«Balsis» dziedās «Daugavas balsīs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ar oriģinālām idejām vienmēr izcēlies jauniešu koris „Balsis”. Pagājušajā vasarā tas uzsāka jaunu projektu „Daugavas balsis”, kura laikā ar plostu brauca pa Daugavu, ik pa brīdim piestājot krastā un tuvējos pagastos sniedzot koncertus. Projektu koris turpina arī šovasar. Neparastā koncerttūre sāksies svētdien, 25. augustā, Daugavpilī. Četru dienu laikā koris kopumā iecerējis sniegt astoņus koncertus dažādās Latgales vietās.

Jau otro vasaru jauniešu koris „Balsis” veiks dziesmotu braucienu pa Daugavu un Latgali. Tā ir atkal viena no diriģenta Inta Teterovska pustrakajām idejām (kā viņš pats to raksturo) - sasēdināt kori uz koka plosta, lai izbaudītu gan braucienu pa Daugavu, gan uzstātos pa ceļam krastā esošajās baznīcās, kultūras namos un citviet. Pērn koris brauca četras dienas un to laikā sniedza astoņus koncertus, pretī saņemot ļoti lielu vietējo cilvēku atsaucību un viesmīlību:

„Ideja ir tāda - aptuveni viena kilometra rādiusā ap Daugavu - tikko mēs ieraugām baznīcu, skolu vai kultūras namu, mēs kāpjam ārā no plosta vienā vai otrā krastā un koncertējam. Liels prieks pērn bija redzēt ārkārtīgi daudz klausītāju vietās, par kurām ne es, ne lielākā daļa dziedātāju nebija līdz šim dzirdējuši. Tā kā tas ir abpusēji veiksmīgs projekts, jo ir notikums gan mums, gan visiem tiem vietējiem cilvēkiem. Tā ir foršā lieta, kāpēc arī gribas šo projektu turpināt”.

Par brīnišķīgu piedzīvojumu šos braucienus dēvē kora dziedātāji Rūta Veinalde un Daniels Kurgs - visspilgtākās atmiņas saistās ar koncertiem pierobežai tuvajās Varnaviču, Indricas un Vecbornes baznīcās:

„Man un daudziem citiem koristiem viens no visspilgtākajiem koncertiem bija pagājušajā gadā Vecbornes baznīcā. Mēs tur bijām ļoti vēlu vakarā sveču gaismā, bija ārkārtīgi sirsnīga atmosfēra, baznīca bija absolūti pilna, tas bija ļoti skaists koncerts. - Ļoti patika arī tā pati braukšana ar plostu. Spēlējām kārtis, ēdām bulciņas, mums koda lapsenes. Bija interesanti iepazīt Latgales tā saukto „tālo galu”, kur es personīgi nebiju bijis”.

Ja pagājušajā gadā koris „Balsis” veica posmu līdz Daugavpilij, tad šogad ceļojums tiks uzsākts Daugavpilī un noslēgts Jersikā. Pa ceļam koris iecerējis viesoties Ilūkstē, Līksnā, Dvietē, Nīcgalē un Dunavā, stāsta Ints Teterovskis:

„Mums lielākoties šogad ir koncerti baznīcās, bet tās jau arī ir ļoti nozīmīgi Latgales kultūras centri un kopā būšanas vietas. Es esmu ļoti pozitīvās gaidās uz šīm četrām dienām un ceru, ka viss izdosies”.

Intam Teterovskim ir plāni projektu „Daugavas balsis” turpināt līdz pat 2017. gadam, un viņa vīzijas ir visai vērienīgas. „Parēķinājām, ceram ka līdz 2017. gadam tiksim līdz jūrai un tad būs jūras plosts, milzīga koncertzāle…” fantāziju iedarbina Teterovskis.

Šīs vasaras jauniešu kora „Balsis” koncerttūre pa Daugavu un Latgali sāksies šosvētdien - 25.-ajā augustā, kad pulksten vienos koris muzicēs Daugavpils Lutera baznīcā.

Koncertu grafiks: http://www.balsis.lv/lv/aktualitates/106-daugavas-balsis

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti