Augustā Ventspilī notiks festivāls «LNSO vasarnīca 2022»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

No 19. līdz 21. augustam Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) mūzikas festivāls "LNSO vasarnīca 2022" atgriežas Ventspilī, koncertzālē "Latvija". Festivāla īpašie viesi būs kanādiešu operdīva Emīlija D’Andželo un pasaulē pieprasītais pianists Andrejs Korobeiņikovs, kā arī par popmūzikas princi dēvētais Šons Nikolass Sevidžs. Dalībnieku vidū būs arī obojists Egils Upatnieks, pianists Rihards Plešanovs un Latvijas Radio kora grupa. Koncertus diriģēs Andris Poga, Guntis Kuzma un Ainārs Rubiķis, informēja LNSO.

Festivāla atklāšanas koncerts "Reiha "Tuksneša mūzika" un LNSO" norisināsies 19. augustā plkst. 20.00, piedaloties pašmāju mūziķiem – obojistam Egilam Upatniekam, pianistam Rihardam Plešanovam, Latvijas Radio kora grupai un diriģentam Guntim Kuzmam. Koncertā skanēs Santas Ratnieces klavierdarbs "Muqarnas", Lučāno Berio Sekvence obojai (Egila Upatnieka izpildījumā), Ģerģa Ligeti etīdes klavierēm, kā arī Stīva Reiha "Tuksneša mūzika".

20. augustā plkst. 20.00 koncertā "LNSO un Prometejs" orķestris diriģenta Andra Pogas vadībā atskaņos Artura Maskata partitūru "My river runs to thee…". Kā norādīja koncerta rīkotāji, partitūras nosaukumu komponists aizņēmies no Emīlijas Dikinsones dzejas panta. Upe šajā gadījumā simbolizē brīvību, dzīvību un mīlestību. Savukārt koncerta nosaukums aizgūts no Aleksandra Skrjabina neilgās dzīves nogalē sacerētās simfoniskās poēmas "Prometejs". Solo uzstāsies pianists Andrejs Korobeiņikovs.

20. augustā plkst. 22.00 āra skatuvē uzstāsies Šons Nikolass Sevidžs (Sean Nicholas Savage) kopā ar LNSO stīgu ansambli, pirmoreiz izpildot savas oriģināldziesmas komponista, mūziķa, "Grammy:  balvas ieguvēja Ouena Paleta (Owen Pallett) aranžijās. Ieeja koncertā bez maksas.

Festivāla noslēdzošajā dienā, 21. augustā, plkst. 17.00 pirmo reizi Latvijā uz skatuves kāps itāļu izcelsmes kanādiešu dziedātāja Emīlija D’Andželo (Emily D'Angelo). 2018. gadā viņa debitēja uz Ņujorkas Metropoles opernama skatuves, kā arī kļuva par pirmo konkursanti, kas ieguvusi visas četras galvenās balvas "Operalia" konkursā. "LNSO vasarnīcas" noslēguma koncertā māksliniecei uz skatuves pievienosies ne tikai LNSO, bet arī latviešu diriģents Ainārs Rubiķis, kurš kopš 2018. gada ir Berlīnes Komiskās operas muzikālais vadītājs. Koncertā skanēs Albana Berga "Septiņas agrīnās dziesmas", kā arī kompozīcijas no Emīlijas D'Andželo pērn izdotā albuma "enargeia", kas veltīts viduslaiku mūķenes, mistiķes, zintnieces un komponistes Bingenes Hildegardes personībai.

Mazākiem "LNSO vasarnīcas" apmeklētājiem tiks rādīta muzikālā pasaka "Kaķpēdiņu skola", kas veidota ar leģendārā ventspilnieka Herberta Dorbes tekstu. Stāstnieks būs Artūrs Putniņš, izrādes režisors ir Edgars Niklasons. Savukārt pusaudžiem un pieaugšanas jautājumiem būs veltīta dejas izrāde, kurai mūziku komponējis Rihards Zaļupe un horeogrāfiju veidojusi Liene Grava.

"Esam priecīgi, ka arī šogad skatītājus varēsim pārsteigt ar daudzveidīgu koncertprogrammu un īpašiem viesiem. Programma ir tapusi ciešā radošā sadarbībā ar Ventspils koncertzāles kolēģiem, un šo procesu es labprāt dēvētu par muzikāli ķīmisko laboratoriju. Ceram, ka rezultāts arī klausītājiem liksies intriģējošs," uzsvēra LNSO direktore Indra Lūkina.

"Prieks, ka Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un festivāls "LNSO vasarnīca" šogad atgriežas Ventspilī. Jo lielāks ir gandarījums, ka festivāla programmu esam spējuši veidot kopā. Rezultātā vienkopus pulcēsies izcili mūziķi, kas caur skaļā un savam laikam drosmīgā mūzikas valodā tapušiem darbiem mums stāstīs par šodienu un, iespējams, ļaus ieskatīties rītdienā. Un tur mums aiz visa, kas tik vien kā putas un ļembasts tirgus laukumā, katram izmisīgi cīnoties par uzmanību, gribas ieraudzīt cerību, vispārcilvēcisko un pa īstam skaisto. "LNSO vasarnīca" lai kļūst par pavēni saules un tik bieži nebūtiskā sakarsētiem prātiem," skaidroja koncertzāles "Latvija" mākslinieciskais vadītājs Miks Magone.

Kā norādīja rīkotāji, "LNSO vasarnīca" ir LNSO vasaras festivāls ar klasiskām un neakadēmiskām programmām. Festivāla ideja – doties prom no galvaspilsētas tuvāk citu Latvijas koncertzāļu klausītājiem. Festivāls iepriekš skatītājus priecējis gan Cēsīs, gan Rēzeknē, bet astotajā norises gadā tas atgriežas Ventspilī, kur "Vasarnīca" pirmoreiz notika 2020. gadā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti