārī Rīgas Domā notiks viens no lielākajiem barikāžu atcerei veltītajiem pasākumiem. Koncertam dots nosaukums "Klātbūtne", to veidos Goran Gora mūzika, Knuta Skujenieka dzejas kompozīcija aktieru izpildījumā, kā arī videoprojekcijas, kurās atklāsies barikāžu dalībnieku portreti un ģimeņu stāsti.

Koncerta režisore Ilona Brūvere saka: "Šai koncertā skan Knuta Skujenieka dzeja, kurš pats septiņus gadus ir pavadījis Mordovijas lēģeros, un Goran Gora dziesmas ar Knuta Skujenieka vārdiem. Man liekas, ka ļoti būtiski ir, ka šeit paaudzes tiekas atkal, tiekas sarunā par dvēseli. Man liekas, ir ļoti būtiski sevī iet barikādēs, jautāt sev par to, kā es dzīvoju, kā es izturos pret citiem, kā es sajūtos. Uz šiem jautājumiem katrs var atbildēt pats, kā viņš vēlas. Man šķiet, ka barikādes ir nodarbe par to, vai tev ir ideāli, vai šodien tie ir un kādi tie ir, un vai par tiem tu cīnies."

"Es biju laukos, Neretā. Mēs braucām pa Daugavpils šoseju un nāca iekšā [Rīgā] no Krievijas tanki. Atceros to, ka skatījos un man nebija skaidrs, kas tās par mašīnām - lielas, ar gariem puļķīšiem. Protams, ar laiku es sapratu, kas tas viss bija," atminas Goran Gora, kuram bija seši gadi, kad notika 1991.gada barikādes.

Dzejnieks Knuts Skujenieks jau bija izdzīvojis smago izsūtījuma laiku Modovijas lēģeros un pat padomju laikā viņš turpināja rakstīt garīgi piepildītu dzeju.

Knuts Skujenieks un Goran Gora satiksies barikāžu atceres koncertā "Klātbūtne". Knuta Skujenieka dzeja atgādinās par vērtībām, kas šodien nereti paliek ārpus steidzīgās dzīves.

"Barikādes jau nenozīmē tikai kaut kādu pretošanos. Barikādes nozīmē domāt par ideālu, sapņot par ideālu. Būtībā barikādēs cilvēki gāja cīnīties par savu sapni. Ir svarīgi, lai šodien arī tāds būtu," norāda Ilona Brūvere.

Barikādēs piedalījās 30 000 cilvēku. Koncertā "Klātbūtne" ar videoprojekciju starpniecību varēs ieskatīties barikāžu dalībnieku sejās. "Kāpēc tas ir svarīgi? Būtiski ir arī tas, ka ideāli pārmantojas. Šai materiālā mēs redzēsim gan barikāžu dalībniekus, gan viņu bērnus un mazbērnus. Lai kaut kas izdotos, cilvēkiem jābūt vienotiem," teic koncerta režisore Ilona Brūvere.

Kā vēstīts, koncertā dzeju lasīs aktieri Mārtiņš Vilsons, Andris Bulis, Egils Melbārdis un Ģirts Liuziniks.

Barikāžu atceres koncerts "Klābūtne" notiks 20.janvārī plkst. 18 Rīgas Domā. Ieeja tajā ir bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti