Atvērs Daces Aperānes klaviermūzikas albumu «Skaņas un atskaņas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Decembrī klajā nāk ceturtais Latvijas nacionālās ierakstu kompānijas "Skani" latviešu mūzikas ieraksts - Daces Aperānes klaviermūzikas albums "Skaņas un atskaņas". CD iznāk sērijā "Latvijas komponisti". To veidojusi un ieskaņojusi latviešu pianiste Diāna Zandberga

Jaunā albuma atvēršanai veltītie koncerti notiek koncertu ciklā "Latviešu komponistes klaviermūzikā", kurā līdzās Daces Aperānes darbiem Diāna Zandberga spēlēs arī  Ilonas Breģes, Maijas Einfeldes, Lūcijas Garūtas, Selgas Mences un Indras Rišes skaņdarbus.

Koncerti notiks 15.decembrī plkst. 17 Salacgrīvas kultūras namā, 22.decembrī plkst. 19 Rīgas Latviešu biedrībā un 23.decembrī plkst. 18 Aizputes mūzikas skolā.

"Koncertprogrammā "Latviešu komponistes klavierēm" plaši pārstāvēta Daces Aperānes daudzkrāsainā klaviermūzika, kas pārsteidz ar tēlainības diapazonu - no neobarokālās askētiskās Sarabandas un impresionistiski izsmalcinātajām Haikām līdz franču šarma caurstrāvotajam veltījumam šansona dziedātājai Edītei Piafai mūzikā no baleta "Edīte". Nereti Daces Aperānes mūzikas valodā jūtama dažādu tautu folkloras ietekme - spāņu flamenko melodika un arābu skaņkārtas "Divos sapņos", ungāru tautas instrumenta cimbalas spēles paņēmieni klavierdarbā "Cimbala", latviešu tautasdziesmu intonācijas "Trijās noktirnēs"," stāsta Diāna Zandberga.

"Reizēm man šķiet, ka daba, dzeja, māksla, atmiņas un noskaņas izstaro ļoti savdabīgu iekšējo mūziku. Mans kompozīcijas process sakņojas šīs iekšējās mūzikas uztverē un tālākveidē. Es esmu dziļi pateicīga Diānai Zandbergai par aicinājumu komponēt daudzus klavierdarbus viņas koncertprogrammām un par viņas pārlikumiem klavierēm solo no manām kompozīcijām divām klavierēm un citiem sastāviem. Diānas niansētās, kvēlās un virtuozās interpretācijas man bijuši brīnišķīgi iedvesmas avoti, tāpat kā viņas lielā uzticība manam klaviermūzikas albumam "Skaņas un atskaņas"," saka komponiste Dace Aperāne.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti