Baltijas jūras koru konkursā «Grand Prix» ieguvis koris «Mornington Singers» no Īrijas; Latvijai trešā vieta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Jūrmalā noslēdzies 4. starptautiskais Baltijas jūras koru konkurss. Tajā uzvaras laurus plūca jauktais koris „Mornington Singers” no Īrijas. "Jasmīnas koris" no Latvijas ieguva trešo vietu.

Noslēdzies 4. starptautiskais Baltijas jūras koru konkurss
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Kopumā par "Grand Prix" sacentās pieci kori. Par uzvarētāju kļuva „Mornington Singers” no Īrijas, 2. vietā palika Permas akadēmiskais koris „Mlada” no Krievijas, Latviju pārstāvēja un trešo vietu ieguva jauktais „Jasmīnas koris”.

Tikmēr ceturto vietu ieguva jauktais koris „Salutaris” no Baltkrievijas, bet piektajā vietā palika somu vīru koris „Valkia”.

Par konkursa labāko diriģenti tika atzīta somu vīru kora "Valkia" diriģente Sāra Aitakumpu, bet labākais obligātā skaņdarba – Uģa Prauliņa opusa “The Laughing Song” – interprets ir akadēmiskais koris "Mlada". Skatītāju simpātiju balvu ieguva sieviešu koris "Sirene", savukārt par skatuviski atraktīvāko priekšnesumu tika atzīts Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra jauktā kora "Laiks" dziesmas “Tumša nakte, zaļa zāle” atskaņojums diriģentes Ilzes Balodes vadībā. Šogad īpaši tika atzīmēts arī koris par labāko unisona skaņdarba interpretāciju – žūrijas atzinību ieguva akadēmiskais koris "Mlada".

Latvijas Radio jau pēc konkursa noslēguma sazinājās ar tā organizatoru, diriģentu Jāni Ozolu, kurš neslēpa gandarījumu par augsto kvalitāti, kādu izdevies sasniegt.

"Atziņas ir tādas, ka pie mums turpina braukt arvien labāki kori un līmenis ir augsts, tāds, ka skudriņas skrien pa kauliem. Jāsaka, ka žūrijai galīgi nav viegls uzdevums izvērtēt tik augsta līmeņa korus, bet mani kā organizatoru tas ļoti priecē, jo mūsu uzstādījums, ka šim konkursam ir jābūt kvalitatīvam – gan kvalitatīvi noorganizētam, gan kvalitatīviem koriem jāuzstājas," norāda konkursa rīkotājs.

"Skatoties nu jau šo četru gadu vēsturē,  viss notiek tieši tā, kā mēs vēlamies, un kvalitāte turas un pat aug, un es varu par to tikai priecāties. Mums plāni ir lieli, ļoti lieli. Esmu jau daudz teicis, ka mēs šo konkursu vēlamies padarīt par vienu no Eiropas "Grand Prix" posmiem, un mēs pie tā strādājam. Un kas bija žūrijā šoreiz? Mums bija Havjers Busto, žūrijas priekšsēdētājs, komponists no Spānijas. Rauls Talmars no Igaunijas. Linas Balandis no Lietuvas, Andris Dzenītis no Latvijas un Katarina Henrisone no Zviedrijas," stāsta Ozols.

Latviju "Grand Prix" izcīņā pārstāvēja jauktais „Jasmīnas koris”. Tā diriģente Agita Ikauniece-Rimšēviča pēc konkursa, neskatoties uz iegūto trešo vietu, pauda gandarījumu par sasniegto rezultātu.

"Pašiem priekš sevis tas ir labākais, ko esam visā savā pastāvēšanas laikā sasnieguši un, man liekas, ka ļoti objektīvi, ļoti atbilstoši. Un nezinu, katram ir savi apsvērumi, kā un ko vērtēt un salīdzināt attiecībā uz "Jasmīnas kori". Attiecībā uz citiem koriem nav man tāda izteikta favorīta, bet es apskaužu visus tos korus, kuriem ir profesionāli dziedātāji, kas daudzas pamata lietas zina, kuriem ir mierīgi diriģenti. Es esmu ļoti priecīga, laimīga un pozitīva," saka Agita Ikauniece-Rimšēviča.

"Jasmīnas koris" konkursa finālā izpildīja trīs skaņdarbus, savu uzstāšanos noslēdzot ar kordiriģenta Andrē van der Merves aranžiju skaņdarbam „Tuvāk pie tevis, Dievs”.

Jau vēstīts, ka kopumā konkursā piedalījās deviņi kori no septiņām valstīm: Turcijas, Īrijas, Krievijas, Somijas, Baltkrievijas, Igaunijas un Latvijas.

Trīs augstāko vērtējumu ieguvušie kori iegūst naudas balvas: "Grand Prix" jeb 1. vietas ieguvējs saņem Jūrmalas pilsētas kausu un "Latvijas Valsts mežu" lielo balvu – 3500 eiro; 2.vietas ieguvējs – 2000 eiro naudas balvu, bet 3. vietas ieguvējs – 1000 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti