Arī vīriešiem ir jūtas! «Carnival Youth» albuma «Good Luck» apskats

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Klajā nācis grupas “Carnival Youth” ceturtais albums “Good Luck” –  oranžā, psihedēliskā  noformējumā ar 12 dziesmām, no kurām piecas klausītāji dzirdējuši radio. Kam patiks, kam nē? Par ko stāsta albums “Good Luck”? Piedāvājam ieskatu albumā.

Fakts, ka divi no “Carnival Youth”  dalībniekiem ir slavena muzikāla uzvārda mantinieki, nebūt neatvieglo pašmāju klausītāju uzmanības iegūšanu. No salīdzināšanas un slavenā tēva piesaukšanas neizbēgt. Prasības nenoliedzami ir augstākas! Un tomēr, iespējams, tieši šī fakta dēļ “Carnival Youth” arvien apņēmīgāk iet savu ceļu. Šobrīd grupas kodolu veido brāļi Emīls un Edgars Kauperi un Roberts Vanags, un kopā viņi veido psihedēlisku indie popa skanējumu, kas nav ierastā popmūzika masu auditorijai, taču labi atrod savu vietu plašai publikai pazīstamos veidos.

Rotaļīgi – tā vienā vārdā varētu raksturot albumu “Good Luck”. Tomēr

albums patiešām “atveras” tikai pēc vairākām klausīšanās reizēm, kas mūsdienu steidzīgajā laikā ir gan slikti, gan labi.

Slikti, jo sanāk izdarīt pārsteidzīgus secinājumus un pārstāt klausīties. Labi, jo dod mirkli apstāties, nesteigties un ieklausīties. Caur rotaļīgo mūziku, it kā iesmejot, tiek risināti eksistenciāli jautājumi, piemēram, par vientulību, ilgām un par vīriešu un sieviešu spēku samērību.

Publiskojot klipu “Boys do Cry”, mūziķi atklāja, ka dziesma ir pārdomas par vīriešu emocionalitāti. Ja klipā pārspīlētā, burtiskā manierē “sievietes sadod pa muti vīriešiem”, tad dziesmas tekstā apkārt lidinās apjukuši Amoriņi. Arī dziesma “Birthday” ir sauciens pēc mīļotās uzmanības ne tikai dzimšanas dienā. Dziesmā “Baby” tiek apdziedāts iemīlēšanās stāvoklis, kas dažkārt izraisa nekontrolējamas emocijas. Ierasti popmūzikā vārds “baby” tiek attiecināts uz mīlas objektu, lai parādītu tā piemīlīgumu, savukārt šajā dziesmā “baby” tiek izmantos burtiski, spēlējoties ar stereotipiem (“raudāt kā mazulim” nav vīrišķīgi). Jā, vīriešiem arī ir jūtas, un visbiežāk tās atklājas starp jokiem un ironiskām replikām, nevis asarām. Vīriešu jūtas un emocijas ir albuma “Good Luck” vadmotīvs.

 

Meistarīgi – gan tekstuāli, gan muzikāli – ironija par attiecībām ir pielietota dziesmā “Friends” – emocionālai sāpei pretī nostatot salīdzinājumu ar populārā amerikāņu TV seriāla “Draugi” varoņiem, kas savā ziņā ir kā etalons ideālām attiecībām. Savukārt muzikāli “Friends” liek pasmīnēt perfektajā piedziedājumā, kas atsauc atmiņā deviņdesmito gadu puišu grupas “saldo” dziedājumu. Dziesma “Desktop” paliek atmiņā ar uzstājīgi atkārtoto frāzi “send your picture” (atsūti savu fotogrāfiju), liekot aizdomāties, cik bieži viena saņemta fotogrāfija ir gan sākums, gan beigas?! 

“Carnival Youth” pieder pie tās paaudzes, kas brīvi pārvalda angļu valodu un spēj ar valodas dotajām iespējām spēlēties gan mūsdienu ikdienas kontekstā, gan dzejiski (albumā ir arī sava romantiskā esence – “Only the Moon Can See the Sun”). Muzikāli ir saklausāmas atsauces uz dažādu laiku psihedēliskās popmūzikas varoņiem (šķiet, brīžiem ieskanas “The Beatles”, “Tame Impala”), īpašu pateicību “Carnival Youth” veltījuši mūziķim Makam Demarko (Mac Demarco).

Albums “Good Luck” viennozīmīgi būs gaumes jautājums, kam vismaz Latvijas mērogā grupas māksliniecisko izteiksmes līdzekļu specifikas dēļ varētu būt šaurāka auditorija.

Grupas kontekstā albums iezīmē “Carnival Youth” raksturīgo – humora izjūtu kā mūzikā, tā dziesmu tekstā, tomēr nepamet sajūta, ka šis albums ir labs ceļa stabiņš uz ko lielāku.

Jaunā albuma prezentācijas pasākums ar grupas uzstāšanos notiks 29. augustā Rīgā, “K.K. fon Stricka villas dārzā”. Albums ir pieejams digitālajās platformās, kā arī CD un dubultplates formātā. Albuma “Good Luck” koncerttūre Eiropā sāksies septembrī, un tās ietvaros grupa sniegs koncertus Vācijā, Šveicē, Austrijā, Lietuvā, Polijā, Slovākijā, Čehijā, Lielbritānijā un Igaunijā. Latvijā koncerttūre norisināsies sekojošos datumos un vietās – 15.novembrī Aizkrauklē, 16. novembrī Līvānos, 17. novembrī Valmierā, 20. novembrī Madonā, 23. novembrī Rīgā, “Hanzas peronā”, un 30. novembrī – Liepājā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti