NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: PND, Rabenau & Mellamellene, Dry Cleaning u.c.

NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: Dz, Irklis, Podruga, The Horrors, Nick Cave/Warren Ellis u.c.

Top 25/10 LV jaunumi: Juuk, Viviré En Marte, Iceage, King Gizzard and The Lizard Wizard

Atgriešanās no kosmosa izpētes lidojuma un citi jaunumi «Radio Naba» mūzikas topā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

“Radio Naba” mūzikas topa jaunumos singls ar lietuviešu dzejnieka vārdiem “Arlekīns” no pašmāju folkgrupas “Juuk”, publisks terapijas seanss debijas singlā “Pizdets I Meyk the Hevi Metāls” no tāda paša nosaukuma grupas, apvienība “Viviré en Marte” ar jaunāko singlu “Cities” no kosmosa izpētes lidojuma atgriežas uz zemes. No ārvalstu mūzikas jaunumiem “Radio Naba” topā dāņu apvienības “Iceage” gaidāmā albuma “Seek Shelter” singls “Vendetta”, ar nepārspējamiem ģitāras rifiem priecē austrāliešu “King Gizzard and the Lizard Wizard” jaunajā singlā “Pleura”, bet ar elektronisku “pop wave” skaņdarbu “Dis-moi” uzmundrina noslēpumains duets no Parīzes “Voie 81”.

“Juuk” – “Arlekīns”

Tumšā folka/kantrī mūzikas grupa “Juuk” kā viens veselums uz Latvijas skatuves jau drīz būs zināma trīs gadus, lai gan tās dalībnieki aktīvi darbojušies alternatīvās mūzikas scēnā jau ļoti ilgu laiku. Apvienības 2019. gadā izdotajam debijas albumam “Indulgenču tirgotāji”, kas izpelnījās lielu publikas un kritiķu mīlestību, sekoja pērn “Bandcamp” vidē publicētais intīmo 2018. gada dzīvo ierakstu apkopojums digitālajā albumā “Divi koncerti” un singls “Sikspārnis”. Par skaņdarbu “Arlekīns” jāļauj runāt pašai grupai: “Lietuviešu dzejnieks Henriks Radausks dzejolī “Arlekīna nāve” apraksta [..] delartiskās komēdijas izrādi, bet mums nav zināms, vai autors kādu variāciju par šādu izrādi kādreiz redzējis vai vienkārši vaļsirdīgi interesējies par tēmu. Šim dzejolim Šubrovskis uzdūrās kā ābols uz naža Pētera Brūvera grāmatā “Stikla laivas”, kurā bija vēl citi dzejoļi, kurus viņš tad godīgi ar roku norakstīja datorā un pieglabāja nezināmai nākotnei. Šie Brūvera tulkojumi viņam esot atklājuši lietuviešu dzeju kā tādu, turklāt kā tādu, kuras vaibstos ir skaista, gotiski nolemta romantika. Apcerējis to, cik maz mēs patiesībā zinām par saviem kaimiņiem, viņš datoru aizvēra, lai to atkal atvērtu dažus gadus vēlāk (Oskara) Jansona virtuvē, lai dzejoli draugam parādītu. Dažas lietuviski gotiski nolemtas nedēļas vēlāk Jansonam izšāvās mūzika, kuru “Juuk” apstrādāja, ierakstīja un cer iekļaut savā otrajā autordziesmu albumā.”

“Pizdets I Meyk the Hevi Metals” – “Pizdets I Meyk the Hevi Metals”

Apvienojoties latviešu alternatīvo grupu “Nē” un DJ Krankenwagen dalībniekam Linardam Kalniņam un skotu-bulgāru komponistam Aleksandram Tomasam Metjusonam (Alexander Thomas Mathewson), ir tapis jauns projekts ar nosaukumu “Pizdets I Meyk the Hevi Metals” (“PIMTHM”). Jaunā apvienība romantiskajā 14. februārī ne tikai atzīmēja Linarda Kalniņa dzimšanas dienu, bet arī prezentēja savu debijas albumu “Troubled Son”. Šī prezentācija, kas tika aizvadīta kā aptuveni stundu garš terapijas seanss, ar psihoterapeita Nila Saksa Konstantinova palīdzību veicot dziesmu vārdu un tematiku psihoanalīzi, vēl joprojām ir noskatāma grupas “Facebook” lapā. ”Troubled Son” nav albums, kuram iespējams izcelt vienu, visa albuma skanējumu ietverošu singlu. Albuma 7 dziesmās dzirdama angļu, vācu un bulgāru valoda, bet par dziesmu tematiku grupa komentē, ka tajā “dominē pēcpadomju trauma, jaunu cilvēku pieaugšana Rietumu un Austrumu ideoloģiju un kultūru sadursmē, personīgas attiecības ar ģimenes locekļiem, kā arī mīlestība uz vēsturiski pretrunīgām personībām.”

Šīs tēmas dzirdamas arī “Radio Naba” topā iekļautajā dziesmā. “PIMTHM” kaut kādā līmenī varētu raksturot kā “hardbasa” eksistenciālo krīzi, nonākot Centrāleiropas elektroniskās mūzikas scēnā, bet nezaudējot savu agresivitāti. Dziesmas vārdu autors ir Aleksandrs Tomass Metjusons, un tie, izpildīti pārspīlētā krievu akcentā angļu valodā, ironizē par arī Latvijas jauniešiem zināmo viedokļu sadursmi ar tik daudzu Padomju Savienībā izaugušo vecāku “pareizo” dzīves modeli.

“Viviré En Marte” – “Cities”

12. februārī pašmāju avantgarda un eksperimentālā postroka apvienība “Viviré en Marte” klausītājiem nodeva savu debijas albumu “Great World”. Smeļoties iedvesmu sākot no “Apollo 11” un citām kosmosa izpētes misijām līdz sapņainākajiem zinātniskās fantastikas darbiem, “Viviré en Marte” jeb, tulkojot no spāņu valodas, “dzīve uz Marsa” ir kosmosa izpētes komandas nosaukums, kas dodas bezgalīgajā ceļā savā kosmosa kuģī “Great World”. Apvienība, kuras sastāvā ir Artūrs Pavlovskis, Andrejs Sadkovojs, Maris Letton un Viktorija Pavlovska, jau iepriekš uzšāvusies “Radio Naba” topā ar singliem “Apollo 11” un “Travel”, bet šoreiz laiks atgriezties uz zemes.

Kā raksta pati grupa – “Dziesma “Cities” albuma kontekstā klausītājus no kosmosa pārved uz metropoles atmosfēru, kuras tēla pamatā tiek ņemta 1950. gadu Ņujorka. Muzikālo attēlu pamatā ir reāli lielpilsētas balsu ieraksti, kas, šķiet, ir kā dekorācijas Viljama Barouza romāna "Džanki" lasīšanai.” Dziesmas kosmiskām postroka skaņām mijoties ar eksperimentāliem elementiem un sintētiskiem balss ierakstiem, kas brīžiem nedabīgi apraujas, iespējams, to izgriešanas dēļ, rodas kas ieintriģējoši mistisks. Apvienojot šos elementus dziesmai dažviet, it īpaši tās vidus posmā, piemīt neliela “Lynchesque” Tvinpīkas piegarša.

“Iceage” – “Vendetta”

“Vendetta” ir pirmais singls, ko grupa “Iceage” nodod klausītājiem no 7. maijā gaidāmā studijas albuma “Seek Shelter”. Šis būs dāņu apvienības “Iceage” piektais studijas albums, kas seko 2018. gadā izdotajam “Beyondless”. “Vendetta” jeb asinsatriebība patiesi izklausās visnotaļ izaicinoši un noslēpumaini agresīvi. Tajā pašā laikā “Iceage” daiļrades zinātājiem uzreiz taps skaidrs, ka šis singla skanējums atšķiras no grupas iepriekšējās darbības. Šoreiz grupa mazliet atkāpjas no sev piemītošās “post-punk” skaņas un ievirzās vairāk arēniskā, plaši izplestā rokmūzikas skanējumā. Iespējams, ka tas skaidrojams ar faktu, ka jauno albumu grupa ierakstījusi Lisabonā pie “Sonic Boom” jeb Pīta Kembera. Pati grupa par singla tematiku komentē, ka “noziedzība ir apakšstraume visam. Ja tu to neredzi, tu nemeklē. Ar savu neuzvaramo politiku tā ir līme, kas visu satur kopā. “Vendetta” ir pret abām pusēm objektīvi vērsta deja uz pārkāpumu nelegālajām līnijām”.

“King Gizzard and The Lizard Wizard” – “Pleura”

2021. gads labi sācies visiem austrāliešu psihedeliskās grupas “King Gizzard and The Lizard Wizard” klausītājiem. Lai gan apvienības sešpadsmitais studijas albums “K.G.” iznāca tikai pērnajā novembrī, jau 26. februārī pie klausītājiem nonāks vienlaicīgi pašpietiekams un arī “K.G.” turpinošs albums “L.W.” Jaunā albuma trešais singls “Pleura” kopā ar pēdējā mirklī radīto videoklipu jau ir nodots klausītāju baudījumam.

Ģitāras rifu un plaši izvērstās skaņu ainavas maģisko un negaidīto pavērsienu pilnais singls ievelk klausītāju fantāzijas darbu cienīgu notikumu pasaulē. “Pleura” izdziedāts stāsts par nekromantu, kurš ir pateicīgs par cilvēkiem piemītošajām pašiznīcināšanās tendencēm. Zemtekstā, visticamāk, komentēta cilvēku reaģēšana uz pandēmiju, jo “pleura” jeb, latviešu valodā tulkojot, pleira ir “plāns, gluds, mitrs apvalks, kas ietver plaušu un kas no iekšpuses klāj krūškurvja sienas”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti