Kultūras ziņas

"Brīvības šiks" Modes muzejā

Kultūras ziņas

Anneles Slišānes 100 deķi Latvijai

Top Arņa Medņa mūža projekts "Tālavas taurētājs"

Arnis Mednis atgriežas uz skatuves ar mūža projektu «Tālavas taurētājs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

“Slimība mani diezgan pamatīgi nogāza zemē, un tagad es ceļos..” – tā teic mūziķis, dziedātājs un komponists, šī mēneša jubilārs Arnis Mednis, kurš šobrīd gatavojas sava mūža darba – patriotiska koncertuzveduma “Tālavas taurētājs” pirmizrādei. 

Pirmo reizi pēc piecu gadu pārtraukuma mūziķis uz skatuves atgriezās pērn ar multimediālu izrādi “Mana tautasdziesma”, taču tagad grasās Latvijai un tās iedzīvotājiem dāvināt savu pirmo lieldarbu, kura vizualizēšanā Rīgas Svētā Jāņa baznīcā tiks izmantotas līdz šim Latvijā neredzētas 3D tehnoloģijas. 

Multimediālais koncertuzvedums “Tālavas taurētājs” būšot veltījums un dāvana mūsu valsts simtgadei, un idejas autors mēģina vārdiem uzburt ainu, kā baznīcā izskatīsies pirmizrādes dienā. 

“Šeit stāvēs koris, tur priekšā būs mūziķi, instrumentālisti. Un, kas pats interesantākais – šeit, baznīcas velvēs, būs neredzams ekrāns, uz kā tiks projicētas video projekcijas – tur būs Tālavas tumšie sili,” stāsta Arnis Mednis. “Es tik apjomīgu darbu ar kori un orķestri baznīcā un uz tik nopietnu pasākumu kā Latvijas simtgade, protams, neesmu taisījis, tā kā man tas ir ļoti, ļoti… es tur esmu ielicis visu, kas vien man ir.”

Staigājot pa baznīcu, Arnis Mednis pagūst arī pačukstēt, ka nākamgad savu darbību grasās atjaunot viņa grupa “ODIS” un ka papildus Arnim būšot vēl viens solists.

Tikmēr tuvāk realizējamās koncertuzveduma ideja prātā ienākusi pirms diviem gadiem. 

Slimošanas dēļ mūziķim bijis vairāk laika, un viņš lasījis Blaumaņa “Tālavas taurētāju”. 

“Un es domāju – redz, ka to varētu ietērpt mūzikā. Bet es nebiju izdomājis, kādā veidā – es sapratu, ka to taisīt ar aktieriem, ka tas būtu bišķiņ komiski, ja kāds kāptu eglē un kristu zemē, un tad es atcerējos, ka ir tāda mūzikas forma – koncertuzvedums,” skaidro Mednis. “Un tad ķēros pie komponēšanas – izdrukāju “Tālavas taurētāja” Rūdolfa Blaumaņa ģeniālo tekstu, noliku priekšā, sēdos pie klavierēm un sāku komponēt. Kādu gadu man tas paņēma, kamēr es atradu to atslēgu.”

Leģendārās Rūdolfa Blaumaņa balādes muzikālajā ietērpā viņš sakausējis dažādas skaņas – ar cilvēku balsīm sasauksies arī gongs un koši zvani.

Uzvedumam izskanēt palīdzēs arī mūziķa kādreizējie klasesbiedri – jauktā kora “Salve” vadītāji, lai arī iesākumā bijusi ķecerīga doma kori diriģēt pašam. Atbildot uz jautājumu, vai šī būšot pavisam citādāka Arņa Medņa mūzika, komponists teic, ka tas klausītājiem būšot jāvērtē pašiem – 11., 14., 15 un 16. novembrī. 

“Mēs ļoti gaidām ģimenes – lai vecāki bērnus atvestu un atgādinātu par to, cik jaukā zemē mēs dzīvojam un ka mums tomēr simt gadi. Man jaunības laiks pagāja, kad mums nebija savas valsts – mēs bijām lielā katlā, kur visu laiku bija meli. Paldies Dievam, tas laiks ir beidzies un šobrīd mēs varam teikt to, ko mēs domājam un par to mums jābūt pateicīgiem – tādiem kā Tālavas taurētājs, kurš nepažēloja savu dzīvību, lai brīdinātu savus tautiešus par briesmām,” uzsver Arnis Mednis.

Pēc piecu gadu atveseļošanās pauzes mūziķis uz skatuves atgriezās pērn, un par drīzumā gaidāmo atkalsatikšanos ar klausītājiem Arnis Mednis teic, ka tā viņam nozīmējot ļoti, ļoti daudz. 

“To nevar vārdos aprakstīt. Tā slimība mani diezgan pamatīgi nogāza zemē, bet nenobeidza, un es tagad ceļos. Vismaz mēģinu,” saka mūziķis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti