Kultūras ziņas

VEF Kultūras pils atklāj koncertu sezonu ar džezu

Kultūras ziņas

Latvijas Nacionālā opera un balets sāk sezonu

Atceroties režisoru Uģi Brikmani

Atceroties režisoru Uģi Brikmani: Neikenkalna dabas koncertzālē aizvadīts piemiņas koncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

“Atdzimst! Nevis mēs pieminam, godinām, bet tieši, ka atdzimst, un mēs jūtam, ka šī tradīcija, šī mūsu vissvarīgākā dzīves sastāvdaļa, dzīvos.” Tā rakstīts pirms diviem gadiem mūžībā aizgājušā režisora Uģa Brikmaņa vēstulē, ko tagad ikviens var izlasīt Neikenkalna dabas koncertzālē Dikļos. Tur 16. augustā izskanēja jau otrais režisoram veltītais noskaņu koncerts “Augusta debesīs”.

Neikenkalna dabas koncertzāle Dikļos režisoram Uģim Brikmanim esot bijusi īpaša vieta. Te īstenojās daudzas viņa izlolotās radošās ieceres. Un tieši šeit pirms gada pirmoreiz izskanējušais, viņam veltītais noskaņu koncerts “Augusta debesīs” pamazām iegūst tradīcijas aprises, un viņa draugi un domubiedri uztur režisora idejas dzīvas.

“Uģis Brikmanis arī man ir bijusi ļoti īpaša persona, varētu pat teikt, ka viņš ir tāds virzītājs. Un Uģis ir tieši tas, kurš mani atveda uz šejieni,” atzīmē koklētāja, koncerta mākslinieciskā vadītāja Laima Jansone. “Un Uģis bija arī tas, kurš teica – šeit vajadzētu katru gadu sarīkot koncertu, lai ir tāds foršs koncerts. Un es domāju – jā, ar Uģi vienmēr.”

Savukārt komponists Raimonds Tiguls atklāj: “Mēs ar Uģi bijām pazīstami jau vairākus gadu desmitus un satikāmies saistībā ar dažādiem pasākumiem un svētkiem, tur, kur viņš bija režisors. Un tā patiešām pēdējā sadarbība, ļoti simboliska un skaista sadarbība, bija simtgades Dziesmu svētki, Uģis jau faktiski dzīvoja tajā estrādē. Es redzēju, ar kādu enerģiju Uģis to visu dara.

Jāsaka godīgi – es īsti vēl neesmu pieņēmis, ka Uģis ir kaut kur citur šobrīd, man dažreiz ir sajūta, ka es viņu varbūt atkal satikšu.”

“Man patīk pasākumi, kas notiek regulāri, kur izdzied varbūt pat vienas un tās pašas dziesmas, un man liekas – tā ir tāda pamatvērtība, un arī Uģis ar savu darbību bija tāda kā vērtība, klasika, kas, laikam ejot, vērtība tikai pieaug,” norāda etnomūziķe Kristīne Kārkle-Kalniņa.

Režisora vēstījums īpaši šai vietai turpmāk būs izlasāms uz piemiņas zīmes, kam dots nosaukums “Vēstule no Uģa” un kurā spoguļojas viņa gaismas ceļa ideja un ikviens, kurš tai pietuvosies. Zīmes autors ir ilggadējs Dziesmu svētku galvenais mākslinieks Ivars Mailītis, un viņa darbs svinīgo atklāšanas brīdi piedzīvoja tieši koncertā.

Mazs fragments no vēstījuma: “Pats svarīgākais saprast, ka mūsu tautasdziesma ir nebeidzami skaista un katras tautas senču atstātais mantojums ir ļoti vienkāršs, sirsnīgs un dzīvos no paaudzes paaudzē.”

Laima Jansone atklāj, ka padomā jau ir idejas nākamajam gadam:

“Tas varētu būt kaut kas mazliet skaļāks, ne vairs tik ļoti noskaņu koncerts. “Tautumeitas” ir rezervējušas datumu, programma pamazām veidojās, dziesmiņas lieku kopā.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti