Baireitas festivāls sākas bez sarkanā paklāja un Andra Nelsona

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Godinot Minhenes apšaudē bojāgājušos, bez ierastās svinīgās atklāšanas un sarkanā paklāja ceremonijas 25.jūlija vakarā Baireitā sākās leģendārais operas festivāls. To atklāja ar Riharda Vāgnera operas „Parsifāls” jauniestudējumu, bet bez Andra Nelsona pie diriģenta pults.

Pirms mēneša Nelsons visai negaidīti paziņoja, ka iestudējumā tomēr nepiedalīsies, lai gan mēģinājumi jau bija sākušies, un devās prom no Baireitas.

Nelsona paziņojumā teikts, ka iesaistītajām pusēm bijusi atšķirīga pieeja dažādos jautājumos. Tas radīja pamatu dažādām versijām par notikušo un vietējos plašsaziņas līdzekļos arī minēts, ka viens no iemesliem, kāpēc Nelsons pametis Baireitu, ir neapmierinātība ar operas jauniestudējuma režisora Ūves Ērika Laufenberga idejām, piemēram, to, ka šajā izrādē esot iekļautas atsauces uz islāmu, kā arī par drošības jautājumiem.

Latvijas Televīzijas raidījums "Rīta Panorāma" sazinājās ar kolēģi Imantu Fredriku Ozolu, kurš šobrīd atrodas Vācijā.

Imants Frederiks Ozols: "Mums ir jāsaprot, cik tieši leģendārs ir šis festivāls. Tas ir leģendārs visās nozīmēs. Šogad tam aprit 140 gadi. Tiesa, ne katru gadu tas noticis. Pirmie gadi festivālam vispār bija sarežģīti. Atgādināšu, ar ko Baireita toreiz tika atklāta. 1876.gadā to atklāja „Reinas zelts", bet viesi bija Bavārijas karalis Ludvigs II, ķeizars Vilhelms, Brazīlijas imperators, filozofs Fridrihs Nīče un komponists Pēteris Čaikovskis. Nav brīnums, ka festivāls mūsdienās ir absolūts elites magnēts. Visus gadus kancleres amatā Vācijas kanclere Angela Merkele kāpusi uz Baireitas sarkanā paklāja, bet sarkanā paklāja šogad nav. Gan tas, gan svinīgā pieņemšana ir atcelta, ņemot vērā visu aizvadīto nedēļu, tostarp Minhenes traģēdiju. Šogad festivālu bija paredzēts atklāt ar Vāgnera pēdējo operu „Parsifāls”. Tas ir neredzēts uzvedums. Šī Ūves Ērika Laufenberga interpretācija nav nekur vēl redzēta, bet tajā - norādes uz visām pasaules reliģijām. Doma bija, ka šīgada festivāls ir miera un kultūrdialoga samierināšanas zīmē. Un...

saskaņā ar vienu no iecerēm „Parsifālā” puķu meitenes parādītos parandžās. Šis laikam ir bijis par traku, un to rīkotāji ir atcēluši vēl tapšanas laikā.

Tieši ar „Parsifāla” diriģēšanu saistīts lielais galā koncerta kulminācijas moments, kur bija jāparādās uzlecošajai zvaigznei Andrim Nelsonam, kurš līdz ar to būtu bijis jaunākais galā debitants Baireitā. Uzskata, ka [Nelsona atteikšanās] ir bažas par drošību. Vēl viens drošības elements ir tas, ka katram solistam šobrīd pavadībā ir arī miesassargs. Mēs saprotam, ka ir ļoti spriedzes pilna atmosfēra."

Jau vēstīts, ka 22.jūlijā Minhenes tirdzniecības centrā "Olympia" notikusi apšaude, kurā vismaz deviņi cilvēki gājuši bojā, 16 ievainoti, bet šāvējs izdarījis pašnāvību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti