Atkalsatikšanās ar klausītāju – biļetes uz Mārča Auziņa autokoncertu izpirktas 10 minūtēs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Vēl pirms pulcēšanās ierobežojumu ''mīkstināšanas'' ģitārists Mārcis Auziņš bija sagatavojis Latvijā pirmā autokoncerta projektu. Nu viņš šo ieceri var īstenot praktiski, jo autokoncerti un autokino seansi ir viens no kultūras pasākumu veidiem, kam valdība devusi “zaļo gaismu” pēc Covid-19 ierobežojumu pārskatīšanas.

Tiklīdz aizvadītajā nedēļā Mārča Auziņa autokoncerts tika izsludināts, biļetes uz to izpirka 10 minūšu laikā. Šai saistībā mūziķis nolēmis piedāvāt papildkoncertu, un abi koncerti notiks šo sestdien, 16. maijā, Ādažu vidusskolas autostāvvietā.

Atkalsatikšanās ar klausītāju – biļetes uz Mārča Auziņa autokoncertu izpirka 10 minūtēs
00:00 / 05:33
Lejuplādēt

Skatītājiem koncerts būs jābauda, sēžot savā automašīnā. Mūziķa sniegumu varēs vērot uz lielā ekrāna, bet skaņu nodrošinās augstas kvalitātes dezinficētas austiņas, ko izsniegs katram koncerta apmeklētājam.

Mārcis Auziņš stāsta: “Redzot reportāžas, ka pasaulē jau šādi koncerti notiek, negribējās snaust, bet gribējās to realizēt, un praktiski, jā, koncerta formāts un tehniskais risinājums jau bija izstrādāts krietnu brīdi pirms tam, kad valdība pieņēma šo lēmumu, ka tā atļauj šāda veida koncertus.”

Pateicoties šai Mārča Auziņa tālredzībai, kā arī labajai sadarbībai ar Ādažu novada domi un kompāniju “Forte Production”, pirmo auto koncertu Latvijā arī varēja sarīkot tik operatīvi.

Cik ļoti tas arī mūzikas mīļotājiem vajadzīgs, apliecināja rekordātrā biļešu izpirkšana, tās pazuda 10 minušu laikā, kopš koncerts tika izsludināts.

Šai saistībā Mārcis Auziņš lēmis par labu vēl vienam koncertam tajā pašā dienā, un, proti, pirmais koncerts notiks pulksten septiņos vakarā, kā bija plānots, bet papildus būs vēl viens koncerts – pusdesmitos vakarā.

Koncertā skanēs Mārča Auziņa soloprogrammās “Viens” un “Aizrautība” iepazītie skaņdarbi, kā arī neliels ieskats viņa topošajā albumā, kas klajā nāks pēc aptuveni gada. Repertuārs veidots, domājot tieši par šo konkrēto autokoncertu noskaņu un mūziķa milzīgo vēlmi atkal tikties un dalīties ar saviem klausītājiem.

Autokoncertu ideja balstās savulaik visai plaši praktizētajā auto kino tradīcijā. Sevišķi populāra tā bija pagājušā gadsimta 50. un 60. gados Amerikā, kad cilvēki sapulcējās kādā lielākā laukumā, kur uz lielā ekrāna rādīja kino un skatījās to no savām automašīnām.

Mārča Auziņa koncertos princips būs līdzīgs, tikai, respektējot šī brīža drošības pasākumus, noteikumi skatītājiem būs stingrāki. Piemēram, vienā automašīnā varēs atrasties tikai vienas mājsaimniecības pārstāvji, kuriem līdzi jābūt personu apliecinošiem dokumentiem.

Mārcis Auziņš skaidro: “Protams, no mašīnām nevarēs izkāpt. Koncerta garums būs tāds, lai cilvēkiem vajadzības gadījumā nav jāizmanto labierīcības, koncerts būs vienā daļā un tā garums būs viena stunda. Un, protams, ka nekādas kafejnīcas nebūs. Viss būs, respektējot veselības dienestu ieteikumus.”

Mārča Auziņa sestdien Ādažos notiekošie autokoncerti ir pirmie šāda veida pasākumi, un diezgan droši, ka viņam sekos arī citi mūziķi, jo pašreizējos apstākļos tieši šādos auto pasākumos var pulcēties visvairāk apmeklētāju.

Piemēram, konkrētās vietas ietilpība pie Ādažu vidusskolas pieļauj 50 automašīnu atrašanos vienkopus.

Pārējos āra un arī iekštelpu pasākumos šobrīd vienkopus var atrasties tikai 25 cilvēki, kas iekļauj gan apmeklētājus, gan pašus māksliniekus. Tas ir maz, bet tas tomēr ir pirmais solis uz to, ka kultūras iestādes pamazām var sākt atvērt durvis apmeklētājiem, atzīst Kultūras ministrijas valsts sekretāres vietnieks Uldis Zariņš.

Kā atklāj Uldis Zariņš, divi teātri – Dailes teātris un Jaunais Rīgas teātris – jau apsvēruši rīkot izrādes ārpus teātra sienām, teātra pagalmā, bet arī šajā gadījumā izrāde nevarēs pulcēt vairāk par 25 cilvēkiem kopumā. Vienīgi ārā tā drīkstēs būs garāka par 3 stundām, bet tas diez vai teātriem ir piesaistošs faktors.

Šonedēļ apmeklētājus var sākt uzņemt arī muzeji, bibliotēkas, Nacionālais arhīvs un privātās kultūrvietas, bet to darbībai jānotiek ļoti ciešā saistībā ar sanitārā protokola prasībām.

KONTEKSTS: 

Ārkārtējo situāciju Covid-19 dēļ Latvijā izsludināja 12. martā. Tās laikā noteikta virkne ierobežojumu un aizliegumu, tai skaitā aizliegti visi publiskie pasākumi un ierobežota pulcēšanās.

Vēlāk ārkārtējā situācija pagarināta līdz 9. jūnijam, bet ir mīkstināti iepriekš noteiktie striktie ierobežojumi - atļauta pulcēšanās līdz 25 cilvēku lielām grupām, ievērojot divu metru distanci. No 12. maija var notikt nelieli kultūras pasākumi un pakāpeniski atsākt darboties muzeji, bibliotēkas, privātās kultūrvietas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti