Artis Sīmanis par festivālu «Saxophonia»: Būs gan džezs, gan ļoti moderna mūsdienu mūzika

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

No 15. līdz 24. februārim Latvijā norisināsies saksofonmūzikas festivāls "Saxophonia", klausītājus iepriecinot ar piecām dažādām programmām un virkni pasaules pirmatskaņojumu. "Kā aizvien, festivāla programma būs daudzveidīga – cenšamies saksofonu parādīt dažādu stilu mūzikā, un arī šoreiz tas izdevies: būs gan džezs, gan ļoti moderna mūsdienu mūzika un arī akadēmiskā mūzika," intervijā Latvijas Radio 3 "Klasika" stāsta festivāla izveidotājs un mākslinieciskais vadītājs Artis Sīmanis.

"Festivālā "Saxophonia" vienmēr akcentu esam likuši uz jaundarbu pasūtīšanu – pārsvarā tie bijuši latviešu komponisti, un, atskatoties uz festivāla divdesmitgadīgo vēsturi, jāsecina, ka jaundarbu apjoms nudien ir pamatīgs!

Mēs, saksofonisti, nevaram žēloties," atzīst Sīmanis un jaundarbu kontekstā akcentē divus zīmīgus koncertus: 16. februāra koncertu Lielajā ģildē, kurā piedalīsies orķestris "Sinfonietta Rīga", kā arī 22. februāra koncertu Rīgas Svētā Jāņa baznīcā, kurā līdz ar saksofonistiem piedalīsies arī Latvijas Radio koris. Akcents tajos likts uz latviešu mūziku.

16. februāra koncertā izskanēs Platona Buravicka jaundarbs - Koncerts diviem saksofoniem (soprāna un alta), bet vienam izpildītājam. Šis skaņdarbs rakstīts Aigaram Raumanim – ļoti jaunam, talantīgam saksofonistam, konkursa "Saxophonia 2017" pirmās vietas ieguvējam," atzīmē Sīmanis, paužot prieku, ka 16. februārī Lielajā ģildē tiks spēlēta arī Pētera Butāna Festivāla mūzika. "Šis skaņdarbs mums tiešām ļoti patīk, un ir lieliski sadarboties ar Gunti Kuzmu, kurš šoreiz būs diriģents."

Bet 22. februārī Rīgas Sv. Jāņa baznīcā izskanēs trīs pamatīgi jaundarbi.

"Jāņa Lūsēna "Mīlestībai un piedošanai" ar Andreja Eglīša dzeju ir skaņdarbs jauktajam korim, soprāna un alta saksofonam. Būs arī Selgas Mences Fantāzija korim un saksofonu kvartetam un Riharda Zaļupes jaundarbs – "Lūgšana Monseratas Melnajai Madonnai". Būs Radio koris, Rīgas saksofonu kvartets un arī divi sitaminstrumentālisti – spēlēs arī pats Rihards Zaļupe. Šis tiešām ir ļoti interesants darbs! Vēl šajā programmā esam iekļāvuši Riharda Dubras "Noktirni 12 saksofoniem", ko viņš uzrakstījis pirms četriem gadiem, bet tik nozīmīgā koncertā šis skaņdarbs vēl nav spēlēts – skaņdarbs rakstīts tieši baznīcas akustikai; trīs saksofonu kvarteti, kas šeit piedalīsies, tiks izvietoti dažādās baznīcas vietās, un radīs neparastu un telpisku iespaidu šai mūzikai," stāsta Artis Sīmanis. 

Bet festivālu 15. februārī atklās džeza trio "Auziņš, Čudars, Arutjunjans". "Šiem cilvēkiem ir jauna, savādāka domāšana, tāds pasaules skatījums, jo viņi paši ilgāku laiku bijuši ārpus Latvijas un māk uz daudz ko paskatīties itin kā no malas, tās noteikti ir jaunas vēsmas, kas latviešu mūzikā ir vajadzīgas," atzīmē festivāla mākslinieciskais vadītājs un neslēpj, ka šodien viņam īpaši patīkami, ka festivālā viņa bijušie audzēkņi piedalās nu jau ar saviem skolēniem.

"It sevišķi to varu redzēt saksofonistu konkursā, ko parasti organizējam paralēli festivālam. Šogad šis konkurss divdesmit gadu pastāvēšanas vēsturē ir pats lielākais – pieteikušies 108 jaunie Latvijas saksofonisti!"

Kā aizvien, festivālā "Saxophonia" būs arī īpašie viesi. "Viens no tādiem mūziķiem, kurš ir izcils ne tikai akadēmiskās mūzikas, bet arī džeza mūzikas jomā, ir Kristiāns Maurers no Austrijas, ar kuru esmu iepazinies personīgi. Ļoti atsaucīgs cilvēks! Viņš muzicēs kopā ar "Sinfonietta Rīga" 16. februārī," atklāj Sīmanis.

"Gluži tradicionāli mums ir arī kāda izcila zvaigzne, un

šoreiz tas būs džeza saksofonists Pjērs Bertrāns no Francijas – viena no pasaules spožākajām saksofonspēles zvaigznēm!

Viņš muzicēs kopā ar Latvijas Radio bigbendu, kas vienmēr sadarbojas ar izciliem solistiem. Tas ir ļoti vērtīgi, jo nāk par labu tā attīstībai."

Tomēr Artim Sīmanim domas aizņem ne tikai festivāls. Daudz radošu plānu ir arī viņa paša dibinātajam un vadītajam Rīgas saksofonu kvartetam.

"Līdz jūnijam mums viss stingri saplānots, īpaši iemīļoti esam Lietuvā.

Priekšā arī Rumānija, un daudz darāmā arī Latvijā. Kā bijušie Lielās mūzikas balvas laureāti esam uzaicināti uzstāties balvas pasniegšanas ceremonijā," stāsta mūziķis, kurš ir gandarīts arī par savu profesora darbu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā:

"Pašlaik man ir ļoti laba klase!"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti