Baltijas valstu stīgu kvartetu konkursā pirmā vieta Liepājas stīgu kvartetam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pirmajā Arvīda Norīša Baltijas valstu stīgu kvarteta festivālā-konkursā pirmo vietu un balvas – 10 stundu ierakstu Latvijas Radio un iespēju sniegt koncertu jaunajā Austrumlatvijas koncertzālē – ieguvis Liepājas stīgu kvartets.

Rakstniecības un mūzikas muzeja un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) organizētajā konkursā sacentās seši stīgu kvarteti no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas.

Konkursa-festivāla laureāta diploms un JVLMA balva par labāko Jāzepa Vītola stīgu kvarteta atskaņojumu saņēma “Adora (LMTA) String Quartet” no Lietuvas, bet stīgu kvartets “Elpa (Latvija) tika pie festivāla laureāta diploma un dr. Jura Vītola naudas balvas par labāko savas valsts komponista skaņdarba, kas komponēts pēc 1945.gada, atskaņojumu. “Elpa” konkursā atskaņoja Pētera Vaska Trešo stīgu kvartetu.

Stīgu kvartets “ReDo” (Latvija) saņēma festivāla laureāta diplomu un Arvīda Norīša ģimenes balvu – Latviešu stīgu kvarteta šaržu, kura autors ir Eduards Keišs, bet stīgu kvartets “Pērle” (Latvija) un “Cavalleta Quartet” (Igaunija) ieguva diplomus par piedalīšanos festivālā.

Konkursantus vērtēja starptautiska žūrija: Audrone Vainiunaite (Lietuva), Tobias Granmo (Zviedrija), Agne Sprūdža (Latvija), Andris Vecumnieks (Latvija) un Terēze Zīberte-Ījaba (Latvija).

„Lai sagatavotos šim konkursam, mēs ieguldījām tiešām pamatīgu darbu,” stāsta Liepājas stīgu kvarteta pirmā vijolniece Līga Baltābola. „Arī finanses, jo visas nedzīvojam Liepājā un tāpēc regulāri nācās pārvietoties maršrutā Liepāja – Rīga, Rīga – Liepāja. Ar mēģinājumu telpām arī nebija vienkārši, bija reizes, kad mēģinājām pat Rīgas Zoodārzā. Bet tas viss bija tā vērts! Ir milzīgs prieks par daudzajiem komplimentiem no žūrijas un klausītājiem!”

Liepājas stīgu kvartets pašreizējā sastāvā spēlē gandrīz trīs gadus, bet tā aizsākumi meklējami 1998.gadā, kad Liepājas simfoniskā orķestra (LSO) otro vijoļu grupas koncertmeistare Ginta Alžāne, pieaicinot orķestra kolēģes, mācību procesa laikā izveidoja stīgu kvartetu. Kvarteta čelliste kopš pirmsākumiem ir Dina Puķīte. 2010.gadā pirmo vijoli kvartetā sāka spēlēt LSO pirmo vijoļu grupas koncertmeistare un soliste Līga Baltābola, kā arī tobrīd orķestra altu grupas otrā koncertmeistare Karlīna Īvāne (pašreiz brīvmāksliniece un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas doktorante). Liepājas stīgu kvartets regulāri papildina savas prasmes dažādās meistarklasēs un pagājušā gada jūnijā ar izcilību absolvēja JVLMA maģistrantūru profesores Agnes Sprūdžas stīgu kvarteta klasē.

Vijolnieks Arvīds Norītis (1902 – 1981), kura vārdā nosaukts konkurss, ir pirmais Latvijas konservatorijas absolvents. Viņam ir lieli nopelni šī kamermūzikas žanra popularizēšanā Latvijā un Lietuvā, kur viņš savulaik dibinājis un vadījis vairākus stīgu kvartetus. Īpaši atzīmējams viņa Vācijas bēgļu nometnēs izveidotais Latviešu stīgu kvartets, kas pēc Otrā pasaules kara beigām nepilnos piecos gados iemantoja milzīgu popularitāti un bija viens no izcilākajiem stīgu kvartetiem Eiropā. Konkursa obligātais skaņdarbs ir Jāzepa Vītola Stīgu kvartets, kuru Norītis bēgļu gaitās atjaunojis pēc atmiņas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti