Atjaunota Prokofjeva pēdējās operas sākotnējā versija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pēc arhīvu materiāliem atjaunota komponista Sergeja Prokofjeva pēdējā sarakstītā opera „Stāsts par īstu cilvēku”, ziņo Krievijas mediji.

Operas atjaunošanu veikuši Primorskas Operas un baleta teātra speciālisti, bet operas iestudējuma pirmizrāde paredzēta 7. maijā. Operu iestudē Sanktpēterburgas režisors Jurijs Aleksandrovs.

Lai atjaunotu Prokofjeva operas sākotnējo variantu nācies salīdzināt visas partitūras, kuras saglabājušās, un neveiksmīgo iestudējumu materiālus, kuri glabājas Krievijas Valsts akadēmiskajā Lielajā teātrī un Krievijas Valsts arhīvā.

Primorskas teātra mākslinieciskais vadītājs Antons Lubčenko stāsta, ka, atjaunojot operas autora versiju, vispirms vadījies pēc  tā, ko Prokofjevs uzrakstījis pats ar savu roku. Partitūras atjaunošanā liela nozīme bijusi arī Lubčenko pieredzei Prokofjeva darbu atskaņošanā.

Prokofjevs sacerēja operu „Stāsts par īstu cilvēku” 1948. gadā pēc PSRS Kultūras ministrijas ierosinājuma. Libreta pamatā ir uz patiesiem notikumiem balstītais Borisa Poļevoja garstāsts par lidotāju Alekseju Meresjevu, kurš Otrajā pasaules karā zaudēja abas kājas, taču atgriezās ierindā.

Operu Prokofjeva variantā centās iestudēt Krievijas Lielajā teātrī divas reizes. 1948. gadā pēc operas ģenerālmēģinājuma to aizliedza. Iemesls – nepietiekami atspoguļota Komunistiskās partijas loma uzvaras gūšanā. 1960. gadā Lielais teātris atkal ķērās pie operas iestudēšanas. Šoreiz – ieviešot būtiskas izmaiņas libretā un izņemot daļu muzikālo ainu. Tādu – pilnīgi pārstrādātu, to izrādīja skatītājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti