Austra Pumpure: Šodien es nedziedāšu - es gribu, lai man dzied

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

26.novembrī Liepājā ieskanējās pirmais dziesminieces Austras Pumpures 85. jubilejas koncerts. Folkloras centrā „Namīns" jubilāri sumināja viņas laikabiedri. Svētku koncerti Liepājā turpināsies līdz pat 13.decembrim. Visos koncertos piedalīsies gan pati jubilāre, gan austrasbērni, kuri saka, liepājniecei Austrai Pumpurei lielākā dāvana ir dziesma.

Pārkāpjot folkloras centra „Namīns" slieksni un tur sagaidot savus sveicējus ar ziedu kupenām, dziesminiece saka: šodien es nedziedāšu, es gribu, lai man dzied -, taču pēc maza mirkļa Austras Pumpures rokas jau sniedzas pēc ģitāras. Pirmajā jubilejas koncertā „Dziesmiņa mana, Ziņģīte mana" dzied Austras Pumpures laikabiedri un viņas vadītie ansambļi „Aspazijas", „Pīlādzis", „Kurzemīte" u.c.

Austrasbērnu skaits mērāms jau vairākos simtos. Viena no viņiem - Inese Sērdiene. Viņa aktīvi darbojas „Austras biedrībā", kas organizē Austras Pumpures jubilejas koncertus. Koncertprogramma veidota, lai parādītu, cik daudzveidīga ir Austras Pumpures dziesminieces dzīve un interese par dziesmu.

Vairāki koncerti jau notikuši, bet vēl gaidāmi gan austrasbērnu autorvakari, gan citi muzikāli notikumi.

  • Ceturtdien, 5. decembrī, plkst. 18, koncerts "Saknes jau vējš neizplēš", dziesmas ar Māra Čaklā vārdiem dzied Austra un austrasbērni bibliotēkā "Vecliepājas Rūķis";
  • Sestdien, 7. decembrī, plkst. 15, koncerts "Tas notika sen, ļoti sen..." BJC "Vaduguns" zālē. Imanta Kalniņa un austrasbērnu dziesmas dzied Austra un austrasbērni;
  • Svētdien, 8. decembrī, plkst. 13, koncerts "Mana tautasdziesma" folkloras centrā "Namīns". Dzied Austra un austrasbērni;
  • Piektdien, 13. decembrī plkst. 17.00 koncerts "Es ar savu ģitāri staigāju pa pasauli" Liepājas Vācu-latviešu tikšanās centrā. Dziesmas vācu, esperanto, franču, krievu un latīņu valodā dzied Austra un austrasbērni.

Austras Pumpures fenomens ir viņas mīlestība, kas nonāk pie citiem caur dziesmu, saka Inese Sērdiene. Liepājas bērniem un jauniešiem joprojām ir iespēja apgūt ģitāras spēli un dziesmu pie Austras Pumpures.

"Mums Austra vienmēr ir kā paraugs. 85 gadi, būt uz skatuves šajā nopietnajā gadu skaitlī. Es vienmēr esmu uzskatījusi, ka tā ir tā sirsnība un tā dzīves filozofija, kā Austra pati dzīvo un atļauj viņai būt uz skatuves viņas vecumā, viņas jaunībā. Mīļums caurstrāvo visu, ko viņa dara. Tas mīļums mūs visus saista kopā," atzīst Sērdiene.

Austras Pumpures jubilejas koncerti šoreiz visi notiks tikai dziesminieces dzimtajā pilsētā – Liepājā. Jāsaka gan, ka austrasbērnu un citu Latvijas dziesminieku dziedātās dziesmas šajā gada nogalē skanēs arī Rīgas baznīcās gaidāmajos Adventa koncertos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti