Artas Arnicānes koncerts «Ūdens noskaņas» būs veltīts režisora Uģa Brikmaņa piemiņai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pianistes Artas Arnicānes koncerts “Ūdens noskaņas” Liepājas koncertzāles “Lielais dzintars” kamerzālē festivāla “Via Baltica” ietvaros 23. augustā pulksten 19.00 būs veltīts režisora Uģa Brikmaņa piemiņai.

Koncertprogrammu “Ūdens noskaņas” pianiste Arta Arnicāne ir veidojusi teju 20 gadu laikā, apkopojot skaņdarbus, kas ar nosaukumu un skanējumu asociatīvi saistās ar ūdeni un tā netveramo matēriju. Kad programma pirmo reizi izskanēja 2016. gadā Kultūras pilī “Ziemeļblāzma”, Arnicānei palīgā nāca režisors Uģis Brikmanis, veidojot īpašu režiju ar video instalācijām, kas vēl vairāk izcēla mūzikas un ūdens neaptveramo saistību un skaistumu.

“Atzīšos, ka jūtos satriekta. Vēl aizvien nespēju noticēt, ka nekad vairs nepiedzīvošu to brīnumu, ko radīja Uģis Brikmanis jebkurā sarunā, skatienā un ko es drīkstēju piedzīvot “Ūdens noskaņu” programmā “Ziemeļblāzmā”,” tā Arta Arnicāne.

Uģis Brikmanis
Uģis Brikmanis

Diemžēl Uģa Brikmaņa režija nav aizvietojama, un ideja, kā pielāgot video instalāciju "Lielā dzintara" kamerzālei, ir aizgājusi kopā ar režisoru. Bet tas nemainīs programmas muzikālo daļu. Kā par koncerta ideju stāsta pianiste: “Ūdens atainojums klaviermūzikā ir neparasti daudzveidīgs. Ainavas var būt gan klusas, gan vētrainas, emocijas gaviļu pilnas un bezgalīgi skumjas. Tas ir skaistums un estētika, kas izpaužas caur okeāna plašumu, upes plūdumu un lietus lāsēm. Tas ir klavieru skanējums, kas liek ūdenim virmot klausītāju iztēlē.” 

Koncertā izskanēs gan Friderika Šopēna, Kloda Debisī, Franča Lista, gan Jāzepa Vītola, Romualda Jermaka un citu autoru skaņdarbi. Artas Arnicānes spēja aizraut klausītājus un radīt īpašu koncerta atmosfēru ir nodrošinājusi pianistes koncertdarbību un pieprasījumu pēc mākslinieces radošajiem projektiem Eiropā, galvenokārt Šveicē, ko māksliniece izvēlējusies par savu dzīves vietu. Arta Arnicāne ir sešpadsmit izpildītājmākslas konkursu laureāte un neskaitāmu speciālbalvu ieguvēja.

Plašāk par koncertu un festivālu “Via Baltica” interneta vietnē www.viacultura.lv, kā arī sociālajos tīklos twitter.com/ViaCulturaLV, draugiem.lv/viabaltica un facebook.com. Biļetes nopērkamas ''Biļešu paradīzes'' kasēs un internetā.

Festivāla rīkotājs ir nodibinājums “Via Cultura”, un tas notiek ar Valsts kultūrkapitāla fonda, Kuldīgas domes un Liepājas Kultūras pārvaldes finansiālu atbalstu.

Režisors Uģis Brikmanis aizgāja mūžībā 9.augustā. Ceturtdien, 16. augustā, no plkst. 14.00 līdz 18.00 Rīgas Sv. Pētera baznīcā, kurā radās un notika Uģa Brikmaņa iniciēts festivāls “Dominante”, aicina aizdegt svecīti, kopīgi pakavēties domās vai muzikālos priekšnesumos, tā godājot drauga, domubiedra, režisora piemiņu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti