Baltijas trompešu dienās Mūzikas akadēmijā viesosies Olivjē Terijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 22. līdz 24. septembrim Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) jau astoto reizi norisināsies Baltijas trompešu dienas. To ietvaros notiks intensīvs darbs starptautiskās meistarklasēs, kuras noslēgsies ar krāšņu noslēguma koncertu 24.septembrī plkst. 18 JVLMA Lielajā zālē. Pasākuma īpašais viesis būs viesprofesors šveiciešu trompetists Olivjē Terijā.

Šveiciešu trompetists Olivjē Terijā no 22. līdz 24. septembrim viesosies Latvijā un pasniegs meistarklases, pateicoties grantu shēmai "Šveices pētnieku aktivitātes Latvijā". Trompetistu interesē ne tikai akadēmiskā mūzika, bet arī džeza māksla.

Olivjē Terijā apceļojis apmēram 30 valstis un muzicējis tādu spožu diriģentu vadībā kā M. Rostropovičs, P. Bulēzs u.c., bet karjeras kulminācija ir nesenā uzstāšanās kopā ar Lucernas simfonisko orķestri K. Abado vadībā. Savukārt džeza mūzikas praktizēšana notiek, uzstājoties kopā ar viņa paša vadīto orķestri, kurš savu darbību uzsācis 2013. gadā.

Baltijas trompešu dienu noslēguma koncertā trešdien, 24.septembrī plkst. 18,  muzicēs solisti Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolas pūtēju orķestra pavadījumā, trompešu koris, kuru ir paredzēts izveidot meistarklašu laikā, un brass ansamblis.

Solistu vidū galvenais viesis, meistarklašu pasniedzējs Olivjē Terijā, Lietuvas trompetisti Vitauts Milieška un Linas Rupšlauķis, kā arī mūsu pašu jaunie mākslinieki Artūrs Kuzmins un Mārcis Runka.

Koncertā skanēs klasiski dzidrais Antonio Vivaldi Koncerts divām trompetēm, liriski gaišais Vilija Branta Otrais koncertskaņdarbs „Es dur” aranžējumā trompetei un pūtēju orķestrim, Džordža Gēršvina džeza noskaņās ievīts „Summertime”, ko turpinās Kaunta Beizija un Djūka Elingtona kopdarbs "To you", A. Venjē „Rapsodija” u.c. muzikālas kompozīcijas. Pie diriģenta pults stāsies Jānis Retenais un arī Andis Karelis.

Izglītojošas meistarklases, kas noslēdzas ar koncertu, – šāda ir Baltijas trompešu dienu forma, kas izkristalizējusies jau vairāku gadu garumā. Trompešu dienas, ko 2006. gadā aizsāka Jānis Puriņš un turpina tagadējais Pūšaminstrumentu katedras vadītājs Jānis Retenais, kļuvusi par tradīciju, kas ļauj trompetistiem, šī instrumenta topošajiem profesionāļiem, pedagogiem un arī trompešu spilgtās, spožās skaņas piekritējiem vairāku dienu garumā praktizēties un muzicēt kopā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti