Rīta Panorāma

Kā izvēlēties bērnam nometni?

Rīta Panorāma

Sākas Starptautiski praktiskā konference un izstāde "Cimdu pasaule"

Krista Auznieka kameroperas "Saules vējš" pasaules pirmatskaņojums

Auznieka darbs «Saules vējš» – par kvantu fiziku, zinātni un mākslu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Saules vējš - tā ir jonizētu daļiņu plūsma no Saules kosmiskajā telpā. Un tā sauc arī kameroperu, kas savu pirmizrādi piedzīvos piektdien Spīķeru koncertzālē. Skaņdarba autors ir jaunais latviešu komponists Krists Auznieks, kurš kameroperu sarakstījis saviem vienaudžiem - vokālajai grupai „Framest”.

Tradicionālu operu ar ārijām un straujiem sižeta pavērsieniem gan negaidIt - šis būs noskaņās balstīts filozofisks uzvedums, kas tapis, iedvesmojoties no mūzikai, iespējams, tuvākās zinātnes - kvantu fizikas. Bet Krista Auznieka vārdu nākotnē, visticamāk, dzirdēsim vēl daudz.

Kameropera „Saules vējš” ir 22 gadus vecā Krista Auznieka līdz šim apjomīgākais darbs. Nīderlandē studējošo komponistu plašāka auditorija iepazina pērn līdz ar atzinīgi novērtēto opusu Latvijas Radio korim. Tagad pēc „Latvijas koncertu” pasūtījuma tapusi kameropera grupai „Framest”, kas sava skolasbiedra mūziku dziedājuši jau agrāk.

Mūzikas tapšanā Auznieku iedvesmojis kvantu mehānikas fenomens - Saules vējš - par ko Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas absolvents stāsta ar lielu aizrautību. Viņaprāt, kvantu fizika ar savu nenoteiktību un subjektivitāti ir tuvākā zinātne mākslai.

Tās ir radioaktīvas daļiņas, no kurām pavisam neliels procents atceļo arī uz Zemes. Un tajā brīdī mūsu dzīve zināmā mērā izmainās - citreiz kādam sāp galva, citreiz kādas elektroniskas ierīces iziet no ierindas, citreiz Saules vēja dēļ redzam ziemeļblāzmu. Un, protams, tālāk mēs ejam jau simboliskā līmenī un skatāmies uz Saules vēju kā ārpus Zemes esošu spēku, likteni, varbūt pat varam lietot vārdu Dievs, ja tas padara to skaidrāku. Un pavisam personīgā līmenī Saules vējš jau ir ārpus mums esošs spēks, kas liek lietām notikt, un beigās tā morāle ir, ka Saules vējš varbūt ir vienkārši mīlestība,” norāda Auznieks.

Ingas Ābeles un Edvīna Raupa radītā kameroperas libreta pamatā ir tieši šāda situācija - tā ir satikšanās lidostā, kur Saules vēja dēļ viss ir apstājies, un cilvēkiem vairs nav kur skriet. Viņi nonāk dīvainā bezlaika un telpas situācijā un spiesti uz dzīvi paskatīties citādāk.

Lai gan „Saules vējš” ir kameropera, ar operu tradicionālā izpratnē šim uzvedumam būs maz saistības, saka režisore Zane Kreicberga.

Es teiktu, ka tas ir pavisam citādāks piegājiens. Šeit nav izdalīti atsevišķi personāži, raksturi, kā esam pieraduši klasiskā operā. Šeit ir četri dziedātāji, bet vienlaikus mēs viņus varam uztvert kā kaut kā viena sastāvdaļas, brīžam viņi būs katrs par sevi, brīžam pāros. Es teiktu, ka tā ir atšķirīga domāšana un atšķirīga mūzikas struktūra,” pauž Kreicberga.

Četrdaļīgā kameropera ir jauns izaicinājums un pieredze arī vokālajai grupai „Framest”, kas lielākoties dzied džezu un popmūziku. Taču dziedātāji Jānis Ķirsis un Beāte Zviedre aicina nebīties no vārda „modernā mūzika” un būt gataviem meditatīvai noskaņai.

Šī ir laikmetīgā, modernā mūzika, neapšaubāmi. Bet domāju, ka mūsu akadēmiskā izglītība palīdz to izdarīt arī šajā žanrā. Kā lēnām pierādās mēģinājumos, mēs esam uz to spējīgi un mums patīk to darīt,” saka Beāte Zviedre.

„[Šajā skaņdarbā] ir ļoti daudz minimālisma. Un ne par velti minimālisms ir viens no virzieniem, ko arī vienkāršais klausītājs ir spējīgs uztvert un pie konkrētiem nosacījumiem izbaudīt. Te noteikti jāuzsver, ka šī mūzika ir absolūti cilvēciska, dvēseliska un pieejama,” klausītājus iedrošina Jānis Ķirsis.

 „Framest” dziedātājiem uz Spīķeru koncertzāles skatuves pievienosies arī instrumentālistu grupa diriģenta un - kas interesanti - gan dziedātāju, gan komponista kādreizējā skolotāja Mārtiņa Klišāna vadībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti