Rīta Panorāma

Kristīne Prauliņa izdod savu pirmo EP albumu "A warmer october"

Rīta Panorāma

Māksla uzzied Talsos

Austrālijā radīts flīģelis ar 108 taustiņiem

Austrālijā radīts flīģelis ar 108 taustiņiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Austrālijā radītas, iespējams, labākās klavieres pasaulē. Vismaz tā apgalvo ambiciozā projekta īstenotāji. Austrālijas vienīgie klavieru ražotāji radījuši flīģeli ar 108 taustiņiem – šādu instrumentu mūzikas pasaule vēl nekad nav redzējusi.  

Stjuarts klavieres ar rokām rada jau 40 gadus. Bet šis esot viņa ambiciozākais projekts. Savā pieticīgajā Dienvidvelsas darbnīcā vienīgie palikušie Austrālijas klavieru ražotāji  nupat radījuši īstu meistardarbu.

Vairumam flīģeļu ir 88 taustiņi, bet tagad tapis arī pirmais flīģelis ar 108 taustiņiem, 9 oktāvām. Viņi to sauc par jaunas muzikālās kompozīcijas ēras aizsākumu vai preci, kas pielāgots 21.gadsimtam.

Papildu 20 taustiņu radīšana nemaz nebija viegli, jo ir jāpārveido visa klavieru priekšpuse, lai pianistam atvieglotu darbu.

Jauno instrumentu tāpēc iemēģināja arī pianisti. Viņi atzina, ka, pat neizmantojot papildu taustiņus, skaņai ir lielāka rezonanse.

Tagad 300 000 Austrālijas dolāru vērtās klavieres radušas mājas Viktorijas štata vēsturiskajā Beluras savrupmājā, kas piesaista daudz tūristu.

Austrālija pēdējo trīs gadu laikā importējusi 20 000 klavieru, tāpēc tās vairs netiek ražotas uz vietas.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti