Baltijas jaunos komponistus aicina piedalīties bigbenda kompozīciju konkursā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija (JVLMA) sadarbībā ar Latvijas Radio bigbendu aizsāk jaunu iniciatīvu – bigbenda kompozīciju konkursu Baltijas jaunajiem komponistiem, medijus informē organizatori.

Konkursa mērķis ir veicināt jaunu, oriģinālu kompozīciju rašanos bigbendam, kā arī popularizēt Baltijas jauno džeza mūziķu jaunradi. Konkursa finālistu darbus atskaņos viens no starptautiski atzītākajiem un profesionālākajiem Latvijas džeza kolektīviem – Latvijas Radio bigbends Kārļa Vanaga vadībā.

Konkursā aicināti piedalīties jaunie komponisti vecumā no 18 līdz 30 gadiem, kas pastāvīgi dzīvo, mācās vai uzturas Baltijas valstīs, tostarp mūzikas vidusskolu un koledžu vecāko kursu audzēkņi, mūzikas augstskolu studenti un jaunie profesionāļi.

Konkursa žūrijā ir pārstāvji no visām trim Baltijas valstīm, kas ieguvuši lielu pieredzi un atzinību gan savas valsts, gan starptautiskā mērogā – Arul Sööt (Igaunija), Jievaras Jasinskis (Lietuva) un Rolands Kronlaks (Latvija).

Konkurss notiks trīs kārtās. Vispirms konkursa žūrija iepazīsies ar dalībnieku iesūtītajām partitūrām un veiks priekšatlasi. 9. aprīlī notiks pirmais koncerts, kurā atlasīto dalībnieku darbus atskaņos JVLMA un Rīgas Doma kora skolas (RDKS) bigbends un džeza vokāliste Beāte Zviedre. Pēc šī kompozīciju atskaņojuma žūrija paziņos trīs finālistus, kuru skaņdarbus noslēguma koncertā koncertsērijā “Prožektoru gaismā” Spīķeru koncertzālē 24. aprīlī izpildīs Latvijas Radio bigbends un Beāte Zviedre. Noslēguma koncertā piedalīsies arī abi žūrijas pārstāvji no kaimiņvalstīm – Raul Sööt un Jievaras Jasinskis.

“Konkursa nepieciešamību diktē džeza mūzikas popularitāte un straujā attīstība Baltijas valstīs. Bigbendu kustībai vajadzīgs oriģināls, mūsdienīgs, mūsu reģionam raksturīgs repertuārs.

Šāds Baltijas valstu mērogā unikāls konkurss bagātinās speciāli bigbendam komponēta, oriģināla repertuāra klāstu, veicinās jaunās džeza mūziķu paaudzes interesi par komponēšanu džeza orķestrim, stiprinās saites pašu jauno komponistu starpā, kā arī sniegs jaunajiem izpildītājmāksliniekiem iespēju atskaņot pavisam jaunu, savu vienaudžu komponētu mūziku,” stāsta konkursa iniciators, JVLMA Džeza katedras vadītājs asociētais profesors Indriķis Veitners.

Konkurss ir iecerēts kā ikgadējs pasākums, ietverot arī meistarklases un diskusijas gan par mākslinieciskiem, gan menedžmenta jautājumiem, un cerams, ka ar laiku tas izveidosies par plašu radošu platformu jaunajiem komponistiem un mūziķiem.

Konkursa nolikums un pieteikuma forma atrodama JVLMA mājaslapas konkursa sadaļā.

Abi konkursa koncerti būs atvērti klausītājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti