Astoņas «Arcade Fire» dziesmas, kuras zina visi, ne  tikai fani

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jau 6. augustā Mežaparka Zaļajā teātrī ar vienīgo koncertu Baltijā uzstāsies viena no šī brīža pasaulē aktuālākajām rokgrupām -  kanādieši “Arcade Fire”. Kas ir tās dziesmas, kurām noteikti vajadzētu izskanēt koncertā, lai darītu laimīgu kā fanu, tā arī vienkārši ziņkārīgo?

“Arcade Fire” savu darbību uzsāka 2000. gadā un ar debijas albumu “Funeral”, kas iznāca 2004. gadā, guva kritiķu atzinību. Pagājušajā gadā iznāca grupas piektais albums “Everything Now”, kura popularizēšanas tūres nolūkos “Arcade Fire” arī viesojas Latvijā. 

Grupas “Arcade Fire” mūzika ir stilistiski daudzveidīga. To var saukt par indie roku, baroka popu, dejojamo roku un folkroku. Grupas dziesmām piemīt himnai raksturīgā emocionalitāte, tās ir  dumpinieciskas un arī nostalģiskas – kā mēģinājums pretoties mūsdienu dzīves absurdajai ikdienai un meklēt jaunu, ideālāku pasauli, kur mums visiem justies kā mājās. Šobrīd uz vienas rokas pirkstiem ir saskaitāmas tās rokgrupas, kuras spēj pulcēt klausītājiem pilnus stadionus, un “Arcade Fire” ir viena no šīm grupām! Ja nu tomēr “Arcade Fire” vārds tev neko neizsaka, varu galvot, ka grupas mūziku būsi dzirdējis radio, ballītē vai filmas skaņu celiņā!

“Wake Up”
“Wake Up” ir viens no lielākajiem grupas hītiem, atrodams debijas albumā “Funeral”. Himniskā dziesma aicina uz atmošanos, rīkošanos – uz sapņu piepildīšanu!

 

“Rebellion (Lies)”
Arī šo dziesmu atpazīs tie, kuri nezina, kas ir “Arcade Fire”. Pie šīs “naktsputnu” dumpinieku dziesmas mēs esam dejojuši vēlās nakts/agrā rīta dejas, jo “izgulēties varēs kapā”. Parasti “Rebellion (Lies)”  izskan koncerta noslēgumā un noteikti būs atrodama “hipsteru” paaudzes dziesmu izlasē. 

 

“The Suburbs”
“Arcade Fire”  trešā, komerciāli ļoti veiksmīgā un kritiķu slavētā albuma tituldziesma “The Suburbs” stāsta par bailēm un traucēkļiem, kurus sevī apslēpj šķietami idilliskā dzīve piepilsētā. 

 

“Neighbourhood #1 (Tunnels)”

“Neighbourhood #1 (Tunnels)”  ir viena no svarīgākajām dziesmām grupas diskogrāfijā, kas apkopo visus “Arcade Fire” mūziku raksturojošos elementus – prātā paliekošu ritmu, dziesmas tekstus par bērnību, savā starpā saplūdušus instrumentus un kulmināciju dziesmas noslēgumā.

 

“No Cars Go”
Šī dziesma no 2007. gada albuma “Neon Bible” izskanējusi dažādu TV raidījumu un filmu skaņu celiņos, tostarp “Top Gear”, UFEA Čempionu līgas atskatā un citur. Dziesmā “No Cars Go” automašīnas ir simbols mūsu civilizācijas nepareizumam. 

 

“Sprawl II (Mountains Beyond Mountains)”
“Sprawl II” ieturēta sintīpopa stilistikā un kopš 2010. gada izskanējusi ne viena vien radio ēterā un mājas ballītē. Savā ziņā arī šī dziesma ir kā protesta himna pret patērētāju kultūru. 

 

“Reflektor”
Arī ceturtā albuma tituldziesma “Reflektor” ir svarīga grupas diskogrāfijā dažādu faktoru dēļ. Kā pirmo var minēt to, ka dziesmā dzirdama arī Deivida Bovija balss. Dziesmas popularizēšanas kampaņā to izpilda izdomāta grupa “The Reflektors”.  Arī pats albums “Reflektor” izcēlās ar noslēpumainu promo kampaņu un saņēma kritiķu uzslavas kā pārsteidzošs albums bez nevienas sliktas dziesmas. 

 

“Everything Now”
Jaunākā albuma tituldziesma “Everything Now” ir kā līksma dzīves svinēšana, lai gan patiesībā dziesmas tekstā tiek apdziedāta ģimenes tematika un neīsta laime. Viens no šīs dziesmas producentiem ir slavenās franču elektronikas grupas “Daft Punk” dalībnieks Tomass Bangalters (Thomas Bangalter) un britu roka grupas “Pulp” – Stīvs Makejs (Steve Mackey).

 

Kā uzrāda “Arcade Fire” koncertā izskanējušo dziesmu statistika, 6. augustā varam gatavoties uz 20 dziesmu garu koncertu. Koncerta īpašais viesis – Jāņa Šipkēvica projekts “Shipsea”, kas pirmatskaņos jaunu dziesmu, kas tapusi kopā ar  “Arcade Fire” vijolnieci Sāru Noifeldi (Sarah Neufeld). Pēdējās biļetes uz koncertu nopērkamas “Biļešu serviss” kasēs un interneta vietnē

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti