Ar viduslaiku sakrālās mūzikas soloprogrammu Rīgā uzstāsies Mirjama Andersena

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rīgas Sv. Pētera baznīcā 31. jūlijā plkst. 20 senās mūzikas koncertu festivālā "Ad Lucem" sniegs viduslaiku mūzikas izpildītāja Mirjama Andersena, lsm.lv pavēstīja Introvertās mākslas festivāla direktore Sandra Zandberga.

Senās mūzikas speciālisti un solisti Mirjamu Andersenu Latvijas klausītājiem bija iespēja dzirdēt jau 2013.gada „Ad Lucem” festivāla koncertos, kad Latvijā pirmo reizi viesojās ansamblis „Sarband” ar senās mūzikas programmu „Vox Feminae”.

Šī gada festivālā izcilā skandināvu soliste uzstāsies ar meditatīvu viduslaiku sakrālās mūzikas soloprogrammu „A Sounding Rosary” ("Skanošais rožukronis"), kurā, iedvesmojoties no tradicionālā rožukroņa rituāla, piecpadsmit mistērijās tiek apcerēta Svētās Marijas dzīve. Viduslaiku un tradicionālās dziesmas tiek izpildītas viduslaiku vācu, itāļu, angļu, zviedru un latīņu valodās. Katra dziesma stāsta par vienu "mistēriju" – nozīmīgu notikumu no Marijas un Jēzus dzīvesstāstiem.

Mirjama Andersena dzimusi Zviedrijā. Pēc viduslaiku arfas spēles, notācijas un interpretācijas mākslas studijām Bāzeles Schola Cantorum (Šveice) Andersena ir ļoti pieprasīta kā augsta līmeņa mūziķe visu viduslaiku mūzikas stilu izpildījumos. Andersena pavada savus solo dziedājumus uz gotu arfas, viņas repertuārā paralēli baroka ārijām un lautas mūzikai ir arī tādi mūsdienu komponisti kā Džona Keidžs, Stīvs Reihs un Eriks Satī.

Andersena aktīvi koncertē dažādās pasaules valstīs, piedalījusies skatuves uzvedumu projektos Zviedrijā, Vācijā, Šveicē un Austrijā, viņas baroka mūzikas CD ierakstu skaits sasniedzis jau divus desmitus. Kopš 1999.gada Mirjama ir ansambļa „Sarband” dalībniece. Viņas īpašā mīlestība uz zviedru tradicionālo mūziku mudināja pievērsties arī raga spēles mākslai un 2007.gadā iegūt "riksspelman" – tautas mūzikas meistara titulu. 2010.gadā Mirjama Andersena par CD "Little Match Girl Passion" saņēma „Grammy” balvu (Theatre of Voices /Harmonia Mundi).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti