Aspazijas mājā Dubultos skanēs kamermūzikas koncerts «Saulains stūrītis»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Atzīmējot izcilo latviešu literātu Aspazijas un Raiņa 150. jubilejas gadu, mājīgā gaisotnē 24. septembrī plkst. 18 Aspazijas mājā Dubultos notiks kamermūzikas koncerts "Saulains stūrītis".

Koncertprogrammas veidotāji piedāvā Jūrmalas klausītājiem latviešu vidējās paaudzes komponistes Mārītes Dombrovskas (1977) skaisto, bet reti atskaņoto dziesmu ciklu ar Aspazijas dzeju. Cikls tapis radošajā namā "Casa Pantrova" Lugano, Šveicē, netālu no Kastaņolas, kur trimdas gados dzīvojuši Rainis un Aspazija un mūsdienās ierīkots viņu muzejs. Gūstot iedvesmu Šveices krāšņajā un gleznainajā dabā, uzrakstītas piecas dziesmas: "Tāda es esmu", "Princese", "Nedrošais tilts", "Zilā puķe", "Loreleja", "Mēnessnakts". Dzejoļi izvēlēti no Aspazijas gaišākajiem dzejas krājumiem "Saulains stūrītis" (1910) un "Ziedu klēpis" (1911), kas radīti Lugano ārpilsētā Kastaņolā.

Koncerta programmā skanēs arī Tālivalža Ķeniņa, Jāņa Mediņa, Pētera Plakida un Jura Karlsona mūzika.

Koncertprogrammu atskaņos Ieva Parša, Herta Hansena, Ligita Spūle, Inga Sunepa un Anrijs Pitens.

Ieva Parša, dziedātāja, kura valdzina ar ekspresīvu un spilgtu interpretācijas manieri, īpaši kamermūzikas žanrā. Viņai piemīt tāds dramatiskās aktrises talants, ka ikkatrs dziesmas vārds izskan kā personisks pārdzīvojums. Ievas talants novērtēts ar Latviešu mūzikas balvu par latviešu komponistu solodziesmu un īpaši eksperimentālās vokālās lirikas pirmatskaņojumiem 2008. gadā. Ievas Paršas balss iedvesmojusi jaunradei tādus komponistus kā Pauls Dambis, Mārīte Dombrovska, Kristaps Pētersons, Uģis Prauliņš, Edgars Raginskis, Gundega Šmite, Imants Zemzaris. Nominēta Lielajai mūzikas balvai 2008. un 2009. gadā.

Herta Hansena, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas asociētā profesore. Viena no aktīvi koncertējošām pianistēm koncertmeistarēm, neskaitāmu kamermūzikas projektu dalībniece. 2013. gadā saņēmusi Lielo mūzikas balvu par izcilu darbu ansamblī.

Ligita Spūle, Latvijas Nacionālās operas flautu grupas māksliniece un instrumenta spēles pedagoģe Jāzepa Mediņa mūzikas skolā. Baroka mūzikas soliste. Piedalās dažādos kamermūzikas projektos.

Inga Sunepa, Latvijas Nacionālās operas čellu grupas koncertmeistare un ilustratore Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Bieži piedalās dažādos kamermūzikas projektos. Vairāku starptautisku konkursu laureāte, saņēmusi arī a/s "Aldaris" Gada balvu 1999.gadā kā labākā operas orķestra māksliniece.

Anrijs Pitens, Latvijas Nacionālās operas klarnešu grupas mākslinieks un instrumenta spēles pedagogs. Daudzu kamermūzikas projektu iniciators un dalībnieks. Pirmatskaņojis vairāku jauno komponistu opusus.

Ieeja koncertā bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti