Pārmijas

Voldemārs Johansons un viņa "Haosa kinematēka"

Pārmijas

Par "Balto nakti" Rīgas cirkā stāsta aktrise un režisore Lauma Balode

Viestarts Gailītis par "Skaņu mežu" Baltajā naktī: Pievērsīsim uzmanību ar jaunu programmu

«Baltajā naktī» svaigu programmu piedāvās «Skaņu mežs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Nepieradinātās mūzikas festivāls "Skaņu mežs" jau vairākus gadus ir neiztrūkstošs kultūras foruma "Baltā nakts" viesis, turklāt pēc divu gadu pārtraukuma savu programmu tas atkal izvērsīs Anglikāņu baznīcā. "Šī ir pateicīga vieta, lai strādātu ar telpisku skaņu," atzīmē biedrības "Skaņu mežs" vadītājs Viestarts Gailītis.

Saskaņā ar tradīciju savu piedāvājumu "Skaņu mežs" Baltajā naktī veidos kā minifestivālu ar iespējami dažādām mūzikas izteiksmēm, kas sevī iemieso festivāla virsuzdevumu, atainojot mūsdienu mūzikas inovācijas un eksperimentus.

Pasākumā uzstāsies tādi mūziķi kā Marija V.Horna (Maria W.Horn), Nīna Garsija (Nina Garcia), Astrīda Zonne (Astrid Sonne), Jonatans Uliels Saldanja (Jonathan Uliel Saldanha) un Joahims Nordvals (Joachim Nordwall), bet Latviju pārstāvēs mākslinieks Glociks un grupa "Systema Solaris".

Gailītis atzīmē – fakts, ka "Skaņu mežs" Baltajā naktī atkal atgriezīsies Anglikāņu baznīcā, lielā mērā ietekmējis programmas veidošanu: "Šī ir pateicīga vieta, lai strādātu ar telpisku skaņu.

Šogad mēģināsim sev pievērst uzmanību ar visai svaigu programmu tai izpratnē, ka lielākā daļa mūziķu, kas piedalīsies, ir jauni, interesanti talanti, kuri pārstāv dažnedažādus eksperimentālās mūzikas žanrus.

Tomēr ir arī kopīga iezīme – tā ir vairāk noskaņu mūzika visplašākajā šī jēdziena izpratnē un ar savu apcerīgumu baznīcas sakrālajā telpā ļoti iederīga. Vairāki no mūziķiem rotaļājas ar skaņas īpatnībām, un tam šī baznīca ir īpaši piemērota vieta."

Skaņa būs gan elektroniski veidota, gan papildināta ar dzīvajiem instrumentiem.

"Skaņu meža" programmu noslēgs pavisam jauna grupa no Latvijas - "Systema Solaris". "Šis ir arī viens no pēdējiem projektiem, kas tika pieteikts:

Mums bija liels pārsteigums, kad komponiste Anna Ķirse atrakstīja īsziņu un "Skaņu mežam" Baltajā naktī piedāvāja grupu, kurā muzicē Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studentes - viņas ļoti vēloties spēlēt tieši Anglikāņu baznīcā.”

Apvienību veido ērģelniece Jana Zariņa, komponistes Oļesja Kozlovska un Agita Reķe, kā arī čelliste Sarma Gabrēna. Apvienības radošajā procesā kopīgi tiek veidota ambienta atmosfēra, kur paralēli klasiskajiem harmoniskajiem paņēmieniem tiek izmantoti dažādi trokšņi. “Systema Solaris” ir daļēji iepriekš pierakstīts, daļēji improvizēts 30 minūšu ilgs cikls.

Balstoties uz NASA kosmosa skaņu ierakstiem, tiek radīts ambients skanējums, skaņās pārveidotas elektromagnētiskās vibrācijas, izmantojot ērģeles, čellu, elektroniku un dažādus dabas materiālus, kā arī instrumentus, veidotus no dabas piedāvātajām iespējām.

Šajā 30 minūšu ciklā muzikāli neatrautā veidā notiek pāreja no vienas planētas uz citu, klausītājam ļaujot iztēloties to, kā skan mūsu Saules sistēma. Analizējot ierakstus, katrai planētai radīts savs unikāls muzikālais skanējums. 

Otrs dalībnieks no Latvijas būs liepājnieks Gustavs Voldemārs Lociks, kurš pats sevi dēvē par Glociku. Viņš veido atmosfēriski melodisku, bet arī disonējošu elektronisko mūziku, caur skaņu interpretējot solipsisma bailes, apātiskuma melanholiju un dažādus kognitīvās disonanses stāvokļus. Pabeidzis Liepājas Universitātes Jauno mediju mākslas studiju programmu, Gustavs nodarbojas arī ar vizuālo mākslu, pētot dažādu digitālo rīku robežas, veidojot, kā pats tos dēvē, “digitālos artefaktus”.

Katras grupas uzstāšanās laiks – no 25 minūtēm (Nīnas Garsijas gadījumā) līdz 50 minūtēm.

"Skaņu meža" piedāvāto programmu "Baltajā naktī" pilnā apjomā aicinām skatīt šeit!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti