Kultūras ziņas

LSO sezonu atklās Gintara Rinkeviča vadībā

Kultūras ziņas

Ģertrūdes ielas teātris sezonu sāk ar Šekspīra traģēdiju

Baiba Skride noslēdz festivālu "Liepājas vasara"

Baiba Skride «Lielajā dzintarā» debitē ar reti spēlētu Vaska skaņdarbu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ar pasaulslavenās latviešu vijolnieces Baibas Skrides debiju uz koncertzāles “Lielais dzintars” skatuves otrdien vakarā noslēdzās festivāls “Liepājas vasara”.  Skride nekad nav slēpusi savu sajūsmu par Pētera Vaska un Arvo Perta mūziku, un otrdien viņas piesātinātais solo vijoles tembrs šo komponistu mūzikā saskanīgi sabalsojās ar Eiropas Savienības (ES) jauniešu orķestri Vasilija Petrenko vadībā.

“Latvijā jau vienmēr ir uztraucošāk spēlēt, jo ir daudzi cilvēki, kas pazīst [mani], kaut arī Liepājā es tik sen neesmu bijusi. Publika droši vien ir mainījusies pa pēdējiem 10 vai 15 gadiem, kad es pēdējo reizi te biju. (..) Vienmēr ir ļoti patīkami pie latviešiem būt un manīt, cik viņiem ir svarīga tā klasiskā mūzika,” saka Skride.

Festivāla “Liepājas vasara” noslēguma koncerts ir īpašs vakars gan Skridei, gan arī komponistam Pēterim Vaskam, jo Skride ar reti spēlētu komponista skaņdarbu “Vientuļais eņģelis” debitē uz Liepājas koncertzāles skatuves.

“Tā ir tikai absolūti ģeniālu interpretu spēja kaut ko vēl dot no sevis pie tām notīm, ko es esmu uzrakstījis, vēl dot savu pienesumu. Tas ir vienkārši brīnums manā uztverē,” saka Vasks.

“Tā kā šeit jūsu priekšā stāv viens laimīgs komponists,” piebilst komponists.

Šis ir viens no trīs koncertiem, kuros Skride kā soliste pievienojas ES jauniešu orķestrim, kurā Petrenko vadībā spēlē talantīgākie mūziķi no visām ES dalībvalstīm. Jau piektdien programma, kurā iekļauta gan Arvo Pērta, gan mūsu Pētera Vaska mūzika, šādā pašā sastāvā izskanēs arī Itālijā.

“Šī gada programma ir veltīta ziemeļu garam, kā mēs to saucam, un es domāju, ka komponists Pēteris Vasks, ko jūs noteikti varējāt izsecināt arī pēc reakcijas zālē, viņš mūzikā daudziem no mums – mūžam skrejošajiem cilvēkiem – atgādina par mieru kā apstāšanos un  ieklausīšanos,” norāda ES Jauniešu orķestra izpilddirektors Maršals Markuss.

Līdz šim vienu no šī brīža nozīmīgākajiem koncertiem, Pētera Plakida darbā saspēlējoties ar Baibu Skridi, piedzīvojis 13 gadus vecais vijolnieks Daniils Bulajevs, kuram ir sapnis kādu dienu kļūt par pasaules mēroga mākslinieku. Abu uzstāšanās sarūpēta skatītājiem kā pārsteigums. “Tas ir liels gods spēlēt ar tādu solisti ar pasaules vārdu. Man ir liels prieks,  ka man ir tāda iespēja spēlēt ar Baibu,” norāda vijolnieks Daniils Bulajevs.

“Puisis ir fantastisks un spēlē kā pieaudzis cilvēks, un man ir tāds prieks, ka arī jauna paaudze aug un tik labi aug. Būs, kas nāks pēc mums,” Bulajevu uzteic Skride.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti