Atklās klasiskās mūzikas festivālu «Liepājas vasara»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ar koncertu „Ritma simfonija” ceturtdienas vakarā Liepājas Latviešu biedrības namā tiks atklāts ikgadējais klasiskās mūzikas festivāls „Liepājas vasara”. Kopā ar Liepājas simfonisko orķestri diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā uzstāsies mūziķe Elīna Endzele, kura atskaņos Riharda Dubras koncertu marimbai un stīgu orķestrim „Mūžīgās ilgošanās gaisma”.

 

Atslēgas vārds noskaņām un sajūtām, kas valdīs koncertā marimbai un stīgu orķestrim, ietvertas komponista Riharda Dubras skaņdarba nosaukumā „Mūžīgās ilgošanās gaisma”. Skaņdarba autors ar savu klātbūtni papildina Liepājas simfoniskā orķestra mēģinājumus, sakot, ka skaņdarbs līdz ar pirmajām notīm gluži kā mazs bērns izaug kopā ar mūziķiem un diriģentu.

”Katrs pats var iztēloties, kas tad ir tā gaisma, pēc kā katrs ilgojas. Vai mazu brīdi vai mūžīgi ilgojas? Vai mazu brīdi ilgojoties, tā šķiet mūžība? Galvenais ir ļauties tā brīža emocijām un kopā ar mūziku tas nostrādās,” saka Dubra.

Gaismas šajā mūzikā ir ļoti daudz, spriež mūziķe Elīna Endzele, kura ar Liepājas simfonisko orķestri uzstāsies pirmo reizi. Kopā ar stīgu orķestri gaismu viņa uzburs ar marimbu - instrumentu ar plašu diapazonu un iespējām. Skaņdarbs var sasaukties klausītājiem ar Vasaras saulgriežiem, taču Endzele uzskata, ka Dubras koncerts ir spēlējams visos gadalaikos. „Savā ziņā tas ir viegls un gaisīgs, bet tajā pat laikā arī ļoti nopietns un dziļš. Koncerts jāspēlē saulgriežos, līdz ar to daudz būs gaismas mūzikā, ne tikai dienā,” norādīja Endzele.

Festivāla atklāšanas koncertā orķestra izpildījumā skanēs arī Fēliksa Mendelszona-Bartoldi uvertīra Viljama Šekspīra lugai „Sapnis vasaras naktī”. Īpaša solās būt arī Ludviga van Bēthovena „Kaujas simfonija”, spriež Liepājas simfoniskā orķestra diriģents Atvars Lakstīgala:

”Bēthovena Velingtona simfonija - bija viena ļoti slavena kauja starp angļiem un frančiem 1813. gada 21. jūnijā, kad angļi uzveica Napoleona Bonaparta brāli Džozefu -, tieši piektdien aprit 200 gadi kopš šīs slavenās kaujas. Dienu iepriekš mēs mazliet nosvinēsim šo leģendāro uzvaru. Klausītājiem būs arī pārsteigumi - imitēsim lielgabalus, šāvienus, būs trompešu fanfaras. Krāšņs koncerta noslēgums.”

Lakstīgala aicina klausītāju nepalaist garām festivāla „Liepājas vasara” koncertus, kas gaidāmi jūlijā. Liepājā tad viesosies izcili diriģēšanas meistari no Turcijas un Azerbaidžānas. Festivāls „Liepājas vasara” šogad izskanēs ar eksotiskāku un starptautiska mēroga skanējumu. Noslēdzot sarunu par mūziku un festivālu, Atvars Lakstīgala saka, ka cilvēkiem vasarā ir jāsmaida, tāda solās būt arī „Liepājas vasaras” programma.

 
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti