Arturs Maskats: «Valentīna» ir veltījums Otrā pasaules kara paaudzei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Darbs ir kaut kādā mērā veltījums paaudzei, kura satika Otro pasaules karu tad, kad viņiem bija 17, 18 gadi un kuru jaunības un labākie gadi pagāja šajā zīmē. Tas bija tas, kas mani visvairāk uzrunāja," saka komponists, operas "Valentīna" mūzikas autors Arturs Maskats.

Artura Maskata opera "Valentīna" tapusi pēc Latvijas kultūras leģendas, ievērojamās kinozinātnieces Valentīnas Freimanes biogrāfijas motīviem. Viņas dzīvesstāsts cieši savijies ar skaudriem 20.gadsimta Latvijas vēstures notikumiem. Viņai vienīgajai no visas ģimenes izdevās pārdzīvot postošo holokaustu, kurā gāja bojā gan viņas vecāki, gan vīrs.

Taču opera nav viņas biogrāfijas dokumentāls atstāsts, norāda Arturs Maskats. Caur viņas personības prizmu tajā tiek runāts par Latvijas likteni.

"Valentīnas cilvēciskais skaistums un siltums - ka viņa blakus tam visam, ko viņa ir piedzīvojusi, spēja saglabāties kā absolūti harmoniska, mīloša, ar ļoti augstiem garīgiem ideāliem apveltīta sieviete, kas ir izdzīvojusi tik milzīgi bagātu mūžu," teic komponists.

Kā esam vēstījuši, 5.decembra vakarā Latvijas Nacionālajā operā pasaules pirmizrādi piedzīvos Artura Maskata opera "Valentīna", ko iestudējis Viesturs Kairišs.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti