Ārpus cukursaldā sentimenta. Ko klausīties Ziemassvētkos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ik gadu pirmās Ziemassvētku dziesmas dzirdam jau novembra beigās un tas kaitina mūsos mītošo īgņu Grinču, tāpēc, manuprāt, atslēga uz Ziemassvētku noskaņu ir daudzveidība.

Ja par tradicionālajām dziesmām, tās vislabāk izvēlos instrumentālā džeza mūzikas apdarē. Džeza mūziķi spēj šīs vienkāršās, brīžiem cukursaldā sentimentā noturētās melodijas aranžēt tā, lai tās skanētu kā jaunatklājums un ievibrētu dziļākās emociju stīgas. Tāpat

Ziemassvētku mūzikas izlasi iesaku papildināt ar dziesmām par mieru, mīlestību, draudzību un citām vērtībām, kas aktuālas visu gadu.

Lai interesantāk, var pievienot labi zināmas Ziemassvētku dziesmas dažādās valodās – franču, zviedru, krievu un tā tālāk, un pārskatīt savus iemīļotos filmu skaņu celiņus, kas spēj uzburt pasakainu noskaņu. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Džeza albumi

Starp visu laiku labākajiem Ziemassvētku skaņu celiņiem viens no pirmajiem jāmin "A Charlie Brown Christmas", ko multiplikācijas filmai aranžējis un ierakstījis džeza pianists Vinss Guaraldi. Labi zināmās Ziemassvētku dziesmas ir aranžētas priekpilnā un vienlaikus mierpilnā skanējumā. Arī multiplikācijas filmas vēstījums joprojām ir aktuāls  – par to, kā mēs katru gadu no jauna mācāmies atklāt patieso Ziemassvētku būtību.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vairāki populāro Ziemassvētku dziesmu albumi ir arī izcilajai Ellai Ficdžeraldai. Ballītes atmosfērai noderēs "Ella Wishes You a Swinging Christmas", kas ierakstīta svinga stilistikā – Ella Ficdžeralda dziesmas interpretē humorīgi cieņpilni un Frenka Devola veidotie aranžējumi skan pāri laikam labi. Pārdomu brīdim īstā izvēle būs albums "Ella Fitzgerald's Christmas", kurā apkopotas reliģiska rakstura dziesmas. Ficdžeralda ir dziedājusi visdažādākos duetus kopā ar Luisu Armstrongu, tajā skaitā ir arī Ziemassvētku dziesmas, kuras der noklausīties un pievienot dziesmu izlasei. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Latviešu ziemas un Ziemassvētku mūzikas izlase

Ziemassvētki ir labs iedvesmas avots jaunai dziesmai, bet tas dziesmas skanēšanas ilgumu ievieto viena mēneša ietvaros, tādēļ labāk, ja dziesmā akcents ir uz ziemu un svētki ir saklausāmi starp rindiņām, šādi priecējot klausītājus līdz pat pavasarim vai vismaz pirmajam atkusnim. Pēdējos gados latviešu populārajā mūzikā tas ir izdevies Kristīnei Pāžei ar dziesmu "Mierā", grupai "Rīgas Modes" ar dziesmām "32. decembris" un "Igaunijā snieg", grupai "Audru" ar dziesmu "Cimdiņš".

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Jāatzīmē Mārtiņa Brauna un Māras Zālītes "Veltījums (mīlestībai)", kas ar Ziemassvētkiem saistās, pateicoties filmai "Ziemassvētku jampadracis", bet vienlīdz sirsnīgi skan visa gada ietvaros. Ar šo dziesmu jau ir uzaugušas vairākas paaudzes – līdzīgi kā ar brāļu Ziemeļu "Uzsniga sniedziņš balts" (Māra Čaklā vārdi). 

Balets "Riekstkodis"

Ziemassvētkiem atbilstošs skaņu celiņš būs Čaikovska balets "Riekstkodis", kas man atgādina bērnības atmiņas, kad svētku priekšvakarā kopā ar ģimeni baletu vērojām klātienē operā – pasakaini!

Interesanti, ka pasaules slavu "Riekstkodis" iemantoja pakāpeniski, jo sākumā ar saviem tajā laikā 1892. gadam neraksturīgi radošajiem risinājumiem mulsināja gan dejotājus, gan publiku.

1944. gadā "Riekstkodis" debitēja Sanfrancisko baletā, vēlāk kļūstot par iemīļotu izrādi ASV baleta programmās. Tagad "Riekstkodis" ir viens no visu laiku populārākajiem baletiem. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Kad balets Čaikovska oriģinālā ir iepazīts, var turpināt ar citām "Riekstkoža" versijām: 1960. gadā džeza lielmeistars Djūks Elingtons izdeva albumu "The Nutcracker Suite" ar džeza interpretācijām ap baleta tēmām, bet 1993. gadā savu "Riekstkoža" aranžējumu, izpildījumu akustiskajai ģitārai izdeva Tims Sparks.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Ziemassvētku ceļvedis

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti