«Atmiņas no Daugavpils» un «Rīgas triptihs». Ko varēsim dzirdēt festivālā «Saxophonia»?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ikgadējais festivāls “Saxophonia” šoreiz izskanēs vienā koncertā un tajā piedalīsies tikai pašmāju mūziķu kolektīvi. Toties koncertā vienkopus varēs dzirdēt vidažādākos saksofonmūzikas virzienus un pašus labākos izpildītājus. Izskanēs arī vairāki jaundarbi.

Ko dzirdēsim festivālā "Saxophonia"?
00:00 / 05:10
Lejuplādēt

Būdams līdz kaulam rīdzinieks, komponists Edgars Mākens mūzikas skaņās atklājis savu Rīgas sajūtu. Viņa uzrakstītā opusa pirmā daļa veltīta Rīgas torņiem, otrā – tirgum, bet trešā – Rīgas tiltiem. Opusu festivāla “Saxophonia” koncertā atskaņos Rīgas Saksofonu kvartets.

Kvarteta vadītājs un arī festivāla “Saxophonia” dibinātājs Artis Sīmanis stāsta, ka šī brīža koncertdzīves sastinguma laiku grupa izmanto, lai veiktu ierakstus, un koncertā skanēs galvenokārt mūzika no jaunajiem albumiem.

Artis Sīmanis skaidroja: “Tikko iznāca jauns disks, kas tiks prezentēts maija mēnesī, un tajā arī ir iekļauts Edgara Mākena “Rīgas triptihs”, tiešām ļoti interesants skaņdarbs. Un otrs darbs, ko mēs spēlēsim, ir mūsu sadarbība ar Uģi Prauliņu, viņš ir uzrakstījis tādas muzikālas ainiņas. Tās mēs savukārt ierakstīsim diskā nākamajā nedēļā. Tā kā mēs ļoti aktīvi pašlaik strādājam tieši pie ierakstiem.”

Latvijas Radio bigbends savas programmas centrā savukārt liks divas džeza mūzikas leģendas – saksofonistus Džonu Koltreinu un Maiklu Brekeru. Brekera skaņdarbu atskaņojumā piedalīsies arī viessolists, saksofonists Gints Pabērzs.

Bet skanēs arī jauna mūzika – Miķeļa Dzenuškas un Rūdolfa Rubeņa jaundarbi, ko aranžējis Sigvards Dižais un kuru atskaņojumā bigbends pirmo reizi satiksies ar saksofonistu Aigaru Raumani. Viņš aizvadītajā gadā saņēma Lielo mūzikas balvu kategorijā “Gada jaunais mākslinieks”.

Aigars Raumanis koncertā piedalīsies arī ar savu muzikālo apvienību “Trio Tresensus”. Trio pastāv piecus gadus, tam ir ļoti interesants sastāvs – saksofons kopā ar kokli un sitaminstrumentiem, apvienība koncentrējas uz pašu jaunāko latviešu mūziku. Arī “Saxophonia” koncertā skanēs tik tikko tapis jaundarbs. Aigars Raumanis pastāstīja: “Mēs pirmatskaņosim Renāta Cvečkovska skaņdarbu, kas saucas “Atmiņas no Daugavpils”, jo viņš pats ir no Daugavpils.

Viņš ir domājis par Oskaru Stroku, par mūsu tango leģendu, un pats ir uzrakstījis tango.

Un tad no mūsu puses tas būs vienīgais tango šajā koncertā. Skaņdarbu mēs saņēmām pirms divām nedēļām, tur ir vairāki sitaminstrumenti – marimba, vibrofons, zvaniņi, kokle un saksofons. Un tas viss ir ļoti interesanti savīts – krāsas, ātri posmi, lēni posmi, un tas viss uzbur tādu skaistu Daugavpils ainu.”

Džeza mūzikas stilu koncertā pārstāvēs kvartets “Lupa”. Šis ir piektais kvarteta darbības gads, tā debijas skaņu plate nominēta “Austras balvai 2019” un Mūzikas ierakstu balvai kategorijā “Džeza mūzika”, un tikko grupa noslēgusi darbu pie sava otrā albuma. Līdzās agrāk tapušām kompozīcijām kvartets “Lupa” koncertā atskaņos arī opusus no jaunā albuma “Koki”, kurā katra kompozīcija veltīta kādam konkrētam kokam. Plašāk pastāstīja grupas dalībnieks Dāvis Jurka:

“Mēs negrasāmies varbūt tik ļoti botānikai pievērsties, bet dabas tēmas mums ir svarīgas.

Es domāju, ka varbūt ar savu skaņdarbu nosaukumiem un tēmām, par kurām mēs cenšamies pastarpināti runāt, mēs arī klausītājus pamudināsim nedaudz aizdomāties, kas mums ir, ko mēs darām ar dabu.”

Koncertā piedalīsies un gan ar Rīgas Saksofonu kvartetu, gan ar Latvijas Radio bigbendu kopā muzicēs arī džeza vokāliste Beāte Zviedre, kura nominēta ''Lielajai mūzikas balvai 2020''.

Beāte Zviedre atzina, ka ar saksofonmūziku viņai kā džeza dziedātājai ir īpaši tuvas attiecības: “Īstenībā džeza mūzikā džeza dziedātājiem ir tāda tendence nedaudz būt vairāk instrumentālākiem nekā operdziedātājiem, kora dziedātājiem, un saksofons ir tāds paraugs, ko mēģināt nokopēt džezā, un tāpēc man liekas, ka tā saistība ir ļoti tuva. Jā, mēs mācāmies arī no pūšamajiem instrumentiem improvizācijas un paņēmienus, kā viņi frāzē, kā viņi spēlē un mēģinām atdarināt.”

Festivāla ''Saxophonia'' koncertu varēs skatīties ''ReTV'' gan 27. februārī pulksten 22.00, gan 28. februārī 12.30 dienā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti