Labrīt

Edgars Rinkēvičs: Jāapzinās – valsts nevar eksistēt, ja citas valstis to neatzīst

Labrīt

Eksperti: Patlaban nomnieki ar iznomātājiem sēž vienā laivā un meklē kompromisus

Grupas "Auļi" jaunais albums "Visapkārt" izdots iespaidīgajā "Dolby Atmos" skaņas formātā

«Auļu» jaunais albums «Visapkārt» jaunā skaņas formātā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

"Klausoties šo albumu, “Auļi” jums ir visapkārt un jūs pats kļūstat par vienu no viņiem," grupas “Auļi” jauno albumu raksturoja grupas dalībnieks Kaspars Bārbals. Tas ir ļoti būtisks fakts jaunā albuma "Visapkārt" saistībā, jo tas izveidots iespaidīgajā “Dolby Atmos” skaņas formātā.

Ja tradicionāli esam pieraduši mūzikas ierakstus dzirdēt stereo variantā, kas skaņu telpiski ierobežo, tad “Dolby Atmos” tehnoloģija nojauc šīs barjeras, radot klausītājam sajūtu, ka skaņa to ietver no visām pusēm. Lai nonāktu līdz rezultātam, grupas dalībnieki daudz eksperimentēja, pētīja un radoši izpaudās, līdz ar to albums ir raibs un eklektisks, bet to vieno grupai raksturīgais bungu un dūdu skanējums.

Lai jaunais albums būtu pieejams visplašākajam klausītāju lokam, “Auļi” to izveidojuši divos formātos – gan visiem ierastajā stereo formātā, gan “Dolby Atmos”. Bez speciāla aprīkojuma, piemēram, atskaņota radio viļņos, mūzika skan stereo versijā, bet ja klausītājam mājās ir īpašais aprīkojums “Dolby Atmos” baudīšanai, tad viņš mūziku dzird neierobežotā plašumā, saklausot arī vissmalkākās skaņu nianses. Lai panāktu šādu rezultātu, albumam bija arī gana atšķirīgs ieraksta process. Pirms tam tā idejas autors Kaspars Bārbals apmēram pusotra gada garumā bija pētījis “Dolby Atmos” skaņas formātu, pēc tam arī iegādājies atbilstošu aparatūru un programmatūru, lai studiju varētu pielāgot darbam. Viņš atzina: “Šobrīd tā joma pasaulē ļoti strauji attīstās, un daudzas populāras grupas arī savus albumus veido šajā formātā. Mēs esam pieraduši, ka mums mūzika skan tikai uz divām tumbiņām, bet šajā “Dolby Atmos” skaņā tumbas ir izvietotas visapkārt cilvēkam, un viņš jūtas teju kā koncertzālē, nejūtot robežas, ka tā skaņa nāk tikai no tumbām. Un šādā veidā mēs arī komponējām šo albumu. Mēs domājām, kā mēs izvietosim skaņas. Piemēram, viens bundzinieks stāvēs tajā malā, viens dūdinieks stāvēs klausītājam aiz muguras, tad vēl būs tādi un tādi efekti, un šis efektu kopums rada ļoti plašu un neierobežotu sajūtu klausoties.”

“Latvijā un arī citviet speciālais aprīkojums “Dolby Atmos” baudīšanai pagaidām ir nelielam skaitam cilvēku, bet kļūstot aizvien populārāks,” pastāstīja Kaspars Bārbals. Bet arī stereo albums skan ļoti labi. Tajā iekļauti 12 skaņdarbi, ko komponējuši trīs “Auļu” dalībnieki – Mārtiņš Miļevskis, Edgars Kārklis un Kaspars Bārbals.

“Zelta stari”, “Tāli ceļi”, “Saules deja”, “Zemes elpa”, “Jūra” – tie ir daži no kompozīciju nosaukumiem, kas liecina, ka to iedvesmas avoti ir daba, Visuma skaistums un harmonija, skaidroja Kaspars Bārbals:

“Mēs palikām pie versijas, ka mēs centīsimies ielikt savu sajūtu par kādu sev svarīgu emociju vai asociāciju.

Ja, piemēram, skaņdarba nosaukums ir “Zvaigžņu josta”, tad, šo gabalu komponējot, es iedomājos debess ainavu, kurā ir Piena Ceļš pāri debesīm, visapkārt ir zvaigznītes, kas mirgo, un es atrodos šajā plašumā un saklausu visu to, kas notiek šajā manis iztēlotajā vidē''.

“Auļi” šoreiz iztikuši bez viesmāksliniekiem, un tā vietā pēc iespējas vairāk izmantojuši pašu grupas dalībnieku daudzpusīgās prasmes, lielākā daļa no viņiem ir multiinstrumentālisti un tādēļ līdzās dūdām un bungām izmantots ļoti plašs dažādu citu instrumentu arsenāls. “Vislielākais mūsu grupas multiinstrumentālists ir Mārtiņš Miļevskis, cilvēks ar milzīgu pieredzi ļoti dažādu mūzikas žanru jomā, pārzina ļoti labi dažādas perkusijas. Viņš spēlē gan marimbas, gan ksilofonus, gan metalofonus, gan timpānus, un visas šīs perkusīvās lietas kopā ar “Auļu” ādas bungām rada interesantu, krietni plašāku skanējumu un ne tikai ritmiski, bet arī harmoniski bagātina šo mūziku,” pastāstīja Bārbals. “Otrs komponists Edgars Kārklis, viņš, piemēram, pats ir lielisks stabuļu spēlētājs, un viņš vienā dziesmā izveidoja stabuļu orķestri, kas veido tādu milzīgu harmoniju, bet visas stabules – ap desmit – viņš spēlē viens pats. Un arī ļoti interesanta, oriģināla skaņa ir panākta šādā veidā.”

Dūdas un bungas skan kopā arī ar bandžo, mandolīnu, kokli, čelestu un vēl dažādiem sintezatora efektiem. Jaunais “Auļu” albums “Visapkārt” šoreiz iznācis tikai elektroniskā versijā. Stereo formātā tas ir pieejams visās mūzikas straumēšanas vietnēs, bet mājas kinozāļu īpašnieki to var baudīt “Dolby Atmos” formātā vietnē “Tidal”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti