Baldonē ar talku gatavojas kordiriģenta Jāņa Dūmiņa simtgades Dziesmu svētkiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ar pavasara sakopšanas talku Vanagkalna estrādē Baldonē sākusies gatavošanās izcilā kordiriģenta un pedagoga Jāņa Dūmiņa simtgades Dziesmu svētkiem. Svētki plānoti jūlija nogalē, un tajos piedalīsies ap 500 koristu no visas Latvijas.

Baldonē ar talku gatavojas kordiriģenta Jāņa Dūmiņa simtgades Dziesmu svētkiem
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Vanagkalna estrādē Baldonē grābekļu švīkstoņu un ļaužu čalas ik pa brīdim pārtrauc kora mūzika.

Jāņa Dūmiņa biedrības pārstāvis Andris Feldmanis norādīja, ka vieta Vanagkalna estrādei, kur jau vairākus gadu desmitus notiek visi lielākie pasākumi Baldonē, esot paša maestro izvēlēta.

Jāņa Dūmiņa biedrības pārstāvis Andris Feldmanis.
Jāņa Dūmiņa biedrības pārstāvis Andris Feldmanis.

Viņš sacīja: "Mums priekšā ir Vanagkalna estrāde, kas tapa pirms vairāk nekā 40 gadiem, kad maestro Dūmiņš kopā ar savu meitu Ilzi staigāja pa šo mežu un Ilzei lika dziedāt, bet pats meklēja tās vietas, kur balss vislabāk skan. Šī ir viena no tām unikālajām vietām, kura var būt arī bez skatuves, bet šeit skan. Tā ir dabas akustiskā estrāde."

Ievērojamais diriģents, pedagogs, izcilais mūzikas profesionālis Jānis Dūmiņš, kurš pusgadsimtu bijis virsdiriģents visos Dziesmu svētkos, ir rīdzinieks, tomēr baldonieši viņu sauc par savējo.

Feldmanis teica: "Baldone ir viņa vecāku dzimtene. Viņš šeit ir pavadījis vasaras un šeit arī ganos gājis. Šeit visi Dūmiņu dzimtas kapi. Viņš ir dzimis Grīziņkalnā. Viņš ir īstais Grīziņkalna puika."

Jau 1938. gadā, 16 gadu vecumā, Dūmiņš līdzdarbojies IX Vispārējo dziesmu svētku sagatavošanā kā Baldones kora vadītājs. Daudzi profesoru Dūmiņu atceras kā savu pedagogu. Starp viņiem arī Baldones kultūras centra vadītāja Ieva Upeniece, kura sacīja: "Dūmiņš bija reizē ļoti temperamentīgs, prasīgs, draudzīgs, sirsnīgs, stingrs, un tāds... piemērs. Jo, ja Dūmiņš teica savus trīs vārdus, tad bija klusums un tur nebija nekādas ierunas."

Kordiriģents un pedagogs Jānis Dūmiņš.
Kordiriģents un pedagogs Jānis Dūmiņš.

Pirms 10 gadiem dibinātā Jāņa Dūmiņa biedrība ik pa brīdim atrodot arī dažādus interesantus faktus, kā izcilajam mūzikas meistaram arī padomju gados izdevies iekļaut tam laikam neatbilstošus skaņdarbus.

Feldmanis skaidroja: "Baha ''Mateja pasija''. Viņš to pasniedza kā spilgtāko šķiru cīņas attēlojumu Baha daiļradē."

Šogad ir Jāņa Dūmiņa simtgades gads. Jau pirms vairākiem gadiem dzimusi ideja, ka tā jāatzīmē ar Dziesmu svētkiem Vanagkalna estrādē Baldonē. Jāņa Dūmiņa biedrības pārstāvis Feldmanis teica, ka bažas gan raisījuši neprognozējamie pandēmijas ierobežojumi.

"Ar trīsām sirdī, nebūdami pat 100% pārliecināti, ka tas viss varēs notikt, mēs sākām gatavoties. Mēs sākām uzrunāt tos kolektīvus, kuri pēdējos piecos gados piedalījās kopdziedāšanas akcijā ''Dziesmu ziedi'', un sapulcējām arī maestro absolventus ar saviem koriem, kuri joprojām strādā šajā jomā."

Dūmiņa simtgades Dziesmu svētki Vanagkalna estrādē izskanēs 30. jūlijā Baldones pilsētas svētku laikā.

Baldones kultūras centra vadītāja Ieva Upeniece.
Baldones kultūras centra vadītāja Ieva Upeniece.

Baldones kultūras centra vadītāja Ieva Upeniece norādīja: "Būs ļoti dažāds repertuārs, bet tieši tāds arī ir plāns, ka ieskandināsim balsis 2023. gada Dziesmu svētku repertuārā. Es domāju, ka "Jāņu vakars" [būs], tas man visvairāk saistās ar Dūmiņu. Tomēr tas ir tāds mans mīļākais viņa gabals. Šoreiz mēs varbūt arī sāksim vakara koncertu ar vijoļu skaņām, jo Dūmiņš ir bijis arī vijolnieks. Tur ir īpašs vēsturisks stāsts, kā viņš kļuva par kordiriģentu. Tā kā sāksim ar vijoļkoncertu un tad jau iesim plašumā ar ''Jāņu vakaru'' un visu pārējo."

Plānots, ka uz skatuves kāps vairāk nekā 500 dziedātāju, bet klausītāju rindās būs pat vairāki tūkstoši kora dziesmu mīļotāju.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti