Pa ceļam ar Klasiku

Bija jādomā, ko vēl... Uz autorkoncertu aicina komponiste Dzintra Kurme-Gedroica

Pa ceļam ar Klasiku

Normunds Šnē par "Sinfonietta Rīga" 13. sezonu: Neesmu skaitļu maģijas piekritējs...

Tuvojas Trešais Baltijas jūras koru konkurss! Studijā Jānis Ozols un Andris Dzenītis

Baltijas jūras koru konkursā viesi pat no Indonēzijas, obligātais skaņdarbs no Dzenīša, bet žūriju vadīs Ešenvalds

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

No 21. līdz 23. septembrim Dzintaru koncertzālē notiks jau trešais Starptautiskais Baltijas jūras koru konkurss. Šogad tajā piedalīsies kori no astoņām valstīm (tālākie viesi būs no Indonēzijas), starptautisko žūriju vadīs latviešu skaņradis Ēriks Ešenvalds, bet konkursa obligāto skaņdarbu radījis Andris Dzenītis. Konkurss būs pieejams itin visiem – biļetes uz koncertiem nav jāiegādājas!

"Šis ir jau trešais konkursa gads, un, no vienas puses, varētu šķist, ka būtu jābūt vieglāk visu organizēt, jo ir daudz zināmā, bet pats esmu pārsteigts – katrs gads ir atšķirīgs, ir atkal citi izaicinājumi, kuriem jādomā jauni risinājumi,” saka konkursa idejas aizsācējs, galvenais īstenotājs un mākslinieciskais vadītājs Jānis Ozols. Viņaprāt, konkursa kolosālais līmenis pagājušajā gadā tam radījis jaunus standartus: "Esmu pārliecināts, ka arī šogad konkursā piedalīsies augsta līmeņa kori!”

Jānis Ozols "Klasikas" studijā
Jānis Ozols "Klasikas" studijā

Pirmo reizi savā radošajā karjerā obligāto skaņdarbu koru konkursam radījis komponists Andris Dzenītis, kurš šim notikumam nopietni briedis jau pērn: "Gluži vienkārši līdz šim neviens mani nebija uzrunājis šādai vajadzībai.

Šis uzdevums ir tikpat interesants un aizraujošs, cik sarežģīts. Īpaši šādam konkursam radot skaņdarbu, jāpiedomā, ka kori ir dažādi. Nevar rakstīt tā, kā būtu rakstījis, piemēram, Latvijas Radio korim vai citam superprofesionālam kolektīvam. Jāatrod balanss starp vienkāršību un ideju, kā arī savu profesionālo latiņu.

Otra sarežģītā lieta – ka jārada trīs versijas: ar domu, ka vienu un to pašu darbu dziedās sieviešu, vīru un jauktais koris. Bet noslēgumā, visticamāk, visi dziedās kopā. Tāpēc jādomā, lai arī visiem kopā skanētu."

Lai gan šogad diemžēl neviens vīru koris konkursā tā arī nav uzaicināts, vīru koriem būs jauns repertuārs.

"Darbs izdevies labs un interesants – tur ir skaistas muzikālas lietas, un arī teksts ir skaists. Manuprāt, kori ar lielu prieku to iestudē,” kolēģi slavē Jānis Ozols.

Andris Dzenītis
Andris Dzenītis

"Manai mūzikai ir sava specifika – brīžam liekas, ka esmu uzrakstījis ko ārkārtīgi vienkāršu, bet apkārtējie saķer galvas un saka – Andri, nu, paklausies," smej komponists.

"Jā, ir specifiskas lietas, kas rakstīšanu amatieru koriem dara drusku sarežģītāku nekā profesionāļiem, kuriem vari rakstīt visu, kas vien ienāk prātā, jo zini, ka būs labi,” pasmaida Andris, kuru Jānis Ozols nākamgad aicina pievienoties žūrijas sastāvam.

Dzenīša jaundarba "The Drop" pamatā ir sūfiju dzejnieka Mirzas Haliba (Mirza Ghalib) miniatūra “Piliens.” "Teksta meklēšana parasti ir mokpilns, bet ļoti radošs brīdis. Visvieglāk rakstīt mūziku ar sen aizgājušu autoru darbiem – atkrīt dažādas saskaņošanas,” vaļsirdīgi atzīst komponists. "Ja nopietni, sapratu – ja reiz jāraksta starptautiskam projektam, tad tekstam jābūt nevis kaut kam smieklīgam, traģiskam vai dramatiskam, bet apvienojošam, saliedējošam, visā pasaulē vienādi saprotamam. Manuprāt, daudzi sūfija teksti vienkāršā veidā izskaidro dažādas dzīves patiesības. Asociācijas starp dabas norisēm un cilvēka dzīves kolīzijām. Varu teikt, ka teksts pats mani atrada.”

 

Kopumā konkursā piedalīsies deviņi kori, un līdzās dalībniekiem no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Īslandes, Somijas, Baltkrievijas un Krievijas būs arī pavisam tāli viesi – koris no Indonēzijas.

"Mēs ļoti cenšamies informāciju par savu konkursu izplatīt visos kanālos, kādi vien iespējami. Esmu priecīgs, ka arī līdz Indonēzijai šī informācija nonākusi, turklāt jau konkursa trešajā gadā! Pieņemu, ka būs ļoti krāšņi. Parasti indonēziešu kori dzied ļoti klabi, skaistos tērpos, un mūzikai klāt pieliek kustības – Andri, esi gatavs šai iespējai,” smaidot brīdina Ozols. Viņš pārliecinājies, ka Indonēzija ir viena no koru lielvalstīm pasaulē. "Tāpat kā mēs, latvieši, un arī Slovēnija esam īstas koru lielvalstis, arī Indonēzija tāda – tur gan mīt 200 miljoni ļaužu…”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti