Kultūras ziņas

"Ohh" – dramaturga Jāņa Baloža debija režijā

Kultūras ziņas

Shipsea un Ivetas Apkalnas uzvedums "Origin"

Muzicē Baltijas Mūzikas akadēmiju orķestris

Baltijas mūzikas akadēmiju orķestris uzsāk koncertturneju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Sestdien, 12. oktobrī, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā aizsākās Latvijas valsts simtgades programmas pasākums – kamerorķestra “Accademia Baltica” koncertturnejas pirmais koncerts – "Bēthovens un Baltija". Šajā orķestrī apvienojušies visu Baltijas valstu mūzikas augstskolu talantīgākie studenti, kuri muzikālā piedzīvojumā dosies divu jaunu, bet jau pieredzējušu diriģentu – Gunta Kuzmas (Latvija) un Modesta Barkauska (Lietuva) vadībā. Programmu, kurā skanēs gan mūsdienu Baltijas valstu komponistu, gan Ludviga van Bēthovena mūzika, orķestris kopā ar solistiem atskaņos sešos koncertos – visās trīs Baltijas valstīs, kā arī Helsinkos un Sanktpēterburgā. 

Jaunajiem mūziķiem tas ir īpašs piedzīvojums – apvienoties vienā orķestrī, nedaudz mēģinājumos pieslīpēties kopējai muzicēšanai, izjust sacensību garu, parādīt sevi, rast pieredzi un draugus.

 “Tie man un studentiem ir īsti svētki, kuros mūsu valstis Latvija, Lietuva, Igaunija apmainās ar savu mūziku un līdzās atskaņo arī Bēthovena 7. simfoniju.

Tas ir izaicinājums jaunajiem – būt perfektiem tik dažādu stilu mūzikā. Bet līmenis ir apbrīnojami augsts, viņi to spēj,” stāsta diriģents Modests Barkausks.

Koncerta 1. daļā skan igauņu Erki Svena Tīra ritmiski enerģētiskais darbs “Illusion”, kurā jūtama komponista jaunības dienu aizraušanās ar rokmūziku.

 Gluži citas noskaņas Pētera Plakida  Koncertā divām obojām, ar lieliskiem solistiem – Egilu  Upatnieku un Lietuvas Mūzikas augstskolas profesoru Robertu Beinari.

Lietuvu pārstāv Broņus Kutāviča atraktīvais opuss, cikla “Jeruzalemes vārti” 3. daļa.

Koncerts Rīgā ir diriģenta Modesta Barkauska rokās. Koncertus Tallinā, Helsinkos un Pēterburgā diriģēs Guntis Kuzma. “Šis orķestris pirmkārt ir iespēja studentiem attīstīt iemaņas orķestra spēlē.

Jaunam mūziķim ir jātver no dzīves viss – jābūt vairāk uz skatuves, jāiepazīst cita mūzika un citi mūziķi. Jābūt atvērtam gan klasikai, gan mūsdienām,” uzskata diriģents Guntis Kuzma.

Ļoti skaistu darbu divām obojām radījis Pēteris Plakidis. ''Šajā mūzikā ir savs izteikts kods – kaut kas noslēpumains un dziļš,” vērtē obojists Roberts Beinaris.

Vijolniece Elvīra Kvecīte uzsver: “Mums ir dota brīnišķīga iespēja apgūt Baltijas mūziku nepastarpināti, katrs skaņdarbs, ko spēlējam, ir unikāls valstij, no kurienes esam. Un ir labi pēc mūsdienu autoriem nokļūt Bēthovena mūzikas pasaulē. Abi mūsu diriģenti ir tik jauneklīgi un harismātiski, viņu zināšanas un enerģija aizrauj mūs visus."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti