Balsojumā noskaidros sešas latviešu dziesmas Eiropas dziesmu grāmatai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

No 29.janvāra līdz 29.martam notiks latviešu dziesmu balsojums, kura laikā tiks izvēlētas sešas dziesmas pirmajai Eiropas dziesmu grāmatai. Latvija ir piektā no divdesmit astoņām Eiropas valstīm, kura aicināta balsot eu-songbook.org.      

Dokumenti

60 ES dziesmu grāmatai nominētās latviešu dziesmas

Lejuplādēt

21.78 KB

2015.gada garumā mūzikas mīļotāji un mūzikas skolotāji no Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijas (JVLMA) un Latvijas vispārējās izglītības iestāžu mūzikas skolotāju asociācijas (LVIIMSA) balsojumam izvirzīja 60 latviešu dziesmas.

Ideja par Eiropas Savienības (ES) dziesmu grāmatu radusies pirms 10 gadiem, taču nevis Briselē, bet kādā bezpeļņas organizācijā Dānijā. Kopš 2015.gada 9.maija vairāk nekā 10 000 cilvēku no Dānijas, Austrijas, Grieķijas un Zviedrijas balsojuši par savām sešām mīļākajām dziesmām.

Sadarbojoties 17 mūzikas augstskolām no 14 dalībvalstīm, tika izveidotas sešas dziesmu kategorijas: “Mīlas dziesmas”, “Daba un gadalaiki”, “Brīvība un miers”, “Tautasdziesmas”, “Dziesmas par ticību” un “Bērnu dziesmas”.

Februārī līdzīga akcija sāksies arī Itālijā, Rumānijā un Lietuvā, kur mūzikas mīļotāji, skolotāji un koru dalībnieki tāpat kā Latvijā izvēlēsies dziesmas no saviem nacionālajiem dziesmu krājumiem.

“Ja mēs, eiropieši, no sirds vēlamies atkāpties no ekonomikas – oglēm, metāla un zivīm – un pievērsties kultūrai, mums jāņem Eiropas vadīšana savās rokās. Sāksim ar to, ka tā pieder mums – Eiropas iedzīvotājiem, vēl pirms politiķiem un birokrātiem," uzskata dziesmu grāmatas organizācijas dibinātājs un prezidents Jepe Marslings. "28 dalībvalstis diemžēl maz zina cita par citu. Dalīšanās ar nacionālajiem dziesmu dārgumiem ir veids, kā varam spert soli pretim iespējai iepazīt vienam otru tuvāk.”

2016. gadā ir plānots izdot pirmo grāmatas izdevumu: 168 dziesmas, drukātas gan oriģinālvalodās, gan angļu valodā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti