Ārvalstu komponistu aranžētās «Dzintara dziesmas» pārsteidz

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Etnomuzikologs Valdis Muktupāvels intervijā Latvijas Radio raidījumam „Kultūras Rondo” atzīst, ka daži pārsteigumi, saņemot ārvalstru komponistu aranžētās latviešu tautas dziesmas koncertprogrammai „Amber songs”, tomēr bijuši.

Man jau daži pārsteigumi bija,” atzīst Muktupāvels, „jo par katru dziesmu ir savs priekšstats. Man – arī priekšstats, kā es to būtu darījis, ja man vajadzētu to korim veidot.”

Muktupāvels stāsta, ka viņu uzrunājusi lietuviešu komponista Miškiņa un poļu komponistes Glavickas veidotās apdares.

Savukārt kora „Kamēr…” mākslinieciskais vadītājs Jānis Liepiņš priecājas par daudzveidību. Stāstot par programmas tapšanu, Liepiņš norāda uz to, ka konceptuālas vienas tēmas izvēli koncertprogrammai iedibinājis Māris Sirmais.

„Varētu teikt, ka korim „Kamēr…” jau kopš 2008.gada ļoti patīk konceptuālas programmas, kad komponistiem tiek dots konkrēts uzdevums rakstīt skaņdarbus par vienu tēmu,” norāda diriģents Jānis Liepiņš, stāstot, ka pakāpeniski koris nonācis līdz latviešu tautasdziesmām. Tā bijusi iniciatīva vēl diriģenta Māra Sirmā laikā.

Etnomuzikologam Valdim Muktupāvelam šķitis savā ziņā izaicinājums atrast tādas dziesmas, kuras ir atpazīstamas, bet nav triviālas.

„Un tad tapa tāda 30 dziesmu izlase, kura tālāk tika piedāvāta komponistiem,” stāsta Muktupāvels.

Savukārt komponisti varēja izvēlēties, kura dziesma viņus vairāk uzrunā.

Muktupāvela izvēles kritēriji vispirms bija saistīti ar to, lai būtu pārstāvētas dažādas uzbūves dziesmas, sākot no arhaiskām šaura apjoma skaņkārtām ar un bez burdona daudzbalsības līdz polifonijas formām, kurās parādās cita veida daudzbalsība.

Un arī melodiski attīstītākas dziesmas, kurās akurāt ne mažors – minors ir, bet, teiksim, diatoniskā skaņkārta vai minors ar augsto septīto pakāpi, kas ļoti reti latviešu dziesmās mēdz būt,” skaidro etnomuzikologs. „Vārdu sakot, lai komponistam būtu ko darīt.”

Komponistiem dziesmas tika piedāvātas ar aprakstiem angļu valodā. Atsevišķi komponisti vēlējušies dzirdēt, kā dziesmu teksti skan. Lai viņiem šo priekšstatu sniegtu, Jānis Liepiņš veicis mājas ierakstu.

Kā vēstīts, Latvijas Universitātes Lielajā aulā 15. un 16.martā pirmatskaņojumu piedzīvos jauniešu kora „Kamēr...” jaunākā programma „Amber songs”, kas tapusi Eiropas kultūras galvaspilsētas „Rīga 2014” programmas  tematiskās līnijas „Dzintara ādere” ietvaros.

Projektā „Amber songs” latviešu tautasdziesmas apdarinājuši šādi komponisti: Vladimirs Martinovs (Krievija), Ksavjers Sarasola (Spānija, Basku valsts), Gabriels Džeksons (Lielbritānija), Param Vir (Indija/ Lielbritānija), Kasija Glovicka (Polija), Nikolass Lenss (Beļģija), Pēteris Vehi (Igaunija), Vitauts Miškinis (Lietuva), Jans Sandstrēms (Zviedrija), Henriks Odegārds (Norvēģija), Francis Hercogs (Austrija), Mihaels Ostrziga (Vācija), Ītens Sperijs (ASV), Gilads Hohmans (Izraēla), Hasans Udžarsu (Turcija), Pēteris Plakidis un Evija Skuķe (Latvija). Teju visi komponisti būs klāt arī pasaules pirmizrādes koncertos 15. un 16.martā.

Projekta mākslinieciskais vadītājs ir kora „Kamēr...” diriģents Jānis Liepiņš, mākslinieks Ilmārs Blumbergs, koncerta režisors Roberts Rubīns, bet konsultants ir etnomuzikologs Valdis Muktupāvels.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti