Artis Sīmanis: Interese par saksofonmūziku Latvijā pieaug

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

12.februārī Rīgā sāksies devītais Starptautiskais saksofonmūzikas festivāls "Saxophonia". Tas ietvers sešus vērienīgus koncertus, kuros līdzās Latvijas mūziķiem piedalīsies arī viesi no Francijas, Beļģijas, Norvēģijas un Turcijas. Viņu vidū būs viens no pasaules labākajiem jaunās paaudzes saksofonistiem Mariuss Nesets, kurš muzicēs kopā ar Latvijas Radio bigbendu. Koncertos skanēs ļoti dažāda rakstura mūzika, arī vairāki latviešu komponistu pirmatskaņojumi.

Festivāla "Saxophonia" deviņu gadu pastāvēšanas laikā būtiski pieaugusi interese par saksofonmūziku gan klausītāju, gan mūziķu vidū, par ko gandarīts ir festivāla mākslinieciskais vadītājs Artis Sīmanis. Arī koncerti kļūst aizvien vērienīgāki.

"Koncertu kvalitātes līmenis ir daudz augstāks. Kaut vai, ja paskatāmies, kādi mūziķi mums šogad ir piesaistīti vēl bez saksofona spēlētājiem - tas ir Liepājas simfoniskais orķestris, Latvijas Radio koris, koris "Latvija". Tie ir ļoti augsta līmeņa kolektīvi, tas arī festivālam piešķir ļoti lielu kvalitāti. Bet vēl jau ir virkne izcilu saksofonistu," saka Artis Sīmanis.

Ar vienu spilgtu viesi būs tikšanās jau festivāla atklāšanas koncertā Lielajā ģildē - tas būs saksofonists un komponists Filips Geiss no Francijas. Savā daiļradē viņš nojauc stilistiskās robežas, klasisko mūziku savijot ar džeza elementiem, tautas mūziku un pat rokmūziku.

"Festivālā viņš uzstāsies gan kā solists ar Liepājas simfonisko orķestri, gan spēlēs kopā ar Rīgas saksofonu kvartetu, tātad mēs būsim kopā pieci saksofonisti. Spēlēsim viņa skaņdarbus, programma ir ļoti interesanta - džeziska, ritmiska, es tajā jūtu intonācijas arī no īru mūzikas," norāda Artis Sīmanis.

Ar Latvijas Radio bigbendu Rīgas Kongresu namā savukārt kopā uzstāsies viens no pasaulē labākajiem un pieprasītākajiem jaunās paaudzes saksofonistiem Mariuss Nesets no Norvēģijas.

Latvijas Radio bigbenda vadītājs Māris Briežkalns Mariusa Neseta spēles manieri raksturo kā netradicionālu, un šī kopīgā saspēle būšot kas pilnīgi jauns un izaicinošs arī mūsu bigbendam.

"Viņa mūzikā mēs varam dzirdēt skandināvu melodijas, kaut ko no norvēģu tautas mūzikas, tajā pašā laikā tehniski ārkārtīgi sarežģīti, interesanti, ekspresīvi ir šie izteiksmes līdzekļi," teic Māris Briežkalns.

Pilnīgi citas muzikālas krāsas festivāla programmā ienesīs saksofonists no Turcijas - Batuhans Salliels, kurš spēlē ļoti interesantu, austrumnieciski orientētu džeza mūziku. Turku mūziķis Batuhans Salliels pērn uzvarēja konkursā "Riga Jazz Stage", viņu varēs dzirdēt Spīķeru koncertzālē "Riga Jazz Stage" laureātu koncertā kopā ar latviešu mūziķiem.

Latvijas Radio kora radošie partneri festivālā ir "Bl!ndman Saxophone Quartet" no Beļģijas, ar kuru kopā koris izpildīs seno mūziku. Bet koncerta pirmajā daļā skanēs arī vairāki latviešu komponistu pirmatskaņojumi.

"Mūsu koncerts būs divās daļās. Pirmā būs pieskāriens mūsu pašmāju mūzikai, mēs pirmatskaņosim divus jaundarbus. Viens būs Maijas Einfeldes skaņdarbs "Jūras sagša" ar Raiņa vārdiem, otrs - Jāņa Lūsēna aranžētas senās itāļu laudas. Otrās daļas pamatkodols būs beļģu saksofonistu un mūsu kora muzikāls dialogs, kas balstās uz senās mūzikas programmatisku satvaru," stāsta Sigvards Kļava.

Festivāls ietvers arī garīgās mūzikas koncertu Svētā Jāņa baznīcā ar kora "Latvija", Rīgas saksofonu kvarteta un vēl citu mūziķu piedalīšanos Māra Sirmā vadībā. Arī šajā koncertā skanēs divi pirmatskaņojumi - Jāņa Lūsēna kompozīcija "Es ticu neteiktajam" ar Rainera Marijas Rilkes dzeju un jaunā komponista Jēkaba Jančevska skaņdarbus "Poga" ar Knuta Skujenieka vārdiem.

Festivāls "Saxophonia" sāksies ceturtdien, 12.februārī, un sešos koncertos skanēs līdz 22.februārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti